Linkuri accesibilitate

Campania electorală pentru un nou başcan şi preferinţele Rusiei


În autonomia găgăuză, a trecut de jumătate campania electorală pentru alegerea bașcanului.

În autonomia găgăuză, a trecut de jumătate campania electorală pentru alegerea bașcanului. După părerea unui analist local, cea mai vizibilă ar fi candidata susținută de socialiști, Irina Vlah. Dacă liderul socialiștilor, Igor Dodon apărea pe afișele din recenta campanie parlamentară alături de liderul rus Vladimir Putin, Irina Vlah folosește o poză făcută zilele trecute cu președintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Narîșkin.

La sfârşitul săptămânii trecute, campania electorală pentru funcţia de başcan al autonomiei găgăuze s-a activizat, odată cu organizarea unui concert electoral la Ceadîr-Lunga, la care a participat cântăreţul rus Oleg Gazmanov. Evenimentul, ca şi campania electorală, a trezit atenţia postului Rossia 1, care a prezentat-o doar pe candidata Irina Vlah şi doar punctul de vedere al socialiştilor, pe un fundal al mulţimii care flutura drapele ruseşti, alături de cele ale autonomiei.

Analistul Mihail Sircheli din Comrat afirmă că mass-media de la Moscova sunt mai influente pentru etnicii găgăuzi decât cele din regiune. El crede că anumite forţe politice sunt interesate ca cei din Găgăuzia să discute despre subiecte geopolitice decât despre problemele reale, cum sunt cele economice, sociale, de infrastructură ş.a.

„Toate resursele politice ale Partidului Socialiştilor în ţară şi în afara ţării, am în vedere la Moscova, o sprijină pe doamna Irina Vlah. Având aceasta în vedere, eu cred că ea are destule şanse, pentru că ştiţi că electoratul din UTA Găgăuzia este în proporţie de 90% pro-rus şi aici nu este important ce spune candidatul, dar electoratul se uită la ce spune Rusia în acest caz, iar Rusia în acest caz a arătat cu degetul că Irina Vlah este candidatul nostru şi asta a mărit şansele domniei sale la aceste alegeri”.

Jurnalista de la Comrat Maia Sadovici constată că socialiştii sunt cei mai vizibili în campania pentru alegerea başcanului. Ea este de părere că luptă pentru şefia autonomiei va fi strânsă:

„Candidaţii s-au divizat, unii sunt pentru vectorul proeuropean, ceilalţi pentru Uniunea Vamală. Cu UE este candidatul susţinut de Partidul Democrat, Nicolae Dudoglo, este Alexandru Stoianoglo, ceilalţi, marea majoritate, sunt pentru vectorul Uniunea Vamală. Mai activi sunt vreo patru candidaţi. Este preşedintele raionul Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji; candidatul susţinut de Partidul Democrat, Nicolai Dudoglo; deputatul neafiliat şi candidatul Irina Vlah şi fostul adjunct al başcanului Valeri Ianioglo”.

Pentru alegerile din 22 martie s-au înscris în cursă 12 candidaţi, toţi independenţi, chiar dacă o parte dintre ei sunt sprijiniţi de formaţiunile politice. Spre deosebire de reprezentanţii Partidului Socialiştilor, care merg mai des în autonomie, interlocutorii mei au spus că nu i-au văzut pe democrați şi pe comunişti, care de asemenea au candidaţi în cursă, iar acest fapt, în opinia lor, vorbeşte despre ruptura ce ar exista între Chişinău şi Comrat.

Găgăuzia, încotro?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:42 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG