Linkuri accesibilitate

Guvernatorii în fața alegerilor prezidențiale în Statelor Unite


Președintele Thomas Jefferson
Președintele Thomas Jefferson

Nu ar fi o surpriză ca viitorul președinte al Statelor Unite să fie un fost guvernator.

Guvernatori din Statele Unite s-au intilnit la inceputul saptaminii la Washington. Se afla printre ei si urmatorul presedinte? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In alocutiunea sa de duminica seara, presedintele Barack Obama le-a spus guvernatorilor „E grozav sa va vad pe toti in aceasta seara. Harry Truman a spus odata ca presedintia este versiunea largita a postului de guvernator. Fireste, citiva dintre voi sperati ca a avut dreptate”. Asistenta a ris la gluma presedintelui.

Intre ei guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker – un republican conservator, care la inceputul mandatului s-a facut cunoscut cistigind o disputa majora cu sindicatele. Este considerat deocamdata intre favoriti, desi parcursul sau electoral nu este lipsit de asperitati si erori.

In apropierea lui, guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, care se afla la incheierea mandatului sau din fruntea organizatiei guvernatorilor conservatori, timp in care republicanii au cistigat batalii importante in citeva state in care nu se asteptau sa cistige. Christie a fost un favorit pentru nominalizarea republicana, dar citeva scandaluri mediatizate i-au diminuat influenta.

Intre democrati, Martin O’Malley din Maryland nu s-a aflat acolo pentru ca si-a incheiat mandatul, dar se anticipeaza ca el ar putea sa candidze impotriva lui Hillary Rhodam Clinton.

Alti fosti guvernatori, Jeb Bush si Mike Huckabee si-au anuntat intentia de a candida, in tabara republicana. Nu ar fi o surpriza ca viitorul presedinte al Statelor Unite sa fie un fost guvernator. Saptesprezece persoane, care la un moment dat au fost guvernatori au ajuns presedinti. Asta reprezinta 39% dintre presedintii americani.

Primul a fost Thomas Jefferson, care a fost guvernator in Virginia. Din acelasi stat, tot fosti guvernatori au fost si James Monroe si John Tyler. Dar in ciuda rolului jucat in istoria americana, Virginia nu a dat cei mai multi presedinti. Recordul il detine statul New York cu patru: Martin Van Baren, Grover Cleveland, Theodore Roosevelt si Franklin Roosevelt. Intre presedintii recenti, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton si George W. Bush au fost guvernatori.

Dar guvernatorii au ca rivali senatorii si asta pentru ca 16 senatori au ajuns presedinti, intre care si cel actual Barack Obama. Daca Hillary Clinton cistiga presedintia, numarul senatorilor deveniti presedinti va ajunge si el la saptesprezece. Daca adversarul sau va fi Jeb Bush, nu va fi o disputa doar intre democrati si republicani, ci si intre institutii: un alt fost senator, impotriva unui fost guvernator.

XS
SM
MD
LG