Linkuri accesibilitate

Vadim Sima: „Raionul Dubăsari este singurul care nu are ajutor medical spitalicesc”


Cu bacul, peste Nistru, spre Dubăsari

Un interviu cu șeful Centrului de Sănătate Dubăsari.

Peste 12 mii de persoane din stânga Nistrului, locuitorii ai satelor Cocieri, Corjova, Roghi, Vasilievca beneficiază de condiții moderne de tratament și investigații medicale în cadrul Centrului Medicului de Familie care activează de câteva luni în satul Cocieri. Acest oficiu a fost construit în cadrul Proiectului Băncii Mondiale „Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”. Costul edificiului este de circa cinci milioane lei. În oficiu activează trei medici de familie şi șapte asistenţi medicali. Un interviu cu Vadim Sima, șeful Centrului de Sănătate Dubăsari.

Vadim Sima
Vadim Sima

Vadim Sima: „La finele anului 2014 localnicii din Cocieri s-au bucurat de deschiderea unui Centru de sănătate, dotat exclusiv, deoarece a fost dotat şi cu aparate performante, fiindcă locuitorii din Cocieri înfruntă foarte multe greutăţi de a se deplasa spre capitală, spre centrele de sănătate, spre spitalele unde ar putea beneficia de îngrijiri în domeniul medicinii.

Centrul este bine amenajat, bine dotat. Desigur că mai sunt unele lucruri care ar trebui de dezvoltat la noi în raion, mai ales ce ţine de consultația specialiştilor. Avem nevoie şi ne-am dori, în primul rând, posibilitatea de a angaja specialişti în teritorii, deoarece avem foarte mulţi pacienţi cu maladii cronice, care necesită consultaţii, dar din lipsa surselor financiare nu se pot deplasa nici spre Chişinău. Cu părere de rău, din ce în ce mai puţină populaţie îşi poate procura polița de asigurare.”

Europa Liberă: Pentru că e scumpă?

Vadim Sima: „Pentru că e scumpă. Este şi un moment parazitar, lumea cunoaşte că aşa sau altfel li se va acorda asistenţă medicală. Şi din cauza aceasta probabil nu o procură. Anul acesta pentru populaţie au fost făcute oferte deosebite, avantajoase, poliţa poate fi procurată cu aproximativ o mie de lei, desigur că pentru o perioadă limitată, o lună sau o lună jumătate. Dar din neînţelese cazuri persoanele tot mai puţin şi mai puţin le procură.”

Europa Liberă: Dacă sătenii nu au poliţă de asigurare în medicină, ei beneficiază de servicii gratuit?

Vadim Sima: „Da, de consultaţie gratuită. Noi suntem deschişi, consultăm chiar şi cetăţeni din stânga Nistrului, din Dubăsari, din Grigoriopol, tot mai des şi mai des vin la noi cu solicitări. La moment facem faţă. Desigur ne dorim un buget mai măricel.”

Europa Liberă: Ce buget aveţi?

Vadim Sima: „În principiu, e cifră confidenţială. Dar bugetul ne permite doar strictul necesar şi în strictul limitelor subcontractate cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină.”

Europa Liberă: Lumea ce face? Preferă mai degrabă să moară bolnavă acasă sau să vină la doctor? Pentru că se zicea că tare mulţi ezită să ajungă la consultaţia medicului.

Vadim Sima: „Anul acesta dezvoltăm segmentul deplasării medicilor de familie către pacient. Ne dorim foarte mult să beneficieze şi cetăţenii Republicii Moldova, locuitori din autoproclamata republică nistreană, de îngrijiri la domiciliu sau îngrijiri paliative, din Dubăsari sau Grigoriopol. De ce să fugă mişeleşte, cu frică să nu-i oprească la frontieră să-şi cumpere poliţă, să beneficieze de o intervenţie chirurgicală la Chişinău, să se roage să primească o îndreptare, nefiind la medicul de familie înregistrat?

În momentul acesta apar foarte-foarte multe probleme, pe care sperăm să le rezolvăm anul acesta. Ne-am trasat un obiectiv pentru a face serviciul de îngrijiri la domiciliu şi îngrijirile paliative, de a-l pune bine pe picioare, de a dota maşini specializate pentru a se deplasa la persoanele care nu au posibilitatea, ţintuite la pat, în etate. Dorim şi, probabil pe parcursul unei luni de zile, pornim acest proiect. Deşi nu avem sursele cuvenite sau necesare, deşi trebuie să ajustăm devizele de cheltuieli, poate de undeva mai luăm, undeva adăugăm, dar sper că ne va reuşi.”

Europa Liberă: Şi investiţia de cinci milioane de lei, care s-a făcut în acest punct medical a meritat?

Vadim Sima: „Investiţia, ceea ce ţine de satul Cocieri, în general platoul Cocieri, la doi kilometri este Molovata Nouă, în platoul dat s-au deschis două centre de sănătate noi. La Molovata Nouă s-a deschis, de asemenea, un centru de sănătate foarte modern, dotat cu baterii solare, cu toate condiţiile absolut. Platoul dat anul acesta face faţă, din punct de vedere al calităţii, medicii au vârsta de 30-35 de ani, tineri specialişti, angajăm, doresc să lucreze, să vină la baştină, fapt îmbucurător.

Deşi se vehiculează că nu vor veni specialişti, avem solicitări foarte multe de a presta servicii şi în domeniul ginecologiei, şi cardiologiei, şi endocrinologiei, şi multe alte patologii care pot fi consultate pe loc. De fapt, avem un volum foarte mare, deoarece raionul Dubăsari este unicul raion care nu are ajutor medical spitalicesc, nu avem niciun spital, avem doar centre de sănătate.”

Europa Liberă: Ele sunt colacul de salvare.

Vadim Sima: „Ele sunt colacul de salvare, dar nu este continuitate. De unde luăm specialiştii? Suntem nevoiţi să-i trimitem la Criuleni, spitalul dat nu face faţă, acolo lucrează un singur specialist. Cum ar putea să primească gradul de invaliditate persoana care e ţintuită la pat? Încercăm să-i transportăm acolo, uneori stau în rând, altădată specialistul e în concediu medical, specialistul respectiv nu se poate deplasa la pacient. Aici avem problemele cele mai mari. Este important să avem o secţie consultativă şi e important să avem un contract bun cu un spital bun, de talie sau municipală, sau republicană în oraşul Chişinău.”

XS
SM
MD
LG