Linkuri accesibilitate

Ședințe, întrevederi, emisiuni televizate pentru casa noastră comună...


Jurnalul săptămînal al Lilianei Palihovici.

Liliana Palihovici s-a născut la Horodiște, Călărași. Este istoric de profesie. In 2008 - 2010 este deputată în Parlamentul Republicii Moldova și deține președinția Comsiei Protecție Socială, Sănătate și Familie. În 2010 a fost aleasă în calitate de Vicepreședinte al Legislativului. Totodată, LIliana Palihovici a fost membru al grupului de inițiativă pentru crearea PLDM și la etapa actuală este Vicepreședintele acestei formațiuni politice.

Luni

În general, este o zi pentru audiențe cu cetățenii în teritoriu. De aceea a trebuit să-mi împart timpul în așa fel încât să reușesc și la activitățile planificate în Chișinău, și la cele din raion.

În prima parte a zilei, am avut o sedință cu directorul FISM pentru a clarifica situația ce ține de implementarea proiectului de reconstrucție a grădinițelor, realizat cu suportul financiar oferit de România. A fost o ședință urgentă și necesară, deoarece am primit multe solicitări în ultimele două săptămâni, în care reprezentanții APL își exprimau îngrijorarea referitor la capacitatea financiară a FISM de a finaliza lucrarile de reconstrucție începute. Am analizat informația prezentată, sunt 560 de contracte în derulare pentru reparații și dotare a grădinițelor. Fondul are resursele necesare și nu există niciun pericol de deficit care ar putea fi provocat de fluctuația cursului valutar. Fondurile de asistență oferite Republicii Moldova pentru acest proiect sunt în euro, iar FISM schimbă zilnic în lei sumele strict necesare pentru achitarea lucrărilor realizate. Deci, conform datelor prezentate de directorul FISM, până la sfârșitul anului 2015 toate cele 774 de grădinițe vor fi reparate și dotate.

După ședință, am plecat în raionul Anenii Noi, unde am avut o întâlnire cu primari, consilieri, învățători, medici, ingineri, toți locuitori ai raionului respectiv, care doreau să discutăm mai multe subiecte. Audiența a manifestat un interes deosebit față de procesul de negocieri pentru constituirea alianței de guvernare, dar și față de situația de pe piața valutară. Discuția a durat mai mult de două ore. Am explicat și am răspuns la toate întrebările, iar sarcina pe care am primit-o de la cetățeni și colegii de partid a fost să consolidăm rândurile partidului, să fim uniți și să facem tot posibilul ca Republica Moldova să-și continue parcursul european.

De la Aneni am mers direct la emisiunea Impact social, realizată de rețeaua regională de televiziune Elita TV. Subiectul propus pentru discuție a fost transparența acționariatului în mas-media. Ca interlocutor în această emisiune l-am avut pe dl Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, care s-a arătat destul de rezervat atunci când am afirmat că Parlamentul se va strădui în cel mai scurt timp să voteze această lege în lectura a doua.

De la această emisiune am mers la întrevederea cu dl Asaf Hajiyev, Secretarul General al Adunarii Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, cu care am discutat despre reuniunea Adunăriii parlamentare, care se va desfășura la Chișinău în perioada 6-8 iunie 2015. R. Moldova deține presedinția în această instituție, de aceea a trebuit să convenim asupra tuturor detaliilor ce țin de organizarea acestui eveniment la Chișinău.

Apoi am participat la o altă emisiune televizată, la Ochiul Public, unde am vorbit despre situația politică din țară și am explicat efectele investirii noului Guvern pentru Republica Moldova.

După ora 21.00, am ajuns acasă. Familia este locul în care mă reconfortez repede de fiecare dată. Oboseala nu prea contează și trebuie să găsesc energie și pentru cei dragi. Am discutat cu feciorul despre ce s-a mai întâmplat la școală, despre notele pe care le-a primit și l-am ajutat să finalizeze un proiect la geografie.

Marți

Liliana Palohovici în studioul Europei Libere la Chișinău
Liliana Palohovici în studioul Europei Libere la Chișinău

Nici agenda pentru marți nu arată mai simplă decât cea de luni. Pentru această zi, am la fel multe ședințe, una mai complicată decât cealaltă.

Prima ședință am avut-o cu reprezentanții programului PNUD „Femeile în Politică”, cu care am discutat despre planurile lor de a oferi asistență femeilor care au mandatul de deputat. Am discutat și despre posibilitatea organizării instruirilor pentru femeile ce vor candida la funcția de primar în alegerile locale din 2015.

Apoi am participat la prima ședință a Consiliului Alianței pentru o Moldovă Europeană, unde am discutat despre proiectele care urmează să fie dezbătute în parlament, inclusiv despre termenii pentru aprobarea politicii bugetar- fiscale și a bugetului pentru 2015.

