Linkuri accesibilitate

Vor dispărea valizele cu bani?


Pe marginea noii Legi pentru întărirea disciplinei financiare votată de Parlament la București.

În vreme ce în statele scandinave se preconizează scoaterea definitivă a banilor lichizi din tranzacțiile de orice fel, în România, Parlamentul a adoptat o Lege pentru întărirea disciplinei financiare prin care plățile cash sunt limitate, începând de luna viitoare. De asemenea, Guvernul de la București vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case și mașini, indiferent de valoarea acestora, cumpărătorul și vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacției, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, dacă nu va respecta noile prevederi.

Încercarea autoritățile române de reducere a plăților cu bani lichizi este o soluție pentru oprirea spălării banilor negri. Intrducerea în circuitul bancar a sumelor provenite din afaceri ilicite va deveni astfel mult mai dificilă și îi va obliga pe cei care au bani din domenii nefiscalizate să intre în legalitate.

Legea privind întărirea disciplinei fiscale prevede că între persoanele fizice se vor face plăți în bani lichizi în valoare maximă de 50.000 de lei pe zi, ceea ce înseamnă în jur de 11.000 de euro.

Plafonul pentru operațiunile între firme și persoane fizice, care ar însemna contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende sau alte drepturi se ridică la 10.000 de lei de persoană, adică circa 2000 de euro, față de plafonul anterior care era la jumătate și tot atât vor avea voie firmele să încaseze pe zi. În cazul în care aceste plafoane nu se vor respecta, cei vnovați vor fi amendați cu 10% din suma încasată și/sau plătită, dar nu mai puțin de 100 de lei.

În mod normal tranzacțiile curate se fac prin transfer bancar, fiindcă sunt mai rapide și mai sigure, iar persoanele și firmele care nu au nimic de ascuns și deci nu dețin sume mari în bani lichizi, nu au de ce să umble cu sacoșe de bani. Pe de altă parte, această Lege, ca și Ordonanța guvernului de limitare a folosirii banilor gheață, ar trebui însoțite de reglementări mai prietenoase în ceea ce privește comisioanele bancare. În plus, statul este dator să educe populația și să explice de ce sunt mai sigure plățile prin sistemul bancar, decât prin bani lichizi.

Există pe de altă parte domenii, în special din zona serviciilor, care sunt aproape total nefiscalizate, iar banii care circulă, deși nu sunt foarte mulți, sunt întotdeauna lichizi. Este vorba despre agricultorii, care au ferme de dimensiuni mici, spre exemplu, sau diversele întreprinderi familiale. Cei mai afectați ar urma să fie, totuși, cei care fac evaziune fiscală pe scară mare sau arhitecții schemelor economice la limita legii, cei care duc banii în valiză și care nu-i vor mai putea transforma în bani albi, cu aceeași ușurință.

XS
SM
MD
LG