Linkuri accesibilitate

Premierul Israelului se pronunță împotriva unui acord nuclear între SUA și Iran


Reacții din presa americană la alocuțiunea lui Benjamin Netanyahu în Congresul de la Washington.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a rostit o alocuțiune în Congresul american, îndemnîndu-i pe congresmeni să nu sprijine un acord nuclear ce ar permite Iranului să producă în final o bombă atomică. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington despre primele reacții stîrnite de discurs.

In Washington Post, Paul Waldman scrie „Alocutiunea lui Benjamin Netanyahu a fost teatru, pentru ca nu exista nici un dubiu despre pozitia premierului in legatura cu Iranul, dar a prezentat populatiei Americii optica comuna a Likud-ului si a Partidului Republican cu privire la negocierile legate de programul nuclear iranian”. Autorul caracterizeaza pozitia republicana ca fiind „alb si negru, fara complexitati, fara nuante, fara compromis si punind toti inamicii in acelasi plan”.

Ca si presedintele Obama, Paul Waldman sustine ca Benjamin Netanyahu a criticat negocierile, spunind ca e mai bine sa nu se incheie o intelegere, decit sa se ajunga la o intelegere proasta, dar nu a prezentat alternative. In acelasi ziar, Dana Milbank aminteste de sfatul dat de Netanyahu negociatorilor cerindu-le sa nu creada in cacialmaua Teheranului pentru ca daca Iranul se retrage de la negocieri va reveni pentru ca „ei au nevoie de o intelegere mai mult decit voi”. Dana Milbank intreaba la sfirsitul articolului sau „Si ce se va intimpla daca Bibi greseste? Pentru el nu e nici o problema. Liderul israelian va fi trimis Statele Unite la razboi impotriva Iranului”.

Jennifer Rubin crede ca Benjamin Netanyahu si-a indelinit obiectivul de a explica membrilor in Congres, din ambele partide, de ce acordul avut in vedere de administratie nu trebuie aprobat. Autoarea aminteste de argumentele premierului israelian impotriva acordului, faptul ca lasa infrastructura iraniana intacta si că, prin ridicarea tuturor restrictiilor cu privire la program, intr-un deceniu permite ca imediat dupa aceea Teheranul sa obtina rapid armament nuclear. „Nu blocheaza calea Iranului catre o bomba. Netezeste calea Iranului care bomba” - a spus Benjamin Netanyahu.

Jennifer Rubin scrie ca premierul israelian a demontat toate argumentele administratiei Obama, contind pe faptul ca democratii din Congres si populatia Americanii sint mai inteligenti decit presedintele Obama. In New York Times, Thomas Friedman scrie ca nu stie inca daca este de acord sau nu cu rezultatul negocierilor cu Iranul, dar nu poate agrea un Congres American, sprijinind un lider din strainatate care incearca sa submineze negocierile administratiei americane, inainte ca acestea sa fie finalizate.

XS
SM
MD
LG