Linkuri accesibilitate

Lia Van Leer pioneră a cinematografului israelian a încetat din viață


De la Ierusalim, presa a anunțat la sfîrșitul săptămînii încetarea din viață a Liei Van Leer, o binecunoscută pioneră a cinematografului israelian. Lia Van Leer s-a născut în 1924, în România interbelică, la Bălți, în Basarabia, de unde a plecat în 1940 în Palestina. Evrei, părinții și alte rude ale ei au fost ucise, la Bălți și într-un lagăr de concentrare antonescian din Transnistria.

În 1952, Lia Van Leer a creat în 1952, împreună cu soțul ei, Wim Van Leer, inginer, pilot, cineast, producător, primul cine-club israelian, după model francez.

A fost creatoarea Cinematecii israeliene, la care au fost proiectate sute de filme și unde au avut loc numeroase dezbateri, inclusiv pe teme de cultură românești. Tot ei i se datorează inițierea Festivalului Internațional al Filmului de la Ierusalim. Lia Van Leer a fost distinsă cu Premiul Israelului, în 2004, și a primit Legiunea de Onoare în 2013. A fost o remarcabilă militantă pentru pace, invitînd, între altele, cineaștii iranieni la Ierusalim.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG