Linkuri accesibilitate

Moartea politicianului Boris Nemțov se poate întoarce împotriva regimului Putin


Analistul politic Igor Boţan, director executiv al ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.

Asasinarea lui proeminentului politicien rus Boris Nemtov provoacă multe speculaţii şi alimentează moara teoriilor conspiraţioniste. Dar indiferent care este adevărul, susţine analistul Igor Boţan, într-un regim autoritar cum este cel din Rusia, liderul de la Kremlin este responsabil.

Igor Boţan: „Într-o societate cu regim autoritar de toate este responsabil liderul autoritar propriu-zis. De aceea, pentru ceea ce se întâmplă în Federaţia Rusă, evenimentele de rezonanţă, vina principală o poartă chiar liderul autoritar.”

Europa Liberă: Dar avocaţii dânsului, nechemaţi şi nepoftiţi, dar şi cei oficiali au declarat că Putin este ultimul căruia i-ar conveni aşa ceva.

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Este adevărat că lui Putin nu-i convine să fie acuzat, dar problema este că Putin e cel care a creat acest sistem. Şi sistemul acum iese de sub controlul celui care l-a creat. Dacă în mod direct domnul Putin nu este interesat de un astfel de asasinat, el este cel mai responsabil pentru sistemul pe care l-a creat în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ce poate urma după aceasta? Dumneavoastră sugeraţi că va ieşi de sub control această explozie a patriotismului violent?

Igor Boţan: „Federaţia Rusă trece prin ceea ce se numeşte manifestarea sindromului postimperial. Modelul pe care îl construieşte Vladimir Putin este unul de refacere a măreţiei Rusiei. Pentru aceasta Putin s-a declarat, neforţat de nimeni, drept naţionalistul numărul unu din Federaţia Rusă. Prin acest îndemn el a dat frâu liber forţelor din Federaţia Rusă, care vor prin orice metodă să restabilească măreţia acestei ţări, înlăturându-i pe cei care îi consideră trădători, coloana a cincea ş.a.m.d. În acest sens, cred că vina cea mai importantă o poartă anume Vladimir Putin, ca lider al acestui regim. Iar consecinţele la care vă referiţi le putem citi din următoarele afirmaţii pe care le fac liderii naţionalişti din Federaţia Rusă: Federaţia Rusă sau trebuie iubită, sau de ea trebuie să se teamă aşa-zişii oponenţi ai regimului lui Putin. În consecinţă, ne putem aştepta că cei care îl venerează pe Vladimir Putin se vor uni şi mai mult în jurul lui, iar cei care îl critică pe Vladimir Putin vor fi cei care vor trebui să trăiască cu frica ca acest regim şi resorturile invizibile pe care le-a creat acest regim să nu-i lichideze, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Boris Nemţov.”

Europa Liberă: 50 de mii de oameni au arătat că nu se lasă înfricoşaţi, judecând după cifrele date de organizatorii marşului de doliu. E adevărat, poliţia a dat o cifră de puţin peste 20 de mii de participanţi. Răposatul Boris Nemţov spera să adune în ziua de duminică 200 de mii. Nu a reuşit nici cu preţul morţii sale.

Igor Boţan: „Chiar 50 de mii pentru o ţară cum este Rusia, chiar pentru Moscova, este o cifră impresionantă, dar nu cred că această cifră arată că în Federaţia Rusă are loc o schimbare în înţelegerea cetăţenilor a proceselor care se desfăşoară în această ţară. De fapt, procesele care se desfăşoară în Federaţia Rusă sunt, mai degrabă, o durere de cap pentru vecinii acestei ţări, pentru echilibrul geostrategic, dacă putem spune aşa. Noi doar asistăm la un lucru paradoxal. Rusia, aşa cum spuneam, trece prin acest sindrom postimperial şi vrea să-şi restabilească măreţia, iar în mod paradoxal, se mândreşte cu succesele economice ale Chinei. Acest lucru dă de înţeles că lucrurile în Federaţia Rusă merg foarte-foarte prost, iar programul de relansare a economiei, de depăşire a crizei pur şi simplu nu funcţionează. Explicaţia acestui lucru este că, aşa cum spuneam şi în alte emisiuni, în Rusia lipseşte ceea ce se numeşte etica muncii. Să faci salturi impresionante, să menţii această situaţie sub presingul propagandistic mult timp oricum nu se va reuşi. Dar atâta timp cât Vladimir Putin ţine degetul pe pulsul vieţii publice din Federaţia Rusă, cred că ne putem aştepta la lucruri foarte-foarte sumbre în continuare. Deocamdată nu cred că ne putem aştepta la schimbări ca această jertfă, dacă îi putem spune aşa lui Boris Nemţov, să poată readuce Rusia pe un făgaş al normalităţii.”

Europa Liberă: Opoziţia va reuşi să se consolideze ca să opună rezistenţă câtuşi de puţin?

Igor Boţan: „Nu cred că opoziţia din Rusia, în starea în care se află acum oamenii pe care îi înglobează, este capabilă să dea vlăstari noi pentru o nouă şansă pentru Federaţia Rusă. Eu cred că vom asista la un scenariu, aşa cum spuneam, sumbru, când lucrurile vor evolua într-o direcţie proastă din punct de vedere al dezvoltării economice. Iar atunci când în Federaţia Rusă va veni timpul schimbărilor, odată cu terminarea mandatului sau mandatelor lui Vladimir Putin, atunci cred că, probabil, deja forţele sociale se vor lansa în căutarea unor noi feţe şi a unor noi lideri. Până atunci cred că mai degrabă lucrurile vor merge pe un făgaş negativ, aşa cum se întâmplă cel puţin în ultimii câţiva ani, dar mai degrabă în ultimul an după terminarea olimpiadei, după anexarea Crimeii, după intrarea în acest război antagonist cu Occidentul ş.a.m.d. Deci, lucrurile au o traiectorie. Şi inerţia pe care o are Federaţia Rusă, inerţia negativă, dacă putem spune aşa, este foarte mare. Eu nu văd cum pot fi lucrurile oprite şi cum pot lucrurile fi întoarse într-o altă albie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG