Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Vorbele și acțiunile trebuie traduse în fapte concrete”


Interviul dimineții cu directorul executiv al Asociației de Politică Externă de la Chișinău.

În R. Moldova, dezbaterea oscilează în aceste zile între cei care avertizează că un guvern, sprijinit de o coaliție minoritară și comuniști, nu va continua politicile de integrare europeană, și cei pentru care crearea coaliției și a guvernului nu mai putea să aștepte.

Interlocutorul din această dimineață, Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației de Politică Externă, aparține primei categorii.

Europa Liberă: Dle Chirilă, eforturile pe care le depun în aceste zile liderii coaliției și ai Guvernului pentru a convinge că politicile de integrare europeană vor continua sunt extrem de sesizabile, săritoare în ochi aș spune chiar. Nu se pierde nicio ocazie pentru a li se vorbi cetățenilor despre asta. Premierul investit va merge în câteva zile în vizită la Bruxelles. Pe Dvs. Vă conving aceste acțiuni, această retorică?

Victor Chirilă: „Deocamdată nu, sigur. Eu cred că vorbele și acțiunile actuale trebuie traduse în fapte concrete. Și anume în domeniile care sunt extrem de importante pentru țara noastră, domenii pe care insistă și Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și alți parteneri din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce fapte ar fi mai convingătoare?

Victor Chirilă: „În primul rând investigarea cât mai grabnică, cât mai completă, veridică a cazului Banca de Economii și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această enormă criză financiară și politică de asemenea din Republica Moldova. Cred că fără aceasta, Guvernul respectiv și alte guverne care vor veni după Guvernul Gaburici, pentru că mă tem că vom avea un șir de alte guverne, nu vor putea să facă față lipsei de credibilitate care se simte acum în societatea noastră foarte des faţă de autoritățile statale, față de Parlament, față de Guvern, față de justiție, atât în interior, cât și în exterior se simte foarte mult această lipsă de credibilitate.”

Europa Liberă: Dl Chirilă, motive ale acestei lipse de credibilități, ale reticenței care s-au făcut auzite până acum ar fi patru, dacă le-am sintetiza: jocul obscur în urma căruia a fost înlăturat din această ecuație cel mai popular politician pro-european, Iurie Leancă, doi - miza pe votul comuniștilor care din considerente electorale nu vor vota legi europene, cel puțin așa se crede, trei - frica de europenizarea justiției în măsura în care ea sa-i ajungă din urmă pe politicienii corupți şi patru - dependența de agenții energetici estici de care nu a reușit, se pare, să se emancipeze încă niciun guvern. Ați mai avea de adăugat ceva la acestea?

Victor Chirilă: „Eu aș mai adăuga și altele. În primul rând sfidarea de către politicieni a intereselor cetățenilor, a așteptărilor cetățenilor. Cred că, de asemenea, mai există și alte probleme legate de moralitatea politicienilor noștri.

Clasa politică actuală pro-europeană a suferit o mare înfrângere care îi va costa foarte mult în viitorul apropiat...

Avem mari dubii față de onestitatea lor față de noi. Mai ales având în vedere tot ce s-a întâmplat în ultima săptămână în sistemul bancar din Republica Moldova și continuă să se întâmple și în prezent. Cred că clasa politică actuală pro-europeană a suferit o mare înfrângere care îi va costa foarte mult în viitorul apropiat.”

Europa Liberă: Ieri, cineva, dle Chirilă, se pare că avut grijă ca în presă sa se strecoare o nemulțumire formulată de la nivelul unui important partid politic european, unui partid de la Bruxelles, o nemulțumire formulată încă în septembrie, dar, iată, apărută acum în presă, față de fostul premier Iurie Leancă, pentru sprijinul cu care l-a tratat pe premierul social-democrat român, Victor Ponta, în campania electorală, în contradicție cu opțiunea familiei politice europene din care făcea parte fostul premier. Vă amintiți acest episod? Nu s-a difuzat nimic până acum în spațiul public care ar face mai înțeleasă poziția partenerilor occidentali ai Republicii Moldova față de crearea la Chișinău a unei coaliții minoritare, în timp ce se crede că se putea crea o coaliție plenipotențiară pro-europeana. Cunoașteți poate Dvs. vreo reacție pe care nu o cunoaștem noi?

Victor Chirilă: „La nivel oficial se pare că totul este bine. Luările de dispoziții sunt foarte diplomatice. Chiar și luarea de poziție a Ministerului Afacerilor Externe din România, care spune că „a luat notă”, dar în același timp speră foarte mult că Guvernul Gaburici va continua agenda pro-europeană. Același lucru se poate citi și din declarațiile Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii.

