Linkuri accesibilitate

Chiar dacă Putin nu e încă mort, Internetul l-a ingropat deja


Odată cu Putin, reînvie acea branșă ad-hoc a politologiei care era „kremlinologia”.

Astazi presedintele Rusiei Vladimir Putin ar fi trebuit sa se afle la Astana pentru o intilnire cu omologii sai din Belarus si Kazahstan, tari care fac parte din Uniunea Vamală euroasiatica. Acolo, absența sa a fost pusă pe seama unei îmbolnăviri. Dar purtătorul său de cuvînt Dmitri Preskov a spus ca starea sanatatii lui Putin nu este motivul pentru care nu mai apare in public, ci o agenda prea încărcată… Reţelele de socializare si Internetul au preluat subiectul cu tot felul de informatii care mai de care mai originale.

„Se pare că într-adevăr Putin a dispărut. Să sperăm că nu a iritat pe cineva la Kremlin"… este ceea a postat astăzi după-amiază pe contul său Twitter unul din cei mai competenți „kremlinologi” actuali, ziaristul Edward Lucas de la The Economist.

Starea sănătății lui Putin dă naștere, de câteva zile, celor mai extravagante speculații, atât în Rusia, cât și în străinătate.

Sănătatea lui Putin, care n-a mai apărut in public sau la televizor de o săptămână și care a anulat o vizită de stat in Kazahstan, e acum principalul subiect în Rusia (unii incep chiar să zică că ar fi murit sau e pe moarte). Rețelele sociale britanice, de pildă, au început să publice mesaje de la funcționari ai ambasadei ruse care se pare că au trebuit să părăsească ambasada pentru a se intoarce urgent la Moscova.

Putin trebuia să se întâlnească zilele acestea, joi și vineri la Astana, cu președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, și cu cel al Bielorusiei, Aleksandr Lukașenka, dar și-a amânat vizita în ultimul moment. Oficiali din Kazahstan au apucat însă să declare că Putin a amânat vizita pentru că ar fi bolnav, ceea ce a realimentat zvonurile din Rusia.

Putin nu a mai fost văzut de pe 5 martie, în urmă cu o săptămână. Are 62 de ani, iar zvonuri despre sănătatea sa circulau de mai multă vreme. Acum, însă, se revine la vechea obsesie din epoca geronților comunismului, care era aceea că un lider trebuie să se arate din când în când ca să dovedească că e încă viu.

Cu Ielțîn - totul era transparent, până și faptul că președintele Rusiei era cam prea bun prieten al sticlei. Odată cu Putin s-a revenit la opacitate și asta a făcut să reînvie acea branșă ad-hoc a politologiei care era „kremlinologia”. „Kremlinologii” sunt acei specialiști chemați să explice, de pildă, absența unui demnitar de la tribuna oficială, sau poziționarea generalilor la o defilare în funcție de gradul lor de servilitate vizavi de șef. In zilele de aur ale „kremlinologiei”, dată fiind experiența cu morții-vii care fuseseră Brejnev sau Andropov, șeful statului era presupus automat decedat câtă vreme nu apărea în persoană, mișcând fie și un pic din albul ochilor…

Zvonurile au fost întărite de faptul că miercuri, pe pagina de Twitter a premierului Medvedev, a apărut vreme de câteva minute o postare foarte stranie, dispărută ulterior, în care se anunța moartea lui Putin:

- „Vladimir Vladimirovici (Putin) s-a dus dintre noi… Fie-i țărâna ușoară.”
Pe rețelele sociale rusești au fost create site-uri speciale, care organizează sondaje pentru a afla dacă cititorii cred că Putin a murit sau nu. Alte site-uri propun nenumărate glume macabre, precum: - „Nu e clar dacă Putin a murit sau nu, dar oricum nu de aia pute în Moscova."

Principalul - dacă nu chiar singurul - radio independent din Rusia, Eho Moskvî, l-a invitat chiar în dimineața asta pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, care a dat multe (unii spun suspect de multe) asigurări că președintele e sănătos…

Discuția întreagă a fost doar așa (redusă aici, pentru că e foarte repetitivă):
-

MODERATOAREA: - „Ne facem griji, și noi, și poporul, și ascultătorii… Despre sănătatea președintelui."

PESKOV: - „Dar nu trebuie, zău. Totul e în ordine."

MODERATOAREA: - „Dar e sănătos?"

PESKOV: - „Cât se poate de sănătos."

MODERATOAREA: - „Strânge mâna solid când dă noroc?" [aluzie la mâna moale, vlăguită a lui Ielțân pe când era permanent beat, cu ficatul spart]

PESKOV: - „Rupe mâini."

MODERATOAREA: - „Dar cu documente lucrează?"

PESKOV: - „Numai asta face."

etc, etc…

Evident, în mentalitatea rusă a secretului, și cunoscând toate precedentele sovietice, dacă secretarul de presă al președintelui vine la radio și spune că nu sunt motive de îngrijorare, atunci situația trebuie să fie foarte gravă.

Sigur, de la acel împărat al Chinei antice care a fost îngropat în ascuns, între niște căruțe cu pește, ca să nu se simtă duhoarea stârvului, și până la Brejnev și Andropov, care chiar pe când încă mai erau în viață păreau deja pe jumătate morți, moartea dictatorilor a fost anunțată cu întârziere pentru a lăsa vreme pregătirii succesiunii.

De altfel, nu doar în dictaturi sănătatea liderilor este un subiect tabu. Nici în Franța lui Mitterrand presa nu a îndrăznit să anunțe până în ultimul moment că președintele avea cancer. In Rusia, însă, se revine la o tradiție a secretului total, care urcă până la Lenin și Stalin.

Presa străină se arată pentru moment mai puțin - sau chiar deloc - pusă pe asemenea speculații. In Rusia, însă, asta a devenit principalul subiect, și chiar dacă Putin nu e încă mort, în mod limpede Internetul l-a ingropat deja.

Rămâne însă spaima de necunoscut, ba chiar până și cei care s-ar bucura să-l știe mort se întreabă de pe acum în ce fel ar putea funcționa o lume fără Putin.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG