Linkuri accesibilitate

Singur în faţa brutei


Un incident pe o șosea din R.Moldova.

Un coleg de breaslă, un intelectual fără prea mari ambiţii, făcea autostopul la o margine de ţară, lîngă un sat uitat. Voia intelectualul acela să ajungă în centrul raional. Iar o maşină condusă de un tînăr l-a luat de pe marginea drumului…

Toate păreau bune pînă aici. Însă lucrurile s-au complicat brusc. Tînărului şofer îi plăcea viteza şi, pe o pantă, el s-a luat la întrecere cu un automobil impozant care nicidecum nu voia să se lase depăşit. O moacă înfiorătoare se iţi din automobilul impozant şi moaca aceea îi cerea tînărului şofer să se oprească. Tînărul s-a conformat, maşinile s-au oprit pe marginea şoselei, iar din automobilul impozant a ieşit o huidumă care s-a îndreptat agale spre maşina cu intelectualul pe post de pasager. O presimţire proastă îl străfulgeră pe colegul meu de breaslă.

Huiduma cu moacă decupată parcă dintr-un thriller a început să urle la tînărul şofer. Huiduma era nemulţumită de faptul că cineva îndrăznise să-l depăşească, împroşca înjurături şi îl invita pe tînăr la o razborkă imediată. Tînărul se dezvinovăţea, îşi cerea scuze şi părea speriat. Huiduma îi striga să iasă din maşină, spunea că-i rupe capul. Tînărul se tot scuza, făcîndu-se parcă mai mic.

Dar şi mai înfricoşat era intelectualul de lîngă tînărul şofer. Huiduma putea să-i dea la bot şoferului şi apoi să-l invite şi pe el la razborkă. Era limpede că nu avea nici o şansă. Huiduma l-ar fi distrus dintr-o lovitură. Intelectualului i se făcu ruşine de neputinţa sa. Lecturile profunde nu-l ajutau cu nimic. Nici armă nu avea. Şi doar ar fi putut s-o obţină, dacă făcea demersurile necesare. Acum însă erau singuri în faţa huidumei care făcea spume la gură. În jur nu era ţipenie de om. Nici un poliţist. Nici un partid politic ocrotitor. Din cînd în cînd trecea cîte o maşină pe şosea, dar, fireşte, nimeni nu presupunea ce li se întîmplă. Şi chiar dacă ar fi presupus, nu i-ar fi ajutat. Intelectualul înţelese asta într-o fracţiune de secundă. Nimeni nu putea să-i ajute. Absolut nimeni! Şi de ce naiba urcase în maşina tînărului vitezoman?

În cele din urmă, huiduma nervoasă se milostivi, îi lăsă în pace nu înainte să lovească parbrizul cu pumnul său uriaş. O vreme tînărul şofer şi intelectualul s-au holbat speriaţi la crăpăturile care sluţiseră parbrizul…

XS
SM
MD
LG