Linkuri accesibilitate

CNA a reținut două persoane în ancheta tranzacțiilor frauduloase de la BEM și Banca Socială


Liderul socialiştilor Igor Dodon a fost invitat miercuri la CNA.

Omul de afaceri Ilan Shor și alte cinci persoane au fost audiați la Centrul Național Anticorupție în dosarele devalizării Băncii de Economii și Băncii Sociale, iar cel puțin doi presupuși beneficiari de credite frauduloase au fot reținuți. Fost președinte al Consiliului de Administrație de la Banca de Economii, Shor este cel mai cunoscut figurant al dosarului și a mai fost adus cu escortă la CNA și în februarie, dar este cercetat în libertate. Suma presupuselor prejudiciilor nu se știe exact. Informații care s-au scurs în presă și care nu au fost dezmințite, sugerează că fostul guvern a aprobat în secret înainte de alegerile din noiembrie credite de aproape 9,5 miliarde de lei acordate celor două bănci și Unibank, pentru a le salva de la faliment. Relatează Alla Ceapai.

Potrivit ultimelor informaţii prezentate de CNA, două din cele şase persoane audiate au fost reţinute pentru 72 de ore. Între ele nu este şi omul de afaceri Ilan Shor, care a fost interogat timp de circa 7 ore, a precizat ofiţerul de presă al CNA Angela Starinschi:

„Este vorba despre persoane care au acţionat în bază de procură, fiind mandatate de unele companii. Care au beneficiat anterior de credite de la Banca Socială.”

Audierile de marți au fost precedate de noi percheziţii, 8 la număr, în cadrul dosarelor legate de BEM şi Banca Socială. În aceleaşi două dosare, CNA şi Procuratura Anticorupţie au perchiziționat la începutul lunii februarie 26 de locaţii, inclusiv domiciliul lui Ilan Shor. Omul de afaceri Shor şi alte trei persoane, fostul preşedinte interimar al BEM şi cel al Băncii Sociale, dar şi un membru al consiliului de administrare al Băncii Sociale au fost audiaţi atunci în calitate de bănuiţi. Cei patru fiind suspectaţi de plasarea, prin abuz de serviciu, a unor sume imense din BEM într-o bancă din exterior, prin intermediul Băncii Sociale. Cel puţin Ilan Shor continuă să figureze ca bănuit în dosar a spus astăzi şeful direcţiei de urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu. El a precizat că celelalte cinci persoane care au fost audiate astăzi, inclusiv cele două persoane reţinute, sunt directorii sau fondatorii firmelor care au beneficiat de credite frauduloase prin intermediul cărora banii au fost scoşi din cele două bănci. Deocamdată nu este limpede suma exactă a prejudiciilor. În februarie Bogdan Zumbreanu declara că valoarea totală a creditelor neperformante oferite de BEM se ridica la aproape 11 miliarde de lei. Iar un presupus abuz de serviciu comis la Banca Socială s-ar fi soldat cu un prejudiciu de 17 miliarde de lei.

Tot marți liderul socialiştilor Igor Dodon a anunţat la o conferinţă de presă că a intrat în posesia unor documente care i-ar fi fost transmise de un fost angajat al Băncii Sociale. Din spusele lui Igor Dodon acele documente demonstrează că mai multe companii controlate, direct sau indirect, de Ilan Shor au beneficiat de credite frauduloase de circa 4 miliarde de lei oferite de banca Socială în perioada 2010 şi 2014. Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie Banca Socială a mai oferit alte 13 miliarde de lei sub formă de credite pentru cinci companii la fel controlate de Shor, bani care au ajuns într-o companie off-shore, potrivit lui Dodon. Iată cum a comentat şeful direcţiei de urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu informaţiile difuzate de Igor Dodon

„Ceea ce a declarat domnul Dodon deja constituie obiectul urmării penale. Noi verificăm foarte multe versiuni, inclusiv şi ceea ce a declarat domnul Dodon.”

Ofiţerul de presă a CNA a declarat pentru Europa Liberă că Igor Dodon a fost invitat miercuri la CNA pentru a oferi mai multe informaţii pe marginea dezvăluirilor făcute de el. Într-o postare pe o reţea de socializare Igor Dodon a scris că perchezițiile şi audierile de astăzi ar fi „un show organizat de cei care au asigurat liniştea pentru furturile de miliarde din sistemul bancar”. Socialistul Dodon a confirmat că a fost invitat mâine la CNA. „Au spus că vor să mă preîntâmpine despre responsabilitatea mea în caz de divulgare a informaţiilor false” a notat Dodon, spunând că e în aşteptarea unei citaţii oficiale de la CNA.

Tot, pentru ziua de mâine, a fost invitat la CNA şi a acceptat să se prezinte fostul deputat PLDM Veaceslav Ioniţă, care anterior a publicat mai multe presupuse scheme prin care au fost sustrase sume enorme de bani din BEM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG