Linkuri accesibilitate

Medicamente greu de găsit


Există oameni grav bolnavi care au nevoie de medicamente şi nu au timp să alerge prin toată urbea în căutarea leacului.

În februarie, am căutat în farmacii un medicament de care avea nevoie tatăl meu internat în spital, la Soroca. E vorba de Strofantină. Ei bine, medicul mi-a spus să-l aduc de la Chişinău, căci la Soroca e greu de găsit. Dar nici în farmaciile din Chişinău nu-l puteam găsi. E un medicament foarte necesar oamenilor cu insuficienţă cardiacă şi care nu e scump. De aceea, m-a mirat că nu se vinde. În cele din urmă, am aflat că el poate fi găsit numai în două farmacii. Mare noroc! Am alergat la una din farmaciile acelea şi l-am cumpărat. Şi am fost bucuros, chiar dacă nu mi s-a dat bonul de casă şi am plătit pesemne ceva pe deasupra.

Mi s-a explicat apoi că medicamentul acesta e importat din Ucraina, iar în Ucraina e război şi deci sînt probleme cu aducerea acestuia în Moldova.

Povestea s-a repetat vinerea trecută. Aveam nevoie de medicamentul Cratal. Nu l-am găsit în mai multe farmacii şi apoi am aflat că el poate fi cumpărat numai în trei farmacii din Chişinău. Am alergat cu sufletul la gură spre una din aceste farmacii şi am reuşit să-l iau. Iar farmacista mi-a spus ceva despre faptul că medicamentul cu pricina e cumpărat cu euro şi că, prin urmare, unora nu le convine să-l vîndă acum.

Mi se pare că situaţia asta nu poate fi tolerată la nesfîrşit. Există oameni grav bolnavi care au nevoie de medicamente şi care nu prea au timp să alerge prin toată urbea în căutarea leacului. Cît timp mai trebuie să aşteptăm şi cînd distribuitorilor le va fi convenabil să-şi vîndă marfa? Pe culmile puterii e cineva preocupat de situaţia asta?

XS
SM
MD
LG