A urmat ședința fracțiunii PLDM, dupa care am plecat în raionul Călărași, unde am avut o întâlnire cu colegii mei de partid din raion. Am discutat despre situația politică și economică din țară și am răspuns la întrebările cetățenilor, dându-le asigurări că noi vom face tot posibilul pentru ca ei să-și păstreze încrederea că în R. Moldova va fi pace, liniște și că vom continua să facem reforme.

Miercuri

Ziua de miercuri a început cu întrevederea cu Președintele României, Klaus Iohannis, la care am participat împreună cu colegii mei Vlad Filat, președintele PLDM, și Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM. Nu este prima mea întâlnire cu Președintele Iohannis, dar de fiecare dată mă conving că în persoana Domniei Sale Republica Moldova are un mare susținător în parcursul său european.Excelența Sa ne-a asigurat că România va susține în continuare eforturile Republicii Moldova de integrare în marea familie europeană.

A urmat sedința Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, tineret, sport și mass-media, la care am discutat raportul de activitate a CCA pentru anul 2014. A fost o discuție aprinsă. De

Unii deputați din opoziție fac exces de zel, bat cu pumnii în masă, încercând să mimeze lupta pentru dreptate. În realitate, nu prea le pasă...

obicei, astfel de discuții au loc atunci când în sală sunt și reprezentanții mass-media. În astfel de situații, unii deputați din opoziție fac exces de zel, bat cu pumnii în masă, încercând să mimeze lupta pentru dreptate. În realitate, nu prea le pasă de ce este scris în raportul prezentat. Am solicitat reprezentanților CCA să vină cu propuneri pentru modificarea Codului Audiovizualului astfel încât să fie înăsprite sacțiunile față de radiodifuzorii care retransmit posturi de televiziune străine ce difuzează emisiuni și informații care pun în pericol securitatea informațională și integritatea teritorială a RM.

După această dezbatere a urmat sedința fractiunii PLDM, apoi sedința Biroului permanent al Parlamentului si un interviu oferit jurnalistului Vitalie Calugăreanu. Temele interviului au fost aceleași: ce urmează după învestirea Guvernului Gaburici, cum și cu cine vor fi votate proiectele de lege în Parlament, cum va fi implementat Acordul de Asociere.

Joi

Cu discuții la același subiect a început și ziua de joi. De dimineață, am avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Democracy Reporting International, care s-au interesat de situația politică din R. Moldova. A urmat apoi încă o sedință a fracțiunii, iar după prânz am lucrat cu proiectele de lege care urmează să le dezbatem în sedința parlamentului din 27 februarie.

Tot astăzi am primit și petiția Centrului Național de Jurnalism, semnată de Nadin Gogu, în care ONG-urile de media solicită votarea în lectura a doua a Legii cu privire la acționariatul în mass-media. Am transmis această petiție tuturor membrilor Biroului Permanent al Parlamentului pentru examinarea includerii proiectului respectiv pe agenda pentru săptămânile ce urmează.

Vineri

La 9 dimineața, eram deja în sedința fracțiunii, după care a urmat ședința de plen a Parlamentului. Pe ordinea de zi: ratificarea unor acorduri de credit, printre care și cel pentru achiziționarea locomotivelor și restructurarea infrastructurii feroviare; proiecte de hotărâri privind componența nominală a comisiilor permanente a parlamentului, precum și proiectul de modificare a legii privind administrația publică locală; și audierea rapoartelor de activitate a CCA pentru anii 2013-2014.

După ședința Parlamentului, am participat la o emisiune televizată cu Ludmila Belcencova, iar acum sunt deja aici la Radio Europa Liberă, pentru a vă prezenta într-o formă succintă jurnalul meu pentru această săptămână. Jurnalul nu include nimic despre lucrul meu cu petițiile primite, cu interpelările făcute în calitate de deputat și nici comunicarea pe care o am pe linie externă. Aceasta este o activitate zilnică, care consumă timp și sper că am reușit să-i ajut pe mulți din cei care s-au adresat să găsească soluția pentru problema cu care s-au adresat.

În această săptămână a fost învestit guvernul și astfel s-a încheiat o perioadă cam lungă de negocieri. Mă bucur că noul premier Chiril Gaburici a ales să întreprindă prima sa vizită peste hotare la Bruxelless. Prin asta, prim-ministrul a reconfirmat încă o dată că guvernul învestit la 18 februarie este unul pro-european, care nu va devia de la acest parcurs.

De asemenea, am urmărit cu multă atenție primele interviuri ale candidaților la funcția de bașcan al UTAG. Sper mult că cel care va câștiga să nu uite că Republica Moldova este casa noastră comună, în care trebuie să trăim cu toții în pace și înțelegere.

Pe plan regional, în această săptămână s-a întămplat un lucru îmbucurător: a început procesul de retragere a armamentului greu din zona fierbinte a Donbasului. Sper că săptămâna viitoare va fi adusă pacea în Ucraina și că va aduce mai multe știri pozitive pentru toți.

La acest sfârșit de saptămână vreau să vă încredințez că împreună cu colegii mei din PLDM vom depune tot efortul ca Moldova să-și continuie parcursul său european.

XS
SM
MD
LG