Linkuri accesibilitate

Copiii cu spina bifida au un acces limitat la tratament


…constată un studiu al Oficiului Naţiunilor Unite în Moldova.

Datele statistice cu care operează autorităţile arată că anual în Republica Moldova se nasc puţin peste zece copii cu spina bifida, un defect congenital care, dacă nu este operat în primele zile de viaţă, poate fi fatal pentru copil. Un studiu al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, lansat astăzi la Chişinău, constată că numărul copiilor care se nasc cu asemenea afecţiune ar fi de zece ori mai mare. O altă concluzie a studiului e că, din cauza corupţiei din sănătate, familiile care cresc copii cu spina bifida au un acces limitat la tratament.

Spina Bifida este o malformaţie înnăscută a tubului neural, din cauza căreia coloana vertebrală a copilului se dezvoltă anormal. Tratamentul acestei afecţiuni, necesar în primele zile de viaţă, presupune implantarea chirurgicală a unui şunt care ar scurge lichidul acumulat în măduva spinării şi ar preveni o altă boală asociată cu spina bifida: hidrocefalia, altfel spus umflarea capului.

Statisticile locale arată că anual în Republica Moldova se nasc puţin peste zece copii cu asemenea boală, însă un raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului constată că numărul real ar fi de zece ori mai mare. Cel mai probabil, sugerează experţii, în cazul copiilor care nu se regăsesc în statistici, diagnosticul este pus eronat şi, în consecinţă, aceştia sunt trataţi necorespunzător. S-a întâmplat şi cu Mirel, astăzi la vârsta de cinci ani, diagnosticat cu spina bifida, însă mult mai târziu pentru a se putea interveni eficient. Bunica băiatului, Galina, spune că copilul a suferit deja nouă intervenţii chirurgicale, unele peste hotarele ţării, însă fără rezultate încurajatoare:

„S-a născut ca o movilă, cu picioarele împletite. Hernie, medicii ne-au spus că e hernie. Dacă ne spuneau mai devreme poate se făcea ceva. Cum să nu se vadă aşa ceva? Una din doctoriţe ne spunea mai târziu: unde s-au uitat ei? Se vedea bolfă foarte mare, iar picioarele erau în formă de covrig, ele chiar nu au înţeles?”

O altă problemă cu care s-a confruntat bunica lui Mirel este mita pe care o parte dintre angajaţii instituţiilor medicale din ţară i-au cerut-o pentru a-i trata nepotul. Acest fenomen, spune Galina, deseori a descurajat-o:

„Sunt unii care ne întorceau banii spunând: «mulţumesc că ne-ai socotit de oameni, dar poftim banii înapoi». Dar am întâlnit şi din cei care ne spuneau «trebuie». Dădeam câte două sute de lei, iar răspunsul era: «noi suntem trei». Când am rugat servitoarele să mă ajute, la fel, am dat câte 20 de lei şi încă ne-au spus că sunt, de fapt, două servitoare. De unde? De unde atâta?”

De fapt, tratamentul şi intervenţiile chirurgicale în cazul copiilor diagnosticaţi cu spina bifida este gratuit în Republica Moldova. Sunt însă şi cazuri în care medicii cer părinţilor să plătească aşa-numitele operaţii de şuntare. În asemenea situaţii, spune Xenia Siminciuc, consultant naţional în cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, copiii sunt privaţi de posibilitatea de a avea o viaţă normală:

„16 dintre cele 20 de familii pe care le-am intervievat au recunoscut că în toate instituţiile medicale în care şi-au tratat copiii le-a fost cerut să plătească informal. Părinţii care nu pot să plătescă sunt puşi într-o listă neformală de aşteptare şi copilul poate să aştepte operaţia de şuntare o săptămână, o lună, chiar şi câteva luni. Dacă se intervine atât de târziu consecinţele sunt foarte grave. Copilul capătă complicaţii serioase care sunt deja ireversibile şi nu pot fi tratate. În cel mai grav caz, copilul moare.”

Cercetarea Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a mai scos la iveală diverse stereotipuri şi atitudini negative, inclusiv în rândul prestatorilor de servicii medicale, care susţin că spina bifida apare în familiile în care domină neglijenţa şi că vindecarea acestei afecţiuni este o risipă a banilor statului.

Experţii care au lucrat asupra studiului recomandă autorităţilor revizuirea statisticilor despre numărul copiilor diagnosticaţi cu spina bifida, astfel încât fiecare să poată fi tratat eficient. O altă recomandare se referă la necesitatea îmbogăţirea făinii utilizate în Republica Moldova cu acid folic, or, potrivit investigaţiilor medicale, mamele care iau acid folic cu trei luni înainte de a concepe un copil, reduc şansele dezvoltării unor malformaţii congenitale la făt, inclusiv spina bifida.

Previous Next

XS
SM
MD
LG