Linkuri accesibilitate

Leancă apare ca un politician indispensabil pentru păstrarea direcției pro-europene a țării (Adevărul)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Desemnarea lui Eduard Hellvig la șefia SRI e mai degrabă o măsură abilă (Ziare.com)

Redacția site-ului În linie dreaptă a difuzat o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta în care li se cere să facă ce este de făcut și ce le stă în puteri să facă pentru a stopa prăbușirea Republicii Moldova în haos și anarhie. Degringolada produsă de prăbușirea monedei naționale ar avea drept cauză reacția investitorilor străini, care au văzut leul moldovenesc ca foarte legat de rubla rusească, or acest proces nu poate fi oprit, cel mult corectat in extremis printr-un acord cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Banca Central-Europeană, se arată în scrisoarea deschisă de la În linie dreaptă. Argumentele autorilor sunt că Republica Moldova este al doilea stat românesc, inclusiv în vitututea datelor ultimului recensământ al populației: 80% etnici români, dintre care aproximativ 1 milion au dublă cetățenie, moldovevenească și română.

Iulia Badea Gueritée scrie și ea în „Adevărul” despre respingerea candidaturii lui Leancă pentru postul de premier. Explicația ar fi pur și simplu răzbunarea liderului liberal-democrat Vlad Filat, care n-ar fi uitat că Leancă nu s-a aliniat poziției PLDM de susținere a lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale din România, ci și-a declarat în nume personal sprijinul pentru Victor Ponta. În articolul Iuliei Badea Gueritée, care comentează dar și citează presă din Republica Moldova, Leancă apare ca un politician indispensabil pentru păstrarea direcției pro-europene a țării. Parlamentarul Leancă a refuzat să voteze guvernul condus de Chiril Gaburici, iar asta, spune autoarea, ar indica ”un recul în parcursul european al Republicii Moldova": va fi vorba de un guvern minoritar, condus de un om de afaceri cel puțin neexperimentat în politică - Chiril Gaburici -, care va trebui să-și negocieze fiecare episod de susținere din partea Partidului Comuniștilor.

La București, desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Eduard Hellvig drept director civil al Serviciului Român de Informații a stârnit mai întâi reacții politice, iar azi și comentarii de presă. Cristian Câmpeanu, de la „România liberă”, scrie că Hellvig este un ”personaj dubios și extraplat”, iar desemnarea lui ar fi ”asigurarea dată către toată lumea - inclusiv către PSD - că nu mai trebuie să se teamă de SRI” în chestiunea dosarelor anticorupție.

Ioana Ene-Dogioiu de la Ziare.com este însă de altă părere: desemnarea lui Eduard Hellvig - și care va trebui validată de Parlament - e mai degrabă o măsură abilă. Omul ar fi cineva exact pe modelul fostului director SRI George Maior, care a fost foarte apreciat pînă cu puțin înaintea demisiei. Ea presupune că Iohannis l-a nominalizat pe Hellvig duă consultarea partenerilor occidentali ai României. Reacția de respingere ar fi venit din direcția fostului președinte Traian Băsescu și a Elenei Udrea. Și nu atât Hellvig ar fi respins, cât adjunctul lui, și conducător executiv al SRI, Florian Coldea. Acesta a avut un rol însemnat în adunarea probelor Direcției Naționale Anticorupție în dosarele în care este cercetată Elena Udrea și a fost păstrat în funcție.

XS
SM
MD
LG