Linkuri accesibilitate

La Moscova au loc astăzi funeraliile lui Boris Nemțov


La Moscova au loc în această dimineaţă funerariile politicianului Boris Nemțov, cunoscut critic al regimului Putin şi fost prim-vicepremier în anii ’90. Nemțov a fost împuşcat în centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sîmbătă (27-28 februarie 2015). Ceremoniile vor începe cu o adunare oficială la Centrul Saharov.

Mai mulţi politicieni europeneni, între care preşedintele Parlamentului polonez, nu au primit dreptul de a intra în Rusia sau au fost „îndemnaţi” să renunţe la planul de a participa la funerariile lui Nemtov. Printre oficialităţile străine care vor participa se numără ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Preşedintele Vladimir Putin, care a calificat asasintatul drept „o provocare”, nu va fi present. Va fi însă reprezentant de emisarul Kremlinului în Duma de stat, Garry Mink.

Luni, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a cerut ca uciderea lui Nemțov să nu fie folosită „în scopuri politice” şi a asigurat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului că preşedintele Vladimir Putin „a cerut imediat deschiderea unei anchete, care este urmărită cu o atenţie deosebită”. Anchetatorii au declarat că sunt în căutare de indicii, care ar putea lega asasinatul fie de viaţa privată a lui Boris Nemtov, fie de scena teroristă sau de cea legată de criza din Ucraina. Nu este exclusă nici alternative unei tentative de destabilizare a ţării.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei să întreprindă o anchetă „cinstită, transparentă, şi credibilă”. Iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe l-a descris luni pe Nemțov drept un „avocat neobosit al ţării sale, un critic al corupţiei, un avocat al drepturilor omului şi transparenţei”.

XS
SM
MD
LG