Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: România are „așteptări și speranțe mari” de la noua putere din Chişinău


Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti
Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti

Iohannis se află în prima sa vizită ca preşedinte al României în R. Moldova.

Preşedintele român, Klaus Iohannis a spus în această seară la Chişinău că România are „aşteptări şi speranţe mari” că noua putere va urma „parcursul pro-european” exprimat de alegători în noiembrie trecut. Iohannis se află în prima sa vizită ca preşedinte al României în Republica Moldova. Ea se produce cu o lună mai târziu decât se planificase din cauza perioadei îndelungate cât a durat instalarea noului guvern la Chişinău, după alegerile din noiembrie.

Aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, nevoia continuării reformelor din justiţie, lupta împotriva corupţiei şi conflictul din Ucraina – au fost subiectele abordate în discursul preşedintelui României, Klaus Iohannis. După o întrevederea cu Nicolae Timofti, Iohannis l-a asigurat pe omologul său de la Chişinău de susţinere, adăugând însă că aşteptările României şi ale partenerilor occidentali ai Republicii Moldova sunt mari:

„Am fost amândoi de acord că priorităţile care apropie Republica Moldova de acest moment ţin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieţii cetăţenilor: economia, sectorul financiar, justiţia, lupta împotriva corupţiei. Implementarea măsurilor de convergenţă şi de modernizare din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană reprezintă paşii concreţi care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chişinău”.

În discursul său, liderul de la Cotroceni a părut să combată speculaţiile că ar avea o atitudine rezervată faţă de colaborarea partidelor numite „pro-europene” cu PCRM, prin voturile căruia a fost învestit în funcţie Guvernul Gaburici, asigurând că premierul moldovean va avea parte de toată susţinerea României. De altfel, de pe agenda vizitei de miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis lipsesc întâlnirile cu liderii partidelor parlamentare de stânga: comuniştii şi socialiştii. Miercuri, Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi separat cu liderii partidelor „pro-europene”: Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. În ce măsură promisiunile de susţinere ale României vor putea fi duse la bun sfârşit în condiţiile unui guvern minoritar la Chişinău, am insistat să aflu de la editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru:

„Trebuie să ne amintim că dl Voronin, comuniştii în general, au promovat o politică anti-românească clară, să ne amintim de expulzarea Ambasadorului României din Republica Moldova după evenimentele din 7 aprilie 2009, de alte declaraţii ale dlui Voronin. Dacă pe parcursul dl Voronin va demonstra că renunţă la retorica anti-românească, renunţă la românofobie, se manifestă altfel faţă de România, nu ca până acum, eu cred că şi dl Iohannis îşi va schimba atitudinea”.

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au menţionat că pe agenda discuţiilor a figurat şi subiectul conflictului din Ucraina, Klaus Iohannis insistând că îşi doreşte ca România să devină un pilon al stabilităţii în regiune:

„Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea în ceea ce priveşte stabilitatea Republicii Moldova. Priorităţile noastre în plan regional vizează două repere esenţiale: stabilitate şi parcurs european. Dorim extinderea spaţiului de prosperitate, democraţie şi stabilitate în vecinătatea noastră imediată.”

La finalul discursului său preşedintele României a vorbit şi despre nevoia combaterii corupţiei în Republica Moldova, adăugând că sunt necesare două lucruri: de voinţă populară şi voinţă politică. „Dacă electoratul îşi doreşte o reformare şi o înbunătăţire a clasei politice, atunci o să vedeţi că politicienii înţeleg că trebuie să schimbe ceva în abordare. Evident că este nevoie şi de voinţă politică pentru o justiţie corectă. Totul depinde de politicieni”, a menţionat Klaus Iohannis.

Previous Next

XS
SM
MD
LG