Linkuri accesibilitate

R. Moldova riscă să devină în câţiva ani un non-subiect în politica şi societatea românească (Valentin Naumescu/Contributors)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

3 milioane și jumătate de moldoveni sunt furați la drumul mare, odată cu devalorizarea leului moldovenesc cu 50% în numai o lună de zile (Vicoria Stoiciu/Contributors)

”Vizita Preşedintelui Iohannis la Chişinău, deşi aparent nespectaculoasă, fără accentele emoţional-ipocrite şi fără stridenţele populist-electorale cu care ne obişnuise fostul preşedinte, va avea consecinţe infinit mai importante, mai adânci şi de mai lungă durată asupra relaţiilor dintre cele două state de limbă română”, scrie Valentin Naumescu pe site-ul Contributors. În schimb, arată domnia sa, de la Chișinău se așteaptă ”să livreze performanțe, nu povești”. Dacă nu va reuși să îndeplinească așteptările Uniunii Europeane (adică reforme) şi ale României (reforme şi asumarea identităţilor comune, cu toate consecinţele care decurg de aici), Republica Moldova riscă ”să devină în câţiva ani un non-subiect în politica şi societatea românească”.

Pe același site, Victoria Stoiciu afirmă că 3 milioane și jumătate de moldoveni sunt ”furați la drumul mare”, odată cu devalorizarea leului moldovenesc cu 50% în numai o lună de zile. Autoritățile explică criza prin criza din Rusia, de care Moldova ar fi legată comercial foarte mult, prin scăderea exporturilor moldovenești și prin prăbușirea cu 30% a valutei trimise în țară de moldovenii plecați la muncă în Rusia. Victoria Stociu spune însă că statistice contrazic versiunea oficială: 53% din exporturile Republicii Moldova sunt către Uniunea Europeană, deci dependența de Rusia n-ar explica o asemenea adâncimea crizei. Exporturile au scăzut, dar puțin în 2014, iar remitențele (banii trimiși acasă de moldoveni) au fost cu mult mai mici în 2009 fără să se fi întâmplat asemenea lucruri. Explicația comentatoarei este ca jaful a avut de fapt loc astă toamnă, când din trei mari bănci de stat a dispărut circa 1 miliard de lei. Pentru că veneau alegerile, guvernul a făcut ce-a făcut să nu se resimtă imediat efectul. Răspunderea pentru acest mix de evoluții negative ar aparține, scrie Victoria Stoiciu, partidelor care au constituit Alianța pentru Integrare Europeană. Instalate la putere după protestele sângeroase din 2009, ele ar fi trădat acum însăși miza tinerilor protestatari de atunci: integrarea europeană.

O recentă analiză Stratfor, despre care se discută și în presa de la București de la începutul acestei săptămâni, este comentată azi în „Adevărul” de George Vișan. Experții Starfor susțineau în textul cu pricina că Rusia se va dizolva în următorii 10 ani și că Moscova va pierde controlul asupra regiunilor sale periferice. George Vișan nu susține și nu combate previziunea, ci face o scurtă verificare a ce s-a confirmat din previziunile făcute de Stratfor în 2010. A prezis de pildă intrarea în criză a instituţiilor Uniunii Europene, care nu vor mai reuși să acționeze la unison, din pricina presiunii diversității sistemelor politice şi a problemelor demografice. Stratfor a prevăzut de asemenea că Rusia va provoca în curând temeri printre vecinii săi, atât din punct de vedere al securităţii naţionale, cât şi din cel economic și că vor fi vizate în primul rând statele din Centrul Europei. Cum previziunile s-au confirmat, George Vișan sugerează avertismentele cuprinse în recenta analiză a Stratfor merită atenție.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG