Linkuri accesibilitate

„Dispariția” neexplicată a președintelui Rusiei


„Imaginea lui Putin, cultivată cu mare atenție se bazează pe premiza că acesta nu dă niciodată dovadă de slabiciune, ceea ce este esențial într-o Rusia super-competitivă” (Washington Post).

Cum este privita in America maniera in care Kremlinul tratează faptul că Vladimir Putin a disparut de pe scena publica de-acum de o saptamina? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Julia Ioffe, trece in revista in Washington Post zvonurile ocazionate de faptul ca Vladimir Putin nu a fost vazut in public timp relativ indelungat. Analista se intreaba de ce purtatorul de cuvint al lui Putin nu poate spune – chiar daca ar fi adevarat – ca liderul de la Kremlin are de exemplu, gripa. „O astfel de explicatie nu e posibila din doua ratiuni” - scrie Ioffe. „Barbati macho nu se imbolnavesc. Imaginea lui Putin, cultivata cu mare atentie se bazeaza pe premiza ca acesta nu da niciodata dovada de slabiciune, ceea ce este esential intr-o Rusia super-competitiva. Daca cineva da la iveala anumite slabiciuni, acea persoana este doar slabiciune si devine o prada. Acesta este motivul pentru care Putin nu-si cere niciodata scuze si in rarele ocazii cind isi schimba o decizie, o face dupa ce chestiunea respectiva nu se mai afla pe radarul atentiei publice”.

„A doua problema este ca nimeni nu l-ar crede pe Peskov”, purtatorul de cuvint, scrie Ioffe asta din cauza ca, in istoria recenta autoritatile au indus in eroare atunci cind Ielțin, de exemplu, disparea in momente critice, fie din cauza episoadelor alcolice sau problemelor cardiace. Aceeasi manie a secretului, in legatura cu liderii s-a manifestat in istoria sovietica si rusa, de la Stalin incoace. Episodul actual din Rusia devine mai complicat de explicat si interpretat pentru ca e un moment delicat, pe fondul crizei ucrainene si recentului asasinat caruia i-a cazut victima un lider al opozitiei, Boris Nemtsov.

Analista mai spune ca in Rusia, daca despre disparitia lui Putin nu se vorbeste la televiziunea nationala, 90% din populatie ar putea sa nu afle ca ceva neobisnuit se intimpla. „Dupa 15 ani la putere Putin a personalizat sistemul intr-o atit de mare masura incit este dificil pentru supusii sai sa imagineze o Rusie fara el la cîrmă” – scrie Julia Ioffe, continuind „Aproape jumatate din cei intervievati intr-un recent sondaj au spus ca doresc ca Putin sa obtina un al patrulea mandat, incepind in 2018”.

Analista arata ca maniera in care Putin conduce Rusia are ca pret slabirea institutiilor, singura care a fost intarita fiind cea a serviciilor secrete. Asta are drept consecinta, scrie autoarea ca un lider al opozitiei, Alexey Navalny recunoaste ca rezistenta societatii civile a fost neutralizata si marginalizata. „Daca Putin dispare nu opozitia va prelua puterea. Va fi factiunea cu-adevarat dura” – crede analista, incercind sa interpreteze sentimentul public din Rusia.

XS
SM
MD
LG