Linkuri accesibilitate

Ce șansă are M10?


Logo electoral.
Logo electoral.

Duminică, 1 martie, Monica Macovei lansează o nouă formațiune politică în România.

Eurodeputata Monica Macovei a început construcția formațiunii politice pe care o lansează duminică, imediat după alegerile prezidențiale, unde a obținut 4,4 % din totalul voturilor exprimate. Internetul este principalul instrument de coagulare a simpatizanților Monicăi Macovei, iar numărul celor care se strâng în jurul ei este din ce în ce mai mare.

M10 este denumirea formațiunii unde M vine de la merit, de la muncă și de la modernizare, iar 10 de la decalogul celor zece porunci pentru politicieni, care a stat la baza programului său prezidențial. Pentru simpatizanții ei, M vine, însă și de la Monica, iar 10 de la excelență. „Vrem să fim de nota 10”, este una dintre promisiunile eurodeputatei Macovei.

Lansarea partidului său are loc imediat după ce Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională cererea din Legea partidelor care pretinde că un partid se poate forma doar în momentul în care strânge cel puțin 25.000 de membri din mai multe județe, în așa fel încât să nu poată lua naștere un partid regional. Această restricție restrânge dreptul cetățenilor la asociere, iar în Parlamentul României există deja câteva proiecte care propun reducerea la trei a numărului de persoane care pot înființa un partid. În ultimii 25 de ani, numărul de membri necesar pentru formarea unui partid a crescut constant de la 251 în 1990, la 10.000 în 1996 și mai apoi la 25.000 în 2003.

Ideea creșterii numărului de persoane care formează un partid a venit pentru a reduce din multitudinea de partide care au luat naștere imediat după căderea comunismului. In statele occidentale, însă, pentru un partid sunt necesari doar câțiva membri, dar România a preluat modelul rusesc pentru a împiedica proliferarea formațiunilor politice.

M10 apare pe fondul disoluției încrederii în marile partide, erodate de corupție și de promisiunile bombastice nepuse niciodată în aplicare. Procurorii anticorupție au deschis în ultimele șase luni mai multe dosare penale împotriva politicienilor, decât în toată activitatea lor, iar ceea ce se întâmplă în fiecare zi arată cât de ramificate sunt rețelele prin care demnitarii și oamenii de afaceri profitau de banii publici. După ce au fost devoalate legăturile din guvernarea Adrian Năstase, acum sunt aduse la suprafață metodele prin care oamenii fostului președinte Traian Băsescu făceau trafic de influență și beneficiau de mită de milioane de euro.

Acest peisaj dezolant îi dă posibilitatea Monicăi Macovei să-și dezvolte un partid anti-sistem, cu oameni veniți din afara mediului politic infectat și cu idei care să fie puse în slujba cetățenilor. Macovei propune, între altele, o democrație participativă în care oamenii să învețe să controleze politicul și administrația publică; un ghișeu unic, în așa fel încât orice interacțiune cu administrația să se facă o singură dată, dintr-un singur loc, fără ca cetățenilor să li se ceară hârtii conexe venite de la alte instituții ale statului; dar și votul electronic și prin corespondență, care să poată fi folosit atât în țară, cât și de românii din afară.

Dacă Monica Macovei va reuși să strângă în jurul ei oameni valoroși și să elimine din vreme oportuniștii are toate șansele să reușească să pătrundă pe piața partidelor autohtone, a cărei ofertă este deocamdată limitată și necredibilă. E adevărat, pe de altă, parte că germenii corupție se ascund în orice construcție politică, dar depinde mult și de mediul în care ei se pot sau nu dezvolta. Monica Macovei este artizana cadrului anti-corupție din România, pe care l-a creat în perioada 2005-2007, în vremea în care a fost ministra Justiției. Este în același timp unul dintre puținii politicieni români cu adevărat curați, care nu a făcut compromisuri și care a jucat mereu transparent și corect.

XS
SM
MD
LG