Linkuri accesibilitate

Vladimir Soloviov: „Rusia ar vrea să vadă Moldova ca pe un stat federal”


Valentina Ursu în dialog cu redactorul-șef al portalului NewsMaker.

Actualul formatul de negocieri "5+2" privind soluţionarea conflictului transnistrean este ineficient. Sau cel puțin asta cred unii experți, care mai spun că Tiraspolul tratează problema cu superficialitate, iar Chişinăul nu este capabil să-şi susţină cu fermitate poziţia în cadrul acestui proces. Despre șansele să fie reluate demersurile serioase pentru rezolvarea conflictului, în interviul pe care redactorul-șef al portalului NewsMaker Vladimir Soloviov i l-a acordat Valentinei Ursu.

Europa Liberă: După o pauză de peste doi ani, liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a întreprins o vizită de lucru la Chișinău, unde s-a întâlnit cu premierul Chiril Gaburici. Cei doi s-au arătat mulțumiți de rezultatul discuțiilor, iar occidentalii sugerează că reunificarea celor două maluri ale Nistrului trebuie să primeze și să preceadă procesul de eurointegrare. Oare chiar să apară șansa soluționării acestui conflict transnistrean care durează de peste 23 de ani?

Vladimir Soloviov: „Sigur că întotdeauna există o șansă, doar că nu se știe când și cum se poate întâmpla aceasta. Pentru că deocamdată nu se observă niciun activism, în afară de declarații în direcția transnistreană. Nu există niciun fel de semnale că s-ar pregăti niște înțelegeri. Nu există nici un semnal că sunt propuse variante de reglementare. Nu există întâlniri active, la care s-ar discuta chestiunile politice și chestiuni de reglementare între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului și cu participarea mediatorilor. Întâlnirile care au avut loc în ultimul timp au fost mai mult întâlniri simbolice la care s-au pus în discuție probleme tehnice. Iar declarațiile făcute despre necesitatea reglementării au fost sonorizate nu o singură dată de către diferiți jucători și vor mai fi rostite de multe ori.”

Europa Liberă: Președintele Ucrainei, domnul Poroșenko, declara că a convenit cu omologul său de la București, Iohannis, să facă tot ce le stă în putință, astfel încât Transnistria să fie reintegrată în Republica Moldova. Rolul pe care îl joacă Ucraina se deosebește de cel pe care și-l atribuie Rusia în identificarea unei soluții durabile pentru această criză transnistreană?

Vladimir Soloviov: „Nu sunt informat că reprezentanții Rusiei și Ucrainei în formatul „5+2” ar fi într-un conflict de vreun fel, și e puțin probabil ca situația din estul Ucrainei și istoria cu Crimeea să aducă un plus de înțelegere reciprocă acestor două țări, care sunt mediatoare și garanți ai reglementării pașnice a conflictului din Transnistria.”

Europa Liberă: Evgheni Șevciuk a declarat că Tiraspolul va reveni la negocierile în formatul „5+2” după eliminarea a ceea ce el numește blocadă economică a Moldovei și Ucrainei, impuse regiunii transnistrene. Tiraspolul și Moscova au denunțat în mai multe rânduri așa-zisa blocadă economică impusă regiunii separatiste, după ce Kievul a decis consolidarea măsurilor de securitate și controlul la frontiera cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean. De ce se vorbește doar la nivel neoficial despre o reuniune în acest format de negocieri „5+2”?

Vladimir Soloviov: „Nici aceasta nu e o declarație nouă. Noi în ultimul an, de la începutul crizei în Ucraina, auzim aceasta de la Tiraspol, și de la Moscova la fel. Transnistria susține că are loc o blocadă economică, că este înăsprit regimul de traversare a hotarului. Cred că același lucru l-a avut în vedere și Serghei Lavrov. Din momentul în care în Ucraina s-au început toate aceste evenimente care încă nu s-au încheiat, liderii din Transnistria zboară peste hotare exclusiv de pe aeroportul din Chișinău, este singura fereastră rămasă pentru ei pentru a intra și ieși din regiunea lor, aceasta e Chișinăul. Cred că și aceasta le cauzează nervi celor din Tiraspol, mai ales că vedem provocări regulate, când Șevciuk pleacă undeva, acolo apar pe neașteptate oameni care încep să vorbească despre separatism, să înainteze unele acuzații etc. Adică de fiecare dată se iscă un scandal. Asta nu aduce nimic constructiv, în orice caz.”

Europa Liberă: Experții sunt de părere că acești pași mici despre care se spune că se fac întru reunificarea Moldovei nici pe departe nu ar apropia părțile, Chișinăul și Tiraspolul pe dimensiunea politică. Adică să se poată vorbi și despre soluționarea definitivă a acestei probleme transnistrene.

Vladimir Soloviov: „Din câte știu eu, în timpul apropiat va avea loc o întâlnire a participanților în formatul „5+2”, însă nu va fi o rundă de negocieri, va fi un format pentru consultări, nu pentru tratative, la care participanții vor încerca să înțeleagă ce să facă în continuare și încotro să se îndrepte. Cred că negocierile vor fi reluate mai devreme sau mai târziu. În Moldova s-a schimbat conducerea, s-a schimbat vicepremierul responsabil de procesul de negociere. Și deja au fost făcute declarații promițătoare despre necesitatea resetării, schimbării abordărilor etc. Vom vedea cum acestea vor fi traduse în viață.”

Europa Liberă: Recent, autoritățile transnistrene au cerut clasarea necondiționată a dosarelor penale deschise în ultimul an de către Chișinău mai multor reprezentanți ai administrației separatiste de la Tiraspol. Unii cred că se discută mai mult probleme minore decât ceea ce ar trebui să se discute la modul concret – oferirea unui statut special acestei regiuni.

Vladimir Soloviov: „Ceea ce au discutat Ștanski și cu Osipov sunt lucruri care creează un fundal, adică dosarele penale pe care și o parte, și alta le are intentate funcționarilor de pe malul opus și unele incidente care se produc în diferite puncte și în perioade diferite, toate acestea sunt un fundal care este creat în reglementarea transnistreană. Până acum acest fundale era exclusiv unul negativ. Acum ei declară că sunt gata să se gândească cum să fie schimbată această situație. Deja este bine, dacă acest lucru se va produse și faptul că discută aceasta. Deloc nu e rău. Însă pentru reglementarea propriu-zisă e clar că trebuie să se intersecteze într-un anumit punct cu interesele altor jucători, evident nu ale Chișinăului și Tiraspolului. Se știe, și Lavrov vorbește despre asta, cel puțin, a fost o asemenea aluzie, în declarația lui de azi, și despre Găgăuzia azi a vorbit, despre drepturile Găgăuziei. Adică, aici există o referire evidentă la federalizare, din nou. Pentru Rusia cred că această temă nu a pierdut din actualitate. Rusia ar vrea să vadă Moldova un stat federal, în care subiecții, Găgăuzia și Transnistria, ar avea niște puteri, reprezentanță în organul legislativ, nu e exclus că și dreptul de veto în adoptarea unor decizii importante.”

Europa Liberă: Credeți că autoritățile Republicii Moldova au un răspuns clar la această întrebare: a fi sau a nu fi federalizată țara?

Vladimir Soloviov: „Se știe că democrații pot avea o viziune distinctă asupra acestei probleme de cea a liberal-democraților. Acum acest format al puterii este unul elastic și noi nu știm cum se pot schimba procesele care au loc în rândul elitelor de la Chișinău, ceea ce demonstrează că această putere nu este stabilă. De aceea eu, spre exemplu, nu m-aș apuca să spun cum va fi Chișinăul peste un timp oarecare, cum va fi guvernarea din Moldova peste o anumită perioadă de timp. Și această deplasare stranie a președintelui din Kîrgîzstan la Chișinău, întâlnirea cu Plahotniuc, apoi deplasarea acestuia în Sankt Petersburg la întâlnirea cu Putin, cu un anumit nivel de conspiraționism, poate fi folosită într-un subiect aparte în care să fie înscrisă și Transnistria și tot ce doriți, și federalizarea etc. De aceea vom vedea. Cred că trebuie să așteptăm. Însă acum este absolut clar că niciun fel de smuncituri, salturi nu urmează să așteptăm în timpul apropiat. De asta cred că deocamdată nu există niciun fel de premise.”

XS
SM
MD
LG