Linkuri accesibilitate

Reuniune in formatul „Normadia" pentru aplicarea armistiţiului din estul Ucrainei


La Paris a avut loc o reuniune a miniştrilor de externe din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania care au discutat măsura în care este respectat acordul de începtare a focului în estul Ucrainei, aşa-numitul „Minsk 2”.

Laurent Fabius, ministrul de externe francez, a declarat că a fost discutată situaţia din Debalţeve, nodul de cale ferată situat strategic între Doneţk şi Luhansk, al doilea centru separatist din estul Ucrainei, dar şi situaţia tensionată din Mariupol, unde toţi observatorii se întreabă dacă se pregăteşte sau nu un atac al miliţiilor separatiste.

În acest condiţii, cei patru miniştrii de externe, a continuat Fabius, cer respectarea fără excepţii a acordului de încetare a focului şi retragerea armamentului greu în spatele liniei de demarcaţie, agreată în aşa-numitul acord „Minsk 2”. Un punct discutat în amănunt a fost accesul observatorilor OSCE şi extinderea, respectiv întărirea misiunii OSCE în estul Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a deplâns însă faptul că nu au fost dezbătute problemele politice, legate de statutul regiunilor controlate de separatişti şi nici cum pot fi pedepsite încălcările repetate ale acordului de încetare a luptelor.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG