Linkuri accesibilitate

Cornel Ciurea: „Comportamentul elitei politice a dat naștere la o stare de dezmăgire în societate”


Interviul dimineții cu expertul IDIS „Viitorul”.

Alegerile locale s-ar putea amâna. Cu cât, în ce scop şi cu ce efecte? Interlocutorul nostru din aceasta dimineata este analistul

Cornel Ciurea, în studioul Europei Libere la Chișinău
Cornel Ciurea, în studioul Europei Libere la Chișinău

Europa Liberă: Dle Ciurea, fiind invitata unei emisiuni, vice-preşedinta liberal-democrată a Parlamentului, Liliana Palihovici, a confirmat o informaţie care circula până acum în calitate de zvon - că alegerile locale, programate pentru vara acestui an, ar putea fi organizate în luna octombrie. Se aud voci care spun că se discută o amânare şi mai îndepărtată - peste un an. De ce le-ar fi venit această idee partidelor guvernării?

Corneliu Ciurea: „Pentru că modul în care s-au comportat partidele politice după alegeri, o veșnică amânare a deciziei cu privire la creare coaliției, iar ulterior o tărăgănare în ceea ce priveşte desemnarea primului-ministru, votarea cabinetului, deci comportamentul elitei noastre politice din ultima perioadă cred că a creat o anumită stare de tensiune și dezamăgire în societate, fapt resimțit de elita noastră politică, care în mod conștient a făcut acest lucru, fiind preocupată mai mult de aspectele politice ale guvernării și mai puțin gândindu-se la alegători.

Aici putem menționa și devalorizarea leului; în aceste condiții, partidele politice aflate la guvernare, dar probabil și PCRM, resimțind pericolele unei înfrângeri în alegerile locale, încearcă să amâne cât mai mult aceste alegeri și o fac pe o manieră ca de obicei puțin elegantă, pentru că nu o declară deschis, ci mai mult prin aluzii, prin niște declarații nesigure ale persoanelor din eșalonul doi. Sigur este o salvare pentru aceste partide, o amânare mai bine zis a unei înfrângeri garantate, dar acest lucru pică rău.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. sugerați că ar fi vorba de frica de votul de protest. Un vot care ar putea arăta ce?

Corneliu Ciurea: „Un vot care poate arată dezamăgirea populației din Republica Moldova pentru comportamentul elitei politice. Și o asemenea dezamăgire devine din ce în ce mai evidentă în lumina ultimelor evenimentelor din Republica Moldova și crizei economice care pare să survină.”

Europa Liberă: Şi dacă localele s-ar face la vară, ce scoruri ar putea lua partidele guvernării?

Corneliu Ciurea: „Scorurile ar putea să fie un pic mai bune decât cele la care cu toții ne așteptăm, întrucât avem totuşi de a face cu alegeri locale. Dar, oricum, aceste rezultate nu vor fi foarte îmbucurătoare pentru partide. Nu m-aș hazarda la moment să fac niște predicții, dar este clar și ultimele sondaje cumva indică că există un trend descendent pentru partidele care și-au asumat povara guvernării.”

Europa Liberă: Motivul, totuși, care se invocă ar fi că autorităţile ar vrea mai întâi să realizeze o reformă teritorial-administrativă, ulterior să desfăşoare alegeri. O reformă care ar trebui să schimbe ce?

Corneliu Ciurea: „Ca de obicei, în politică moldovenească nu trebuie să credem în ceea ce spun politicienii. Nu tot ce se declară este adevărat. Motivele reale stau undeva în spate. Reforma administrativ-teritorială în mod clar este un pretext. Bun, există și intenția dlui Filat de a anula alegerile în Chișinău pe raioane. Dar sunt niște pretexte invocate pentru a amâna organizarea alegerilor locale. În cazul dat, o reformă, bună de altfel, necesară, este utilizată mai curând ca un pretext. Deci este instrumentalizat procesul politic în vederea obținerii unor avantaje locale pentru partidele aflate la guvernare.”

Europa Liberă: Dar dacă ne uităm totuși la modul serios la această explicație, se poate în câteva luni să se pună în practică o reformă de acest fel, despre care încă nici nu s-a început să se discute?

Corneliu Ciurea: „Atestăm această neseriozitate a partidelor politice. Dna Polihovici declara că alegerile locale vor avea loc cel târziu în luna octombrie. Deci, asta înseamnă că partidele trebuie acum să se miște foarte repede și să pună pe masă un proiect al reformei administrativ-teritoriale. Admit că acest lucru poate fi făcut de urgență, dar de obicei legile se discută, ele trebuie să fie negociate cumva și cu societate civilă, și cu administrațiile publice locale. Vedem această neseriozitate în discutarea acestui subiect, fapt care confirmă că avem de a face mai curând cu un pretext invocat, care disimulează o clară intenție politică.”

Europa Liberă: Spuneți totuși că ar fi o reformă necesară. De ce?

