Linkuri accesibilitate

Pirkka Tapiola despre trei priorități de urgență ale guvernului (Ziarul național)


Alegerile din Găgăuzia (Adevărul, Jurnal de Chișinău).

Ziarul Național publică un interviu cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Ambasadorul Pirkka Tapiola. Întrebat dacă există o temere la Bruxelles legată de faptul că un guvern minoritar, după cu scrie autoarea Raisa Lozinschi, nu va implementa reformele necesare, oficialul a vorbit despre trei priorități urgente. Și anume, lupta cu corupția, reformarea justiției și soluționarea conflictului transnistrean. Ambasadorul a mai spus că trebuie implementat pe deplin întregul pachet de măsuri anticorupție în sistemul judiciar, și asta pentru că „acest domeniu trebuie să fie independent și organele de drept nu ar trebui să devină o metodă de presiune asupra sistemului judecătoresc.” La întrebarea: cum ar trebui să rezolve autoritățile R. Moldova problemele din sectorul financiar-bancar? Oficialul a recomandat un program al FMI, care să abordeze problemele identificate și să propună soluții.

Tot în Ziarul Național, Petru Bogatu scrie că descentralizarea și crearea unui sistem eficient de autonomie locală este un obiectiv strategic fără de care integrarea europeană nu-i posibilă. Autorul observă că Asocierea la Uniunea Europeană impune implementarea cât mai grabnică a acestei reforme. Tergiversarea ei nu numai că ar dezamăgi aliații occidentali, continuă autorul, ci ar crea și impedimente în calea asimilării de fonduri europene. Petru Bogatu este de părere că anume acum, PLDM și PL, își pot da mâna. Ele sunt singurele partide apte să deblocheze reforma teritorial-administrativă, conchide autorul.

Despre Alegerile din Găgăuzia, scrie Sebastian Rusu în ziarul Adevărul. Autorul susţine că principala problemă nu este implicarea făţişă a Federaţiei Ruse în procesul electoral din spaţiul găgăuz, ci incapacitatea politicienilor de la Chişinău de a pregăti din timp un candidat la Comrat care să fie deschis la dialog şi implicit să agreeze opţiunea pro-europeană asumată de Republica Moldova. O altă problemă în opinia autorului este faptul că guvernul minoritar condus de Chiril Gaburici nu este capabil să afişeze o poziţie oficială visavis de campania electorală de la Comrat întrucât depinde de susţinerea tacită a PCRM-ului, şi asta deși, observă autorul, ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău au efectuat o vizită în Găgăuzia pentru a discuta cu cei 12 candidaţi pentru fotoliul de başcan al regiunii.

Despre electorala din autonomia găgăuză scrie și Svetlana Corobceanu în Jurnal de Chișinău. Ea notează că Moscova ignoră avertismentul Chişinăului privind ingerinţele în afacerile interne ale Republicii Moldova întrucât, în această săptămână noi soli ai Federației Ruse au sosit în Găgăuzia, unde au făcut campanie în favoarea candidatului Irina Vlah. Solicitat de autoare, Tudor Botnaru, fost director SIS a spus că acţiunile emisarilor ruşi în Găgăuzia se încadrează în strategia naţională a acestei ţări de a restabili fostul teritoriu al Uniunii Sovietice şi au un caracter nediplomatic. Opinie pe care, de altfel o susţine în articol şi expertul Nicolae Osmochescu, care spune că ceea ce se întâmplă în autonomie este o încălcare flagrantă a Dreptului Internaţional.

Jurnaliştii de la portalul MoldStreet scriu că recent, şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, l-a prezentat colectivului uzinei metalurgice de la Râbniţa pe noul director general, care este Talgat Baltaziev, un controversat om de afaceri din Kazahstan, notează jurnaliştii. Liderul de la Tiraspol a spus în acest context că în luna ianuarie uzina a generat pierderi de patru milioane de dolari. La rândul său, noul director a spus că va reduce salariul său şi al adjuncţilor şi a promis că pe ale muncitorilor le va majora.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG