Linkuri accesibilitate

Patrick Bashman (Democracy Institute) despre România (ziare.com)


Parlamentul și confirmarea noului director al Serviciului Român de Informații (Evenimentul zilei).

Rusia este mai dispusă să lupte pentru influența sa în Ucraina decât pare să fie Occidentul, arată directorul Democracy Institute din Washington, Patrick Basham, într-un scurt interviu acordat la ziare.com. Expertul american consideră că Occidentul nu este pregătit să înfrunte Rusia, că deci conflictul intern declanșat în Ucraina nu va degenera până la urmă într-un război. Este însă deja vorba despre „un conflict prin înlocuitor între Vest si Rusia”. Occidentul ar fi pierdut miza unității statului ucrainean atunci când nu a reușit să „ademenească” regimul Ianukovici la o colaborare economică. E ceea ce le-a reușit, în schimb, rușilor.

Patrick Basham mai spune că România nu este în prezent o țintă pentru ruși: România „nu e Moldova”. Dar pentru România, ca și pentru alte state balcanice, pericolul este real și constă în ”incapacitatea lor de a oferi suficiente oportunitati economice cetatenilor lor”. ”Romania nu ar trebui sa se simtă amenințată; în loc de asta, ar trebui să fie atentă cu privire la actuala sa poziție. Dacă economia românească nu crește, și dacă sistemul politic nu este curățat în mod adecvat, țara se va slăbi din interior. Dacă acest scenariu are loc, Moscova nu va ezita să profite de poziția dificilă a României”, arată directorul Democracy Institute din Washington, intervievat la ziare.com.

O nouă analiză Stratfor, despre care informează același site, demontează iluzia că opoziția din Rusia s-ar fi trezit după asasinarea lui Boris Nemțov. Potrivit Stratfor, Putin a reușit să impună un sistem de gestionare a activității opoziției în zona marginală, iar asta deja de zece ani. Demonstrația care a urmat, duminică, asasinării lui Nemțov nu a zdruncinat nici ea acest sistem, rezultă din analiza Stratfor. Vladimir Putin se bucură încă de o poziție solidă în Rusia, o poziție întemeiată pe promisiunea „că va pastra Rusia stabilă din punct de vedere financiar și economic”. Rămâne de văzut: Rusia intră pentru a doua oară în recesiune în ultimii șase ani, se arată pe site-ul ziare.com.

Mircea Marian de la Evenimentul zilei scrie despre cum a ratat Parlamentul României șansa de a arăta că a devenit în sfârșit responsabil. Momentul potrivit ar fi fost confirmarea noului director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. Comisia parlamentară de control al serviciilor, dar și liberalul Eduard Hellvig în egală măsură, ar fi putut copia și adapta câte ceva din procedurile americanilor care și-au desemnat nu demult un nou șef la CIA. S-ar fi putut de pildă dezbate public, arată jurnalistul, demilitarizarea serviciului sau legislația de tip Big Brother (accesul serviciilor la datele personale). Lui Hellvig nu i-ar fi fost greu să anticipeze întrebările și să pregătească niște răspunsuri. „O astfel de dezbatere făcea bine tuturor părților implicate. Parlamentul arăta că dorește să-și exercite cu seriozitate atribuțiile de control”, scrie Mircea Marian. De fapt, votul covârșitor în favoarea lui Hellvig a fost și de această dată rezultatul unei înțelegeri politice: Partidul Social-Democrat nu s-a opus pentru că așteaptă să fie reprezentat la conducerea Serviciului de Informații Externe.

XS
SM
MD
LG