Corneliu Ciurea: „În societatea moldovenească se vorbește de mult despre necesitatea unei reforme. Administrațiile publice locale sunt destul de greoaie, nu obțin finanțările necesare, nu sunt suficient descentralizate. Anul acesta avem o reformă a finanțelor publice locale, care încă nu se știe cum va funcționa, deși trebuia să înceapă din 2015. Pe de asupra, donatorii internaționali, Fondul Monetar Internațional cer acest lucru.

Există un set de factori care revendică în mod imperios implementarea unei reforme administrativ-teritoriale, dar acest lucru trebuie discutat și e nevoie de timp. Or, partidele politice aflate la guvernare ca de obicei o fac într-o mare grabă, ceea ce este neserios.”

Europa Liberă: Ceea ce nu spun într-adevăr autorităţile, dar s-a aflat din speculaţii ar fi că această reformă ar fi o condiție înaintată de Fondul Monetar Internațional pentru semnarea unui nou acord de finanțare. Așa pare să fie?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că există o asemenea condiție. Dar nu cred că această condiție este cea mai importantă, o condiție care ar putea bloca acordarea finanțării Fondului Monetar Internațional. Or, este mai curând o recomandare de luat în vedere, dar în cazul dat ea devine, pentru că convine politicienilor, un fel de poruncă obligatorie. Şi din această cauză politicienii o invocă deseori fără ca să fie foarte clar dacă această indicație sau recomandare este cu adevărat imperioasă pentru politicieni.”

Europa Liberă: Dar ce alte condiții înaintează Fondul Monetar Internațional?

Corneliu Ciurea: „Ar trebui să urmărim, să vedem mai clar… Dar noi nu avem o înțelegere cu Fondului Monetar Internațional de ceva timp și asta nu a deranjat foarte mult politicienii noștri. Deja de un an nu avem un acord cu FMI și acest lucru este „ok”. Nu înțeleg de ce neapărat reforma administrativ-teritorială a devenit atât de urgent o reformă care trebuie implementată? Alte solicitări ale FMI sunt probabil restricțiile fiscal-bugetare. Ele sunt tradiționale acestei solicitări ale Fondului Monetar Internațional.”

Europa Liberă: A propos, de Legea privind finanţele publice amânată mai devreme, cu destule critici din partea primăriilor care cred că autorităţile nu au vrut să emancipeze financiar primarii înainte de o campanie electorală înainte de niște alegeri parlamentare. Cum rămâne cu această lege? Dacă autoritățile ar vrea să desfășoare reforma administrativ-teritorială, ar trebuie să se implementeze în paralel, sau mai întâi descentralizarea financiară, apoi concentrarea administrațiilor, sau cum, ce orar vedeți?

Corneliu Ciurea: „Eu nu cred că reforma finanțelor publice locale vine în contracție cu reforma administrativ-teritorială. Doar că nu este clar cum pornesc să implementeze o nouă reformă, mă refer la reforma administrativ-teritorială, fără a duce până la capăt reforma finanțelor publice locale?

Înțeleg că această reformă a finanțelor publice locale a demarat deja, dar deocamdată nu se prea cunosc rezultatele și dacă ea cu adevărat se implementează, având în vedere că bugetul încă nu este adoptat, bugetul pentru anul în curs.

Deci, sunt mai multe semne de întrebare. Deocamdată nu cred că putem oferi un răspuns foarte clar. Dar este cumva evident faptul că implementarea într-un termen record a două reforme destul de dificile va fi o sarcină mult prea grea pentru un guvern atât de fragil. Mai curând se vorbește despre reformă, decât cu adevărat asistăm la o implementare.”

Europa Liberă: Analistul politici, Igor Boțan, spunea acum câteva săptămâni că „alegerile locale trebuie să arate adâncimea gropii în care s-a pomenit Partidul Comuniştilor.” Care ar fi miza totuși a acestor alegeri, dacă le-am privi mai larg, din punctul Dvs. de vedere?

Corneliu Ciurea:
„Din punctul meu de vedre, aceste alegeri trebuiau să confirme un anumit trend pozitiv pentru partidele pro-europene și cele care au creat alianța care se află la guvernare. Pentru că este absolut firesc ca la o mică distanță de timp după desfășurarea alegerilor parlamentare, alegerile locale cumva să consolideze un trend care părea să fie pozitiv pentru partidele pro-europene.

Toată lumea resimte cu acuitate că acest lucru nu se va întâmpla. Într-un anumit fel partidele pro-europene, PLDM și PD, au dat cu piciorul în propriul său electorat şi în aceste condiții nu puteam vorbim despre o semnificație a alegerilor locale. Putem vorbi despre motivele partidelor politice pro-europene de a amâna alegerile pentru cumva a-şi salva fața, propria față. Dar și pentru a salva într-un fel cauza pro-europeană care este ostatica acestor partide.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:48 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG