Linkuri accesibilitate

Eugen Tomac: lipsa unei majorități pro-europene la Chișinău afectează parcursul european al R. Moldova


Valentina Ursu în dialog cu liderul Mișcării Populare din România.

Europa Liberă: În ce măsură situația din regiune poate responsabiliza clasa politică de la Chișinău?

Eugen Tomac: „Mi-e greu să îmi dau seama astăzi dacă după tot ceea ce s-a întâmplat și după gravitatea situației de la est de Republica Moldova, și aici mă refer la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în Ucraina, mai poate ceva șoca într-un fel sau altul clasa politică de la Chișinău. Sentimentul meu este că aici, la Chișinău, astăzi nimeni nu vrea să își asume nicio responsabilitate, că fiecare încearcă să își ocupe o poziție din care să poată mult mai rapid și mult mai confortabil pasa vina dintr-o parte în alta. Și tot acest tablou seamănă o mare neîncredere în rândul populației. Oamenii sunt din ce în ce mai bulversați, din ce în ce mai dezorientați pentru că au sentimentul că nimeni nu îi mai poate apăra, ceea ce este foarte grav.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteți politician. Ce înseamnă atunci când cetățeanul își pierde încrederea în clasa politică?

Eugen Tomac: „E un diagnostic foarte clar – clasa politică este bolnavă și soluțiile pe care le propune pentru societate sunt depășite. Cred că Republica Moldova astăzi are nevoie de un curent politic care să se scuture de trecut și să aibă forța necesară pentru a le inspira oamenilor încrederea că se poate merge mai departe. Dacă se rămâne în această stare, mă tem că ne paște un pericol, un dezastru de fapt pentru că nu mai există loc de întoarcere.”

Europa Liberă: Ce riscuri ar putea să apară?

Eugen Tomac: „Bunăoară, soluțiile pentru rezolvarea conflictului transnistrean au fost toate dovedite până la urmă un eșec total. Situația cu criza bancară din Republica Moldova s-a văzut limpede că sediul acestei crize nu a fost aici, la Chișinău, ci în altă parte. Deci, soluțiile trebuie găsite în interiorul Republicii Moldova pentru a nu mai fi atât de dependentă de influența Federației Ruse care s-a dovedit în 25 de ani nefastă, în cei 200 de ani – extrem de aprigă și presantă. Și oamenii trebuie să înțeleagă un singur lucru, că politicienii nu mai trebuie să îi trateze cu atât de multă lipsă de respect.”

Europa Liberă: Dar pe eșichierul de stânga forțele politice spun că România ar fi dăunat mai mult, că Republica Moldova s-a pomenit în situația în care este.

Eugen Tomac: „România nu a dăunat cu nimic, dintr-un simplu motiv: pentru că România a avut o relație extrem de corectă cu Republica Moldova. Ce a dorit Republica Moldova de la România aceea a primit. Noi nu am venit aici să impunem nimic. Nu am venit aici să solicităm, cum face Federația Rusă, privatizări care blochează economia Republicii Moldova. România a venit cu un

România a venit cu un mesaj foarte transparent și clar – din puțina experiență europeană pe care o avem, să oferim și Republicii Moldova.

mesaj foarte transparent și clar – din puțina experiență europeană pe care o avem, să oferim și Republicii Moldova; din influența pe care o avem în interiorul Uniunii Europene, să beneficieze de asistență și sprijin și Republica Moldova. Am făcut-o cu o convingere foarte clară – știm exact de ce Republica Moldova se află în această capcană politică astăzi. Și soluțiile sunt aici, la Chișinău , în cea mai mare parte pentru a ieși din această capcană. Totul depinde și de voința oamenilor și sigur de modul de acțiune și responsabilitate al politicienilor.”

Europa Liberă: Ce sprijin poate oferi Bucureștiul astăzi Republicii Moldova? Sau, în continuarea asistenței pe care a acordat-o și până acum, ce mai poate face Bucureștiul?

Eugen Tomac: „România poate oferi foarte mult sprijin Republicii Moldova, dar acest sprijin trebuie solicitat și nu doar o dată la câteva luni sau o dată pe an, când există întâlniri bilaterale. Acest sprijin se poate concretiza printr-o colaborare extrem de strânsă pe toate palierele. Nu mă refer numai la partea care ne definește ca naţiune, cultură şi educaţie. Pentru că există foarte multă expertiză şi în domeniul agriculturii. Noi primim nouă miliarde de euro de la Bruxelles pentru a fi investite în dezvoltarea economiei agricole. Deci, tot ceea ce poate oferi România trebuie să fie şi solicitat. Dacă nu ţi se cere, e mult mai greu să oferi. Şi aici ţine strict de voinţa politicului, pentru că eu m-am săturat de demagogia din politică. Marele adversar al Republicii Moldova nu sunt doar partidele care se machiază înainte de alegeri şi în realitate au interese mai mult economice şi politice evidente, mă refer la acei care promovează mesajele proruseşti aici – demagogia din politicieni. Republica Moldova are nevoie de o clasă politică responsabilă în clipa de faţă şi care să ţină la aceşti oameni de aici, pentru că mulţi au plecat, iar cei care au rămas au sentimentul neputinţei că nimeni nu-i mai poate apăra şi nu mai are forţa necesară de a duce mai departe această luptă.”

Europa Liberă: Un guvern minoritar e capabil să ţină piept tuturor provocărilor care există la acest moment?

Eugen Tomac: „Eu mă uit la ceea ce se întâmplă în România. În ultimii ani România a avut prim-miniştri doar preşedinţi de partid, cu autoritate politică extrem de solidă şi de multe ori cu voinţă. Şi cu toate acestea, premierii României nu au reuşit să-şi atingă toate obiectivele pe care şi le-au propus, deşi au avut majoritate proprie în Parlament, deşi au avut propriii miniştri ş.a.m.d. Mi-e greu să cred, şi o spun cu toată responsabilitatea, ca om politic, că un prim-ministru fără experienţă politică, fără experienţa de a înţelege jocul partidelor, pentru că vorbim de un joc al partidelor parlamentare, va avea

Cred că Republica Moldova a intrat într-o zonă de profundă instabilitate politică pentru această regiune.

suficientă energie şi forţă în a-şi impune punctul de vedere pe programul de guvernare pe care şi l-a asumat. Mi-e greu să cred în condiţiile în care e un guvern minoritar şi în condiţiile în care securea comunistă stă tot timpul deasupra capului. Deci, din acest punct de vedere, cred că Republica Moldova a intrat într-o zonă de profundă instabilitate politică pentru această regiune. Pentru că ceea ce se întâmplă acum şi ceea ce face Federaţia Rusă ne demonstrează foarte clar că are ambiţii imperiale pe care vrea să şi le pună în practică. Şi în acest context este foarte bine ca cei care sunt conştienţi de gravitatea situaţiei să acţioneze cu mai multă responsabilitate politică.”

Europa Liberă: Parcursul european poate fi compromis? Sau putem vorbi despre ireversibilitatea apropierii Republicii Moldova de UE?

Eugen Tomac: „Am spus mai devreme că am sentimentul că fiecare actor politic din Republica Moldova şi-a ocupat o poziţie prin care să poată pasa responsabilitatea către celălalt în cazul unui eşec pe care, din păcate, îl putem vedea cu ochiul liber. Nu aş intra aici în multe detalii pe care le ştie toată opinia publică din Republica Moldova, vreau doar să spun că şansele Republicii Moldova în ceea ce priveşte apropierea de Uniunea Europeană scad de la o zi la alta, având în vedere această inflexibilitate a autorităţilor de a-şi asuma o direcţie foarte clară. Eu regret profund că, deşi politic se putea crea o majoritate care să ducă efortul pe care l-a făcut până acum Republica Moldova mai departe, ea nu s-a creat. Şi aceasta dăunează mult, în primul şi în primul rând, intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. Republica Moldova are pe teritoriul său trupe ilegale ale Federaţiei Ruse, trupe militare, are o zonă de conflict care dă semne tot mai clare că există câţiva nervi care sunt alimentaţi din afara teritoriului Republicii Moldova, şi aici mă refer la regiunea găgăuză. Într-o asemenea situaţie e nevoie de foarte multă maturitate în a acţiona. Din păcate, lipsa de transparenţă şi de voinţă politică scade şansele Republicii Moldova în acest proces pe care l-a început. Să ştiţi că la Bruxelles nimeni nu-ţi plânge de milă. Strategiile sunt importante, ele ţin de anumite linii generale pe care factorii de decizie europeni şi le asumă, dar cel mai important partener pentru stabilitatea din regiune în momentul de faţă sunt Statele Unite ale Americii. România are un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, care ne asigură securitatea naţională. Şi eu l-am însoţit în 2011, în Statele Unite, la Washington, pe preşedintele Traian Băsescu, atunci când a fost semnat Acordul privind instalarea scutului antirachetă în România. Și a fost un moment important, pentru că atunci am conştientizat cât de esențială este relaţia pe care România o are cu Statele Unite. Închei prin a vă spune că, dacă ne uităm pe hartă la estul Europei, vedem că în Ucraina există un război cu implicarea directă a Federaţiei Ruse, vedem că în Republica Moldova există de peste 23 de ani prezenţă militară rusă ilegală, vedem o relaţie extrem de strânsă între Moscova şi Budapesta, Vladimir Putin a fost primit cu onoruri militare la Belgrad. România este singurul stat stabil care poate furniza stabilitate în zonă.”

Europa Liberă: Şi Moldova sub care umbrelă îşi poate asigura securitatea?

Eugen Tomac: „Dacă ar fi avut o clasă politică care să ţină mai mult la interesul naţional decât la interesul de conjunctură, în mod clar că vectorul european pe care şi l-a asumat poate aduce şi securitate, şi prosperitate pentru cetăţeni. Pentru că ţi se umple sufletul de milă când mergi prin diferite sate din Republica Moldova şi vezi oameni dezamăgiţi şi dezorientaţi, fără nicio perspectivă de viaţă. De ei, sincer, îmi pasă, de oamenii politici mai puţin.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG