Linkuri accesibilitate

OCDE: Inegalitățile de gen timpurii influențează alegerile profesionale ale femeilor și bărbaților


Vinovați de această situație sînt împreună (conștient sau nu) părinții, profesorii, și mai apoi angajatorii.

În ultimii ani, în sistemele educaționale s-au întreprins eforturi considerabile pentru diminuarea diferențelor de performanță între fete și băieți, căci în funcție de acestea copiii urmează un drum profesional sau altul, care le influențează întreaga viață.

Potrivit unui raport publicat joi de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, vinovați de această situație sînt împreună (conștient sau nu) părinții, profesorii, și mai apoi angajatorii.

„Este nevoie să găsim noi modalități de abordare a aspectelor emoționale și sociale pentru a-i face pe copii mai conștienți de potențialul și abilitățile lor, dar și de faptul că acestea le vor influența viitoarele cariere ” crede secretarul adjunct al OCDE Stefan Kapferer.

„Vestea bună este că aceste noi date evidențiază faptul că nu este nevoie de reforme educaționale costisitoare sau profunde, ci de un efort concertat al părinților, profesorilor și angajatorilor.”

Realitatea, la rece, este următoarea: din 20 de fete, nici una nu ia în calcul la modul serios o carieră în știință, tehnologie, inginerie sau matematici. Prin comparație, din 5 băieți, unul o face. Aceste decizii, aceste înclinații, sunt serios influențate de familie și școală. Testele PISA au relevat că la matematică și științe, in general, băieții performează la fel de bine ca și fetele.

De ce contează acest lucru? Pentru că, de regulă, slujbele în aceste domenii sunt mai bine plătite, cu repercursiuni evidente asupra calității vieții până la pensie inclusiv. În plus, aceste slujbe beneficiază de un respect mai înalt in societate.

Cum spuneam, familia și primii ani de școală sunt determinanți pentru viitoarea carieră a unui copil. Studiul PISA a scos la iveală că fetelor le lipsește încrederea în ele când vine vorba de matematici sau științe, iar experții OCDE spun că de vină sunt părinții care nu le încurajează suficient către aceste materii.

În general, părinții se așteaptă ca băieții lor să îmbrățișeze astfel de cariere și tind să ignore astfel de tendințe la fete, chiar dacă acestea manifestă înclinații pentru matematică, fizică sau științe, în general.

Este valabil, de pildă pentru jumătate din părinții din Ungaria sau Portugalia, mult mai puțin însă pentru cei din Coreea.

Noi studii OCDE arată că băieții sunt mai degrabă cei care au rezultate școlare sub capacitățile lor . Așa se explică renunțarea la studii, de pildă, care se înregistrează într-un procent mai mare în rândul băieților.

Însă raportul publicat joi de OCDE ieri evidențiază faptul că fetele iau în mod constant note mai bune la matematică decât băieții. Experții sugerează că aceasta ar putea fi explicat prin faptul că fetele sunt mai atente și participă mai activ la oră. O capcană însă, căci în viața profesională, angajatorii își recompensează angajații pentru performanțe, și nu pentru comportament.

Pe de altă parte, din 10 copii cu rezultate proaste la citire, matematică și stiințe, 6 sunt băieți, mai arată studiul PISA. Cum cititul este esențial pentru devenirea ulterioară a unui adolescent, parintii si profesorii trebuie să ii ajute pe tineri să inteleaga acest lucru.

Băieții și fetele preferă lecturi diferite. Fetele romane, iar băieții ziare sau cărti cu benzi desenate. Pe de altă parte, faptul că băieților le plac jocurile video, le îmbunătățește extrem de mult rezultatele la cititul digital. Profesorii si părinții ar trebui să se implice mai mult în îndrumarea copiilor cu privire la lista de lecturi, arată experții OCDE.

Profesorii ar trebui să facă mai mult pentru a le îmbunătăți atât băieților cât și fetițelor perfomanțele la matematică, materie la care băieții se descurca mai bine în majoritatea statelor analizate de cercetările OCDE.

Pentru aceasta profesorii ar trebui să aplice metode de predare care să le explice elevilor cum rezolvarea unei probleme de matematică se aplică în viața de zi cu zi, să îi stimuleze să lucreze independent și să își îmbunătățească rezultatele la aceste materii.

Cum se văd lucrurile din perspectiva angajatorilor ? Studiile arată că angajatorii sunt tentați să angajeze mai degrabă bărbați decât femei. Însă aceasta nu ține neapărat de preferințele lor, ci și de felul diferit în care tinerii și tinerele abordează procesul de căutare a unei slujbe. În vreme ce fetele își cauta joburi pe internet, băieții preferă să intre direct în pâine prin intermediul unui internship, adică să facă deja practică la o firmă. Iar de la practică la o slujba temporara si apoi la una permanentă, nu e decât un pas.

Expertii OCDE sugerează că angajatorii ar trebui să stimuleze și fetele să intre în astfel de programe pentru a afla mai multe despre posibilitățile de a face carieră.

XS
SM
MD
LG