Linkuri accesibilitate

Punk rock olandezo-etiopian.

Cei mai mulți dintre noi au auzit cred de muzica etiopiană din cauza unei admirabile serii de albume numită „Éthiopiques”, care are aproape 30 de ediții.

O serie ce documentează în special jazzul cântat în Etiopia și Eritreea în ceea ce unii numesc perioada de aur a anilor 70 - o muzică cu adevărat uimitoare, o fuziune între jazz și muzica tradițională a locului.

Epoca aceea glorioasă s-a terminat brusc în 1975, după venirea la putere a guvernului militar. După plecarea juntei militare în 1991, scena muzicală etiopiană părea confuză, sau cel puțin așa pretind cei de la casa de discuri olandeză Terprecords, specializată în muzica etiopiană.

A avut loc apoi o revigorare, în special prin descoperirea muzicii etiopiene de căre interpreții olandezi.

Am mai vorbit la microfonul Europei Libere despre această descoperire, așa cum e ea întrupată în colaborarea dintre saxofonistul Getachew Mekuria și trupa punk olandeză The Ex.

Zilele trecute am dat din întîmplare peste o altă realizare „etiopiană” a celor de la The Ex - de fapt a doi dintre ei, guitaristul Andy Moor și beatmaker-ul Arnold de Boer.

E vorba de piesa „Gue” în care cei doi fac un fel de punk rock împreună cu doi muzicieni etiopieni: Mesele Asmamaw, care cântă la un instrument cu corzi numit krar, un fel de harfă de mici dimensiuni, și vocalista Tirudel Zenebe.

Nu știu alții cum sînt, dar mie unul piesa asta mi-a tăiat răsuflarea.

XS
SM
MD
LG