Linkuri accesibilitate

Senatorii republicani americani și acordul nuclear cu Iranul


Steagul iranian fluturînd în fața Agenției internaționale atomice de la Viena (IAEA)
Steagul iranian fluturînd în fața Agenției internaționale atomice de la Viena (IAEA)

Patruzeci și șapte de senatori republicani au adresat o scrisoare deschisă statului iranian.

Disputa intre Casa Alba si republicani din Congres cu privire la chestiunea nucleara iraniana ia amploare. Despre o scrisoare deschisă a senatorilor, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Patruzeci si sapte de senatori republicani au trimis o scrisoare deschisă statului iranian, menita sa zadarniceasca un eventual acord intre Statele Unite si Iran cu privire la programul nuclear al acelei tari.

Senatorul Tom Cotton
Senatorul Tom Cotton

Casa Alba a ripostat, acuzindu-i pe senatori ca fac jocul elementelor ultra-conservatoare din Iran, presedintele Obama spunind „Este o coalitie neobisnuita”. Scrisoarea, redactata de senatorul republican de Arkansas, Tom Cotton, arata ca orice acord cu Iranul este o intelegere sprijinita de actualul executiv, care poate fi anulata de Congres si un viitor presedinte.

Semnatarii republicani au criticat afirmatia lui Obama. „Este o acuzatie de tot risul formulata de aceasta administratie” – a spus senatorul republican de Alaska, Dan Sullivan, care a adaugat „Obama si secretarul de stat John Kerry sint cei care se apropie de Iran, sugerind ca nu au nevoie de sprijin in Congres pentru un astfel de acord”.

Intr-adevar Departamentul de Stat arata ca presedintele nu are nevoie de aprobarea Congresului si că forul legislativ nu poate modifica prevederile acordului. Ministrul iranian de externe a spus ca scrisoarea este un demers propagandistic. Administratia Obama cere Iranului sa accepte acordul, pina la sfirsitul lunii martie.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca scrisoarea senatorilor este continuarea strategiei republicane, menita sa impinga Statele Unite catre un conflict militar cu Iranul, care nu ar face decit sa amine cu citiva ani capacitatea Iranului de a produce armament nuclear. Administratia sustine ca doar o solutie negociata poate sa impiedice programul iranian cu aplicatii militare.

Democratii critica scrisoarea aratind ca este un demers fara precedent al unui partid politic de a interveni in negocieri internationale si a umili pe presedintele Statelor Unite. Impactul scrisorii asupra negocierilor este greu de anticipat. Citiva republicani, intre care presedintele Comisiei pentru Politica Externa, Bob Corker, au refuzat sa semneze scrisoarea. Corker lucreaza la o alta scrisoare, care sa se bucure de sprijin bipartizan si care cere Congresului sa revizuiasca orice acord nuclear cu Iranul. Presedintele Obama a spus ca va respinge prin veto un astfel de demers legislativ.

XS
SM
MD
LG