Linkuri accesibilitate

Rusia: Alexei Navalnîi condamnat la 15 zile de închisoare


Alexei Navalnîi escortat aseară de poliție după ședința Tribunalului din Moscova

„Dacă vrem rezolvarea crizei economice și politice trebuie să facem presiuni asupra autorităților.”

Un tribunal din Moscova l-a condamnat joi seară pe unul lider proeminent al opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, la 15 zile de închisoare pentru încălcarea legislației privind adunările – și l-a împiedicat astfel să participe la o plănuită demonstrație de protest la Moscova la 1 martie.

Alexei Navalniî a părăsit joi seara clădirea tribunalului în cătușe și a fost înghesuit de îndată într-o mașină de poliție. El a apucat totuși să se adreseze simpatizanților, spunându-le să vină în număr mare la demonstrația împotriva politicilor președintelui Vladimir Putin.

„Dacă vrem rezolvarea crizei economice și politice trebuie să facem presiuni asupra autorităților. Haideți cu toții la demonstrația anti-criză”, a spus activistul într-un video plasat pe contul său de Twitter.

Tribunalul l-a condamnat pe 15 zile pentru că a împărțit fluturași într-o stație de metrou din Moscova săptămâna trecută, făcând publicitate demonstrației din 1 martie - așa-numitul „protest de primăvară”.

Reuters scrie că deși nu reprezintă o contragreutate serioasă pentru Putin, Navalnîi speră totuși să scoată în stradă în capitală 100.000 de oameni care să protesteze mai ales împotriva politicilor economice ale Kremlinului, pe fondul prăbușirii rublei și scumpirilor.

Popularitatea lui Putin a crescut la nivele fără precedent după anexarea Crimeii în primăvara anului trecut și din cauza a ceea ce rușii consideră a fi politica lui „fermă” față de Occident în privința estului Ucrainei.

Arestarea lui Navalnîi a venit după ce săptămâna aceasta alt tribunal a menținut condamnarea lui la închisoare cu suspendare pe trei ani și jumătate în dosarul presupusului furt de bani de la o firmă franceză de cosmetice. Același tribunal a ridicat pedeapsa arestului la domiciliu căruia îi era supus Navalnîi din februarie 2014 și pe care el a numit-o mereu „ilegală”.

În același dosar fratele lui, Oleg, a fost condamnat la închisoare cu executare – iar speranțele fraților Navalnîi că tribunalul va anula acea pedeapsă s-au dovedit zadarnice. Oleg va petrece trei ani și jumătate la închisoare dacă și viitoarele apeluri ale avocaților eșuează.

După sentința de marți a tribunalului, Alexei a spus că fratele lui rămâne „ostatic”. „Prin acest verdict - a mai spus activistul - regimul îmi transmite semnalul: dacă ne superi, te băgăm la pușcărie. Iar dacă tu personal nu te temi de pușcărie, o să-ți întemnițăm rudele nevinovate”. Navalnîi a spus că departe de a se simți intimidat, are acum motivații personale mai puternice să continue protestele.

Avocații fraților Navalnîi au anunțat că vor recurge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu sediul la Strasbourg.

XS
SM
MD
LG