Linkuri accesibilitate

Proeminentul politician de opoziție rus Boris Nemțov a fost asasinat la Moscova


Un lider al opoziției ruse eliminat o zi înainte de anunțata demonstrație de protest de la Moscova împotriva politicii președintelui Putin.

Imagine postată pe Twitter de la locul asasinatului
Imagine postată pe Twitter de la locul asasinatului

Agențiile de presă de la Moscova au transmis în această seară că Biroul de presă al Ministerului rus de Interne a confirmat uciderea lui Boris Nemțov pe podul Bolșoi Kameni din centrul Moscovei.

„Confirmăm că un bărbat a fost ucis în centrul Moscovei, iar asupra lui s-au găsit documente de identitate pe numele Boris Iefimovici Nemțov”, a anunțat centrul de presă. Potrivit aceleeași surse, bărbatul ar fi fost împușcat cu patru focuri de armă în spate, iar Ministerul de Interne ar fi lansat o operațiune în Moscova de prindere a asasinilor. Ulterior s-a anunțat că asasinii au tras dintr-o mașină, în timp ce Nemțov traversa podul.

După spusele purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, președintele rus Vladimir Putin ar fi estimat că evenimentul „poartă marca unui asasinat comandat și că are pe de-antregul aerul unei provocări”.

Peskov a adăugat că președintele rus a cerut Centrului de anchetă, Ministerului de Interne și Serviciului de Informații (FSB) să ancheteze evenimentul, produs cu o zi înaintea unei plănuite demonstrați de protest împotriva politicii liderului de la Kremlin.

Un întreg dispozitiv de poliție a fost desfășurat la locul asasinatului, iar Vladimir Markin, purtător de cuvînt al Comisiei de anchete din Rusia, a spus că anchetatorii interoghează martori și cercetează locul crimei.

Interfax a anunțat că șeful Departamentului pentru Moscova al Ministerului de Interne s-a deplasat de urgență la locul crimei, și că ministrul de interne Vladimir Kolokolțev a fost informat despre asasinat.

Ilia Iașin, un critic al Kremlinulu, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că Nemțov a fost împușcat și e „mort”.

Boris Nemțov cu Ilia Yashin la marșul pentru pace, împotriva războiului din Ucraina, din martie 2014
Boris Nemțov cu Ilia Yashin la marșul pentru pace, împotriva războiului din Ucraina, din martie 2014

Boris Nemțov, în vîrstă de 55 de ani, conducea împreună cu fostul campion de șah Gary Kasparov, mișcarea de opoziție „Solidaritatea” și în ultimii ani a fost un critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin, condamnînd cu severitate ineficiența guvernului, corupția agresivă, și politica Rusiei în Ucraina.

Considerat cândva un posibil succesor al primului președinte post-sovietic al Rusiei, Boris Elțîn, Nemțov a dobîndit notorietate pe vremea când era guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, devenind după aceea vicepremier la sfîrșitul anilor '90, în ultima perioadă a președinției lui Boris Elțîn.

Boris Nemțov a părăsit Duma de stat în 2003 și a înființat mai multe partide și grupări de opoziție, ultimul fiind Partidul Republican al Rusiei - Partidul Libertății Poporului.

Liderul rus a denunțat, între altele, în mai multe rînduri organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, redactînd chiar un raport public asupra corupției ce a însoțit evenimentul.

Cîteva ore înainte de a fi asasinat, Boris Nemțov a vorbit la postul de radio Echo Moscvî, apelînd la locuitorii Moscovei să participe la marșul opoziției programat pentru duminică, ce urmează să se desfășoare într-o suburbie a Moscovei, și să denunțe politica regimului Putin și războiul din Ucraina.

Un alt lider al opoziției, organizator al marșului, Alexei Navalnîi, a fost condamnat la 19 februarie la 15 zile de închisoare. În ultimii ani, Nemțov a fost și el deținut în mai multe rînduri scurt timp, pentru participare la demonstrații politice, fiind considerat un personaj din vechea gardă a opoziției din Rusia.

„Vom răspunde uciderii lui Nemțov, prin participarea tuturor la demonstrația de la 1 martie, aceasta fiind lucrul cel mai bun pe care îl putem face” - a fost mesajul postat pe Twitter de un alt om politic al opoziției ruse, Ghenadi Gudkov.

După ce a criticat în repetate rînduri războiul din Ucraina, numele lui Nemțov a început să figureze pe diverse liste ale așa-zișilor trădători și presupuși membri ai unei „coloane a cincea” din Rusia, publicate de lideri naționaliști pro-Kremlin.

Coperta cărții lui Boris Nemțov despre viața și activitatea lui Vladimir Piutin
Coperta cărții lui Boris Nemțov despre viața și activitatea lui Vladimir Piutin

Însuși Vladimir Putin a vorbit despre existența unei „coloane a cincea”, iar în ultimele săptămîni a fost lansată mișcarea denumită „anti-Maidan”, cu scopul declarat de a nu permite oamenilor politici din opoziție să creeze o stare de rebeliune internă după modelul ucrainean, sugerîndu-se că ei ar activa în numele inamicilor din străinătate ai Rusiei.

Membri ai mișcării „anti-Maidan” au demonstrat, de altfel, cu pancarte insultătoare, astăzi la Moscova, în fața biroului postului Radio Libertatea.

În urmă cu două săptămîni, Boris Nemțov își exprimase, într-un interviu, teama că ar putea fi asasinat...

XS
SM
MD
LG