Linkuri accesibilitate

Lideri de opinie din R. Moldova au lansat Platforma Civică Demnitate şi Adevăr


Cine sunt activiștii și prin ce mijloace vor să influențeze guvernarea?

Mai mulți activiști ai societății civile au anunțat astăzi că vor încerca să exercite presiuni asupra guvernării pentru continuarea reformelor europene, unindu-se într-un grup care se numește Platforma Civică Demnitate și Adevăr, pe scurt „DA”.

Platformă Civică Demnitate şi Adevăr a fost lansată la iniţiativa unei echipe de personalităţi notorii: analişti politici, lideri de opinie, foşti politicieni, experţi anticorupţie, jurnalişti şi blogeri. Dezamăgiţi de cum este guvernată ţara din 2009 încoace, de situaţia economică precară şi de actuala clasă politică aceştia s-au angajat să fie porta-voce a cetăţenilor şi să aducă la urechea guvernanţilor, dar şi a partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea. Membrii noului grup de presiune au spus că vor recurge la toate instrumentele legale, inclusiv la acţiuni de protest pentru a face vocea lor auzită. Unul dintre iniţiatori, analistul politic Oazu Nantoi, a menţionat că platforma e constituită de cetăţeni şi pentru cetăţeni:

„Noi vrem să întoarcem statul cetăţeanului. Să punem capăt demagogiei de luptă cu corupţia şi demagogiei cu implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Vrem un stat în care suveranitatea aparţine poporului. Partide politice avem destule şi lideri destui, ceea ce ne lipseşte nouă este să fie auzită vocea cetăţeanului. Noi propunem cumularea acelor probleme care există în societate şi ca aceste probleme să fie prezentate în faţa guvernării.”

Un alt membru al grupului de iniţiativă, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a menţionat că lipsa unei majorităţi parlamentare proeuropene şi coaliţia camuflată cu participarea comuniştilor pun în pericol parcursul european al Republicii Moldova:

„Acum această guvernare camuflată nu mai are pe cine da vina de lucrurile proaste în care se află Republica Moldova. Ei au de fapt o găselniţă, de a da vina pe situaţia regională. Invocând această situaţie regională vor să explice criza din sistemul bancar, sărăcirea populaţiei. Cel mai important lucru în opinia noastră e că recurgerea la aşa zisa coaliţie minoritară este de fapt o scuză pentru a nu se angaja plenar în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere.”

Unul din instrumentele prin care activiştii vor să exercite presiune asupra guvernanţilor va fi dialogul continuu şi cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care investesc resurse, inclusiv financiare semnificative pentru a sprijini reformele din diverse domenii, a comunicat un alt membru al Platformei, blogerul Alex Cozer:

„Credem noi că vocea noastră împreună va fi mai puternică şi va fi mai puternică în special pentru partenerii Republicii Moldova din Occident.”

După alegerile parlamentare din toamnă au fost lansate mai multe platforme similare, în care s-au regăsit inclusiv membrii actualului grup de iniţiativă. Atunci se insista mai cu seamă pe crearea cât mai grabnică şi de o manieră transparentă a unei coaliţii de guvernare pro-europene, pe accelerarea reformelor şi pe depolitizarea instituţiilor de drept. Spre deosebire de celelalte, nou lansata platformă îşi propune să îndemne cetăţenii să fie mai activi, să facă ei schimbarea, a menţionat preşedinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate:

„Cred că elementul distinctiv al acestei platforme vizavi de alte iniţiative lansate anterior este faptul că această platformă face legătura între cetăţean, societate civilă şi guvernare. de aceea platforma îşi propune să creeze această punte cu cetăţenii din teritoriu, nu doar din Chişinău. celelalte platforme care au fost create au fost mai cu seamă în Chişinău, iar oamenii din teritoriu puţine ştiu despre astfel de iniţiative.”

Platforma Civică Demnitate şi Adevăr se declară o structură deschisă şi neafiliată politic, se menţionează în manifestul acesteia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG