Linkuri accesibilitate

Demnitarii vor putea depune declaraţii de avere în regim online


Vedere spre cartierul Valea Morilor, Chişinău
Vedere spre cartierul Valea Morilor, Chişinău

Informația care ajunge la public va continua să fie cenzurată, pentru a proteja datele cu caracter personal…

Comisia Națională de Integritate spune că va pregăti și lansa anul acesta împreună cu Centrul de Guvernare Electronică un sistem de depunere a declarațiilor de avere și interese ale demnitarilor în regim online. Sistemul ar ușura munca depusă de comisie, și ar îmbunătăți accesul publicului la aceste declarații. Numai că informația care ajunge la public este și va continua să fie cenzurată, pentru a proteja datele cu caracter personal ale demnitarilor, cum ar fi, de exemplu, adresa vilelor în care locuiesc, sau băncile de la care se împrumută.

Sistemul de înregistrare online a declaraţiilor, numit şi e-Integritate nu le va mai permite demnitarilor să omită anumite date din declaraţia de venit şi interese, cum ar fi bunăoară valoarea bunurilor pe care le au. Declaraţiile incomplete, pur şi simplu nu vor fi acceptate de sistem, întrucât vor fi anumite filtre de verificare pentru spaţiile care trebuie completate în mod obligatoriu, explică Dumitru Postu, de la Centrul de Guvernare Electronică. Acest sistem, spune el, le va oferi angajaţilor CNI un spaţiu de lucru virtual prin care se va micşora timpul de prelucrare a declaraţiilor. Anual se depun circa 100 de mii de declaraţii în formă scrisă care pot fi analizate doar după un proces de digitalizare:

„Pe partea subiecţilor care trebuie să depună aceste declaraţii avem dificultăţi actuale cum ar fi faptul că declaraţiile sunt pe bază de hârtie, apar diferite situaţii când datele sunt incomplete, deci vorbim de integritatea informaţiei. Sunt date care nu pot fi percepute ceea ce ne vorbeşte despre acurateţea informaţiei, deci date care nu pot fi recunoscute. La fel, este un volum de lucru destul de imens pentru angajaţii CNI.”

La prima etapă, sistemul va permite depunerea online a declaraţiilor, după care urmează monitorizarea acestora de angajaţii CNI. Pentru a deveni funcţional însă, este nevoie de mai multe modificări în legislaţie. De altfel, aceste propuneri se conţin în cele trei proiecte de legi ale Ministerului Justiţiei pentru eficientizarea şi depolitizarea Comisiei Naţionale de Integritate. Având declaraţiile stocate online se va putea realiza cu uşurinţă şi o altă propunere a experţilor - examinarea aleatorie a declaraţilor, spune Anatolie Donciu, directorul CNI.

Acesta insistă că deputaţii ar trebui să sprijine proiectele, întrucât actualmente CNI-ul nu are pârghiile legale pentru o verificare eficientă, inclusiv sancţionarea celor care au tăinuit eventuale conflicte de interese. Anatolie Donciu constată că membrii comisiei nu pot interveni cu investigaţii, de exemplu pentru a demonstra că un anume demnitar şi-a trecut averile în proprietatea rudelor:

„Conţinutul procesului de verificare a declaraţiilor este în viziunea mea compromis la momentul respectiv ţinând cont de aspectul legislativ. Dacă la o anumită persoană, ne uităm în declaraţie şi în baza de date, de pildă la loturi sau la case, nu a inclus nimic în declaraţie şi în baza de date iarăşi nu figurează nimic, înseamnă că noi spunem că nu există divergenţe.”

În paralel cu CNI-ul şi Asociaţia pentru democraţie participativă analizează declaraţiile de venit a 200 de miniştri, deputaţi şi judecători. Experta Polina Panaite observă că la completarea declaraţiilor, frecvent demnitarii nu indică cât au plătit pentru anumite bunuri sau notează că le-au cumpărat la nişte preţuri foarte mici, în comparaţie cu valoarea lor reală:

„Dacă salariul lor lunar a reprezentat 150 de mii de lei, ei se străduie ca bunurile pe care le achiziţionează în anul respectiv să se încadreze în suma de 150 de mii de lei. Dacă noi adunăm că şi-a cumpărat o maşină, un apartament, iese exact suma pe care ei au primit-o în salariu, dar nu rămâne nici un ban pentru cheltuieli curente, pentru alimentare, pentru vacanţe, pentru haine. Lucrurile sunt foarte bine calculate de unii demnitari care încearcă să amăgească sistemul.”

Prin aceste analize experţii îşi propun să responsabilizeze demnitarii, acestea fiind şi o resursă pentru CNI ca să poată demara investigaţii. Totuşi, spune Polina Panaite este nevoie îmbunătăţirea cadrului legal, pentru că, deşi demnitari sunt obligaţi să prezinte în declaraţii date corecte şi complete, acest lucru nu acţionează ca o regulă pentru toţi.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG