Linkuri accesibilitate

Victorie clară a partidului Likud în alegerile din Israel


După numărarea aproape tuturor voturilor exprimate în alegerile anticipate de marți, din Israel, partidul conservator Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, pare să fi câștigat o victorie nesperat de clară: Likud este creditat cu 30 de mandate față de numai 24 pentru principalii rivali, alianța de centru-stânga „Uniunea sionistă” a lui Isaac Herzog, care între timp și-a recunoscut înfrângerea. Sondajele de opinie care au precedat votul anticipau victoria „Uniunii sioniste”, iar primele prognoze, marți seară, imediat după închiderea centrelor de votare, arătau că cele două partide ar fi fost la egalitate.
În Israel, partidul cel mai păuternic nu este automat însărcinat cu formarea noului govern: decizia este luată de președintele țării în funcție de șansele pe care un partid le are de a forma o majoritate parlamentară. În cazul lui Netanyahu, care se afă acum în pragul celui de al patrulea mandat consecutiv, formarea unei majorități nu este o problemă: încă de marți seară el a început negocierile cu partidele religioase și cele reprezentând interesele coloniștilor.
Victoria lui Netanyahu pune sub semnul întrebării orice șansă de reluare a negocierilor de pace cu palestinienii, mai ales că premierului a promis în campania electorală că nu va permite crearea unui stat palestinian.

XS
SM
MD
LG