Nu cred că ar trebuie să ne așteptăm la niște declarații supărătoare din partea partenerilor occidentali față de Republica Moldova, cel puțin oficiale. Pentru că dânșii totuși așteaptă și speră că autoritățile actuale vor continua să se țină de angajamentele luate, să impună în practic reformele care au fost convenite și promise societății, dar și în relația cu principalii parteneri occidentali.

Dar principalele nemulțumiri sunt la nivel neoficial. Mesajele care vin la nivel neoficial nu sunt cele mai încurajatoare pentru Guvernul Gaburici, pentru partidele care formează actuală alianță pro-europeană. De aceea dânșii încearcă să arate cu orice ocazie că sunt determinați să continue agenda pro-europeană, sunt determinați să aibă un dialog activ cu Uniunea Europeană și acest lucru este explicabil. Pentru că Republica Moldova depinde enorm de asistența financiară și tehnică din partea Uniunii Europene, în special de asistență bugetară din partea Uniunii Europene. Fără această asistență, mai ales acum Republica Moldova s-ar pomeni într-o criză economică și socială și mai profundă.

Dar cred că li se dă o șansă actualului Guvern și actualei alianțe minoritare ca să demonstreze că, într-adevăr, fac ceva. Deși, în același timp, există o mare îndoială că acest Guvern și această alianță va fi capabilă să se țină de cuvânt. Aceasta este înţelegerea mea. Acestea sunt semnalele pe care le trimit prin diferite surse în mod neoficial.”

Europa Liberă: Președintele român, Klaus Iohannis, se va afla astăzi și mâine în Moldova, după ce o vizită anterioară fusese amânată, iar reacția României la învestirea Guvernului Gaburici fusese mai mult decât rezervată, se lua notă de această învestire. Este un semn de sprijin totuși această vizită pentru coaliția minoritară de la Chișinău? Cum o interpretați Dvs. personal?

Victor Chirilă: „Dacă am face o comparație între declarațiile de susținere pentru Guvernul Leancă din 2013 și declarațiile de recunoaștere a alegerii dlui Gaburici în calitate de prim-ministru, vom vedea o mare diferență. De exemplu, în cazul României la acea dată, Ministerul Afacerilor Externe spunea că dl Leancă este garantul permutării și aprofundării relațiilor speciale cu România. În cazul dlui Gaburici, Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe al României ia doar notă de aprobarea, de susținerea acestui Guvern, de formarea noului Guvern. Deci, este totuși o mare diferență în luarea de poziție în acest caz.

Trebui să spunem totuși că România nu o singură dată a menționat, chiar și în timpul guvernării comuniste, că susține necondiționat Republica Moldova pe calea integrării europene. Mai mult decât atât, președintele Iohannis, imediat după alegerea sa în calitate de președinte al României, a promis că veni în Republica Moldova. Dl Iohannis este un german care se ține de cuvânt. Eu cred că această promisiune l-a obligat să facă acest pas, indiferent de jocurile politice de la Chișinău. Cred că politica României nu este una de scurtă durată, este pe termen lung și venirea dlui Iohannis la Chișinău este o susținere pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru societate.”

Europa Liberă: Ce mesaje vă așteptați să formuleze?

Victor Chirilă: „Eu cred că dl Iohannis ar trebui să adreseze mesaje în primul rând societății, în special legate de viitorul parcurs pro-european. Eu cred că dl Iohannis ar trebui, de asemenea, să transmită mesaje foarte clare clasei politice de la Chișinău care se consideră pro-europeană. Eu consider că dl Iohannis ar trebuie să dea un mesaj clar și să insiste în continuare pe crearea unei guvernări pro-europene stabile Republica Moldova. Să cheme la unitate clasa politică pro-europeană din Republica Moldova și să puncteze acele elemente care stau la baza relației speciale dintre Republica Moldova și România, fără de care nu va fi posibilă aprofundarea relațiilor noastre.”

Europa Liberă: Pe finalul cestei discuții, v-aș ruga poate, dacă v-ați hazarda, să faceți o previziune ce o așteptă pe Republica Moldova în plan extern? Probabilitatea ca ea să se îndepărteze de Europa și să se apropie de Kremlin este admisă foarte frecvent acum, mai ales în mediul experților din exterior…

Victor Chirilă: „Probabilitatea mare este că vom bate pasul pe loc. Nu vom fi nici cu estul, nici cu vestul și ne vom pomeni din nou într-o izolare, într-o ignorare a noastră de către partenerii europeni. Aceasta este marele risc care ne paște. Nu cred că o întoarcere radicală spre est e posibilă în cazul nostru, în actualele circumstanțe, și domestice, dar și regionale. Cred că o astfel de întoarcere radicală spre est ar costa foarte mult și Republica Moldova, dar și clasa politică de la noi. De aceea, cred că există o singură șansă - să continuăm parcursul pro-european. Dar din păcate nu există destulă voință de a merge într-un ritm cadențat pe această direcție.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:56 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG