Linkuri accesibilitate

Mihail Kasianov: „Politicile dlui Putin îşi propun distrugerea arhitecturii de apărare în Europa”


Mihail Kasianov răspunzînd întrebărilor Europei Libere la Strasbourg
Mihail Kasianov răspunzînd întrebărilor Europei Libere la Strasbourg

Un interviu în exclusivitate cu liderul partidului PARNAS din Rusia.

Uciderea politicianului rus Boris Nemţov, un critic sever al intervenţiei ruse în Ucraina, a determinat UE să strângă legăturile cu opoziţia rusă. Aflat la Strasbourg la invitaţia grupului ALDE (liberalii europeni) fostul premier rus Mihail Kasianov (2000-2004) a cerut UE solidaritate cu cei care se opun regimului Putin, pledând şi pentru unitate în rândul statelor europene în întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. „Dacă Putin pierde războiul din Ucraina, popularitatea lui se va prăbuşi peste noapte”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Kasianov crede că asasinarea fostului său prieten, coleg și co-președinte al partidului PARNAS (Partidul Republican-Partidul Libertatii Poporului), Boris Nemţov, este un act demonstrativ din partea Kremlinului, menit să intimideze criticii regimului Putin. Politicianul rus a acordat un interviu în exclusivitate corespondentei Europei Libere la Strasbourg.

Europa Liberă: Domnule Kasianov, aţi avut o serie de întâlniri cu responsabili europeni aici, la Strasbourg. În ce măsură aceste întâlniri au avut legătură cu uciderea domnului Boris Nemţov, şi dacă au avut, ce aşteptaţi de la UE, cum ar trebui să reacţioneze pe mai departe în politicile sale faţă de Rusia?

Mihail Kasianov: „Sigur, toate întâlnirile mele de aici au legătură cu uciderea bunului meu prieten şi colaborator Boris Nemţov. Este prima sesiune după lichidarea lui şi am fost invitat aici de prietenii noştri din Parlamentul European. Ce aşteptăm este solidaritate. Noi, democraţii ruşi, am avut mereu prieteni în Europa, aici, dar şi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi aşa mai departe. Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie care va fi dezbatută miercuri şi adoptată joi. Rezoluţia vorbeşte despre asasinatul politic al dlui Nemţov şi despre situaţia drepturilor omului şi democraţiei în Rusia.”

În direct de la Strasbourg: cu Mihail Kasianov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:59 0:00

Europa Liberă: Aţi declarat că asasinarea dlui Nemţov a fost una demonstrativă. Ce aţi vrut să spuneţi de fapt?

Mihail Kasianov: „Da, a fost demonstrativă pentru un simplu motiv: s-a produs în centrul Moscovei, aproape de Kremlin, aproape de Piaţa Roşie, într-o zonă controlată în care toate serviciile secrete ruseşti aveau camere de luat vederi. Acum, la zece zile de la această crimă, nu neagă că au ştiut şi pretind chiar că au arestat făptaşii. ”

Europa Liberă: Dl Verhofstadt, liderul ALDE, grupul care v-a invitat aici, a solicitat UE, dnei Mogherini, o abordare mai pro-activă a relaţiilor UE- Rusia. Ce anume ar defini o astfel de abordare? Ce acţiuni ar trebui să întreprindă UE?

Mihail Kasianov: „UE ar trebui să nu se limiteze în a urmări faptele reprobabile ale dlui Putin, ci să prevină aceste escaladări şi agresiunea rusească. UE ar trebui să definească o serie de bariere în calea politicii agresive şi iresponsabile a dlui Putin.”

Europa Liberă: Are UE o astfel de putere?

Mihail Kasianov: „Da, eu aşa cred, că are. Ceea ce vedem acum, felul cum au acţionat sancţiunile, felul în care acestea au afectat instrumentele care se află în mâinile dlui Putin, demonstrează că UE are putere. Aceste sancţiuni care, trebuie să precizăm, nu sunt intreptate împotriva poporului rus, sunt absolut necesare. Aceste sancţiuni sunt îndreptate împotriva unor indivizi din cercul apropiat al dlui Putin precum şi a instrumentelor pe care le are la dispoziţie dl Putin, cum ar fi băncile sau companiile de stat.”

Europa Liberă: Referitor la războiul din Ucraina. Partidul dvs este impotriva acestui război. Aţi exprimat nu o dată în public această opoziţie. Totuşi toată lumea vorbeşte despre Donbas, Luhansk. Este Crimeea o cauza pierdută, un caz închis?

Mihail Kasianov: „În nici un caz! Partidul nostru, Mr. Nemţov şi cu mine, am fost foarte critici cu privire la această politică iresponsabilă a dlui Putin. Anexarea Crimeei a fost total ilegală şi inacceptabilă. Din acest motiv le reamintim mereu prietenilor noştri europeni: nu uitati Crimeea! Nu trebuie să negociaţi în vreun fel ceva cu dl Putin, închizând ochii cu privire la Crimeea şi stabilind condiţiile unui armistiţiu în Donbas. Toate acestea sunt inacceptabile! Politicile dlui Putin îşi propun distrugerea arhitecturii de apărare în Europa. Îi putem permite dlui Putin să facă acest lucru? Nu cred. Ar trebui să stăm uniţi în această bătălie cu dl Putin.”

Europa Liberă: În ciuda sancţiunilor Vestului, în ciuda războiului cu pierderile sale (inclusiv de partea rusă), dl Putin încă se bucură de o susţinere populară solidă. Cum explicaţi acest suport popular: melancolia măreţiei Imperiului Ţarist, a Uniunii Sovietice, sau ce anume?

Mihail Kasianov: „Nu este vorba de nici o melancolie. Este vorba despre propaganda agresivă a dlui Putin. Popularitatea dlui Putin nu e chiar atât de mare, cât spun unii. Sigur, este în jur de 50%, ceea ce este mult.”

Europa Liberă: Au fost vremuri când a avut şi 80%.

Mihail Kasianov: „80% dintre ruşi au susţinut anexarea Crimeei, dar nu neapărat pe dl Putin. Sigur, şi 50% este o cifră imensă, dar aceasta se bazează pe aşa numitul sindrom post-imperiu. Dl Putin a cultivat în rândul populaţiei foarte mult acest sindrom post-sovietic. A promovat ideea că ruşii sunt cei mai buni şi că toată lumea ar trebui să se teamă de ruşi.”

Europa Liberă: Cum vedeţi această politică de noi alianţe pe care Rusia încearcă să le încheie acum cu ţări ca Turcia (membră NATO şi candidată la UE) sau Ungaria (membră NATO şi UE).

Mihail Kasianov: „În astfel de vremuri, orice fel de alianţă îi este folositoare dlui Putin. De aici şi generozitatea cu care oferă sprijin financiar grupurilor extremiste. De pildă extremei dreapta, chiar de aici, din Parlamentul European. Aceasta nu este altceva decât o politică de divizare a unităţii europene. Însă puterea UE constă tocmai în această unitate, în cerbicia cu care îşi apără principiile şi valorile. Dacă nu îl oprim pe dl Putin în Ucraina, politica sa va viza apoi alte ţinte.”

XS
SM
MD
LG