Linkuri accesibilitate

Syriza vs. Bruxelles: un răgaz de patru luni


Grecia poate acum pune pe listă doar reforme care nu costă nimic.

In tragedia greacă eroii sunt pedepsiți cel mai adesea pentru trufie, iar noul guvern de la Atena poate fi acuzat că ar fi uitat acest avertisment elementar.

Aflați la putere abia de o lună, politicienii din Syriza, partidul grec de extrema stângă, sunt deja acuzați de aripa lor revoluționară că ar fi trădat poporul și promisiunile pe care le-au făcut când au fost aleși.

E drept, prinși între promisiunile radicale făcute acasă și realitatea politico-economică ce consta în riscul de a vedea țara practic dând faliment, lipsită de fonduri și fără nici o perspectivă, liderii Syriza au trebuit să facă concesii rapide, câștigând patru luni pentru a găsi o soluție.

Pentru a "salva fața", au fost operate rapid câteva manevre semantice și terminologice. Prin înțelegerea la care s-a ajuns vinerea trecută la Bruxelles, nu se mai vorbește acum de “troika" (grupul de experți al celor trei mari instituții internaționale creditoare, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), ci de "instituții". Grecii nu au mai semnat un “memorandum", ci un "acord". Iar “creditorii" sunt numiți acum "parteneri".

Apoi, luni, guvernul grec și-a trimis la Bruxelles lista de propuneri de reforme care sunt practic cele dictate anterior de "parteneri”. In cele trei săptămâni de bravadă, capitaluri ridicându-se la un număr necifrate de miliarde au părăsit țara. Doar săptămâna trecută trei miliarde de euro au fost retrase din băncile grecești.

Grecia poate acum pune pe listă doar reforme care nu costă nimic, precum "lupta prin toate mijlocele împotriva fraudei fiscale și a corupției”. In schimb, noul guvern nu se va atinge de privatizările impuse de către creditorii de la Bruxelles și din FMI.

Experții prevăzuseră că în partida de poker care se juca grecii erau cei care aveau să cedeze. Atena are nevoie urgentă de fonduri și nici una din celelalte 18 țări nu a fost gata să sprijine pe față propunerea ca Grecia să fie iertată de o parte din datorii. Rămâne faptul că guvernul lui Alexis Tsipras a fost ales pe baza promisiunii de a respinge politica de asuteritate impusă din afară. Bluffând, jucând teatru, grecii au uitat că și ceilalți lideri europeni au promisiuni electorale de respectat, printre ele: promisiunea de a-i face pe greci să plătească. Nu e vorba doar de țările nordice, ci și de cele mai sărace care au dus planul de austeritate până la capăt (Irlanda, Portugalia, Spania) și ai căror politicieni nu ar ști cum să explice populației pentru ce grecii beneficiază de un tratatment de favoare.

Rămân acum doar patru luni pentru găsirea unui compromis care să le permită și politicienilor greci să-și păstreze capitalul de încredere din partea populației. Creditorii triumfători ar trebui, la rândul lor, să-și modereze trufia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG