Linkuri accesibilitate

Statele Unite confruntate cu extinderea acțiunilor organizației Statul Islamic


Administrația recunoaște că pericolele teroriste s-au răspîndit în întreaga regiune.

Cum evolueaza politica americana in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, odata cu crizele din ultima perioada? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a promis si s-a tinut de cuvint că va retrage fortele americane din marile terenuri de confruntare din Irak si Afganistan. Dar acum forte americane sint aproape de a interveni din nou in Irak, acolo unde se manifesta pericolul ISIS - organizatia auto-intitulata Statul Islamic. Campaniile teroriste țintite preci,s pe care presedintele Obama le prefera, nu sint de natura sa opreasca haosul, pe care gruparile teroriste si-l doresc sau sa impiedice formarea de noi grupari, cum este ISIS. Iar apelul lui Barak Obama ca fortele de securitate si institutiile din tarile respective sa actioneze pentru stabilizarea propriilor tari nu face decit sa dea la iveala slabiciunea respectivelor entitati.

Administratia recunoaste ca pericolele teroriste s-au raspindit in intreaga regiune, dar spune ca grupari ca Statul Islamic prezinta un pericol mai mic pentru Statele Unite si teritoriul national decit a fost cazul cu perioada de virf a Al-Qaida. Dar cercurile de aparare si securitate din Statele Unite sint foarte ingrijorate de raspindirea pericolului terorist in regiune.

In Irak, criticii administratiei spun ca retragerea militara a fost pripita si motivata politic, si ca pe fondul de vid creat a aparut ISIS. Presedintele arata, in replica, ca fenomenul ISIS a fost generat de intrasigenta regimului siit, care a condus Irakul, persecutind minoritatile si in special pe musulmanii suniti. In Siria, dupa ani de conflict si peste 200,000 de morti, Assad inca se afla la putere si deocamdata Casa Alba nu pare sa aiba o strategie pentru a obtine inlocuirea regimului. Yemenul a fost un aliat de nadejde al Americii, in lupta impotriva terorismului, Dar de curind regimul a fost inlaturat de gruparea shiita Houthi, sprijinita de Teheran.

Dupa ce Statele Unite au ajutat coalitia care l-a indepartat de la putere pe Ghadafi in Libia, tranzitia care a urmat a fost lasata pe miinile localnicilor. Rezultatul a fost haos si s-a ajuns ca doua guverne si doua parlamente sa guverneze on tara practic in razboi civil, unul la est, altul la vest. Acestea si altele sint multiplele probleme cu care administratia Obama e confruntata in regiune.

XS
SM
MD
LG