Linkuri accesibilitate

În aşteptarea lui Iohannis la Chişinău (EvZ, Adevărul)


Chiril Gaburici: „Moldova are un singur viitor - european” (hotnews.ro).

Într-un interviu acordat la hotnews.ro, noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, dă asigurări că guvernul său urmărește prioritar „implementarea reformelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și partenerii externi. (...) Eu, a spus Gaburici, consider că Republica Moldova are un singur viitor, și anume unul european”. Noul șef de guvern susține că Partidul Comuniștilor nu i-a pus nicio condiție care să contravină acestui deziderat, al apropierii Moldovei de Uniunea Europeană.

Întrebat ce poziție are față de solicitările formulate de politicienii Marian Lupu și Valeriu Streleț ca să se amâne depunerea cererii de aderare la UE, Chiril Gaburici a apreciat că depunerea cererii e doar o acțiune intermediară”. „Eu personal îmi doresc ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp posibil. Însă cred că trebuie să fim realiști și să ducem la bun sfârșit reformele asumate în fața cetățenilor”.

Interviul, realizat prin e-mail, după cum precizează hotnews.ro, abordează și chestiuni sensibile: este Moldova sub riscul unei actiuni militare similară cu cea din Ucraina? Sau: a infiltrat Rusia agenți acoperiți în Moldova și în România? Premierul răspunde cu diplomație: „Rusia nu are a se amesteca în treburile unui stat suveran, care dorește apropierea de Europa, dar, desigur, ar fi de preferat ca mărfurile moldovenești să reintre pe piața rusească”. Și, respectiv, e treaba serviciilor de informații din ambele țări să vegheze în chestiunea agenților infiltrați.

Două comentarii prefațează vizita la Chișinău a șefului statului român, Klaus Iohannis. În Evenimentul zilei scrie Iulian Chifu, care sugerează că președintele ar putea adopta cea mai neutră dintre atitudinile posibile față de guvernul Gaburici: Probabil va saluta stabilitatea dată de noul guvern, şi va anunţa sprijin pentru reforme. Va anunţa continuarea proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare. Însă în noile condiţii ale griurilor din Republica Moldova, (...) un strop de realism şi răceală diplomatică (...) nu ar strica”, recomandă Iulian Chifu.

George Damian arată în Adevărul că mulți dintre moldoveni îl așteaptă pe Iohannis înflăcărați de reușitele României în domeniul anticorupției. Iohannis conduce o țară unde politicienii nu se mai simt imuni în fața legii. Pentru cetățeanul de rând, asta înseamnă mult. În schimb, arată comentatorul, elita politică moldoveană ar cam dori ”să facă profituri lipsite de control la Moscova”, dar şi nişte fonduri europene nerambursabile ar prinde bine și ”parcă ar fi bine şi ca statul de drept şi independenţa justiţiei să rămână mai mult pe hârtie”. „La Chişinău, președintele României va trebui să se confrunte cu aşteptările foarte mari ale unei populaţii hăituite de o tranziţie interminabilă şi cu nazurile unei elite politice care nu doreşte să iasă din zona ei de confort”.

O analiză semnată de Vlad Mixich pe hotnews.ro prezintă cititorilor români tendințele momentului în ce privește relația cu Moscova. România apare încercuită de state aflate, dintr-un motiv sau altul, în raza de influență a Moscovei. Occidentul european și atlantic are însă la îndemână o „armă” subtilă și eficace: „bomba SWIFT”, adică excluderea Rusiei din sistemul bancar de plăţi SWIFT, ceea ce ar face imposibil orice transfer de bani între băncile ruse şi restul lumii. Moscova, arată Mixich, se teme mai mult de asta decât de eventualele arme trimise de Washington.

XS
SM
MD
LG