Linkuri accesibilitate

„Democrația în recesiune”


Hong Kong, octombrie 2014...
Hong Kong, octombrie 2014...

Doi analiști americani pe marginea tendințelor politice mondiale actuale.

Analistul american Thomas Friedman a publicat in New York Times, un comentariu intitulat „Democratia e in recesiune”. Care sint motivatiile acestei concluzii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Autorul porneste de la din ce in ce mai desele derapaje anti-democratice din Turcia, condusa de presedintele Recep Tayyip Erdogan. Apoi citeaza un eseu al lui Larry Diamond, de la Universitatea Stanford, care scrie „In jurul anului 2006, expansiunea libertatii si democratiei in lume s-a oprit. Din 2006 nu a crescut numarul democratiilor electorale, care reprezinta circa 60% dintre tarile lumii. Numarul democratiilor electorale si liberale a inceput sa scada dupa 2006 si apoi a stagnat”.

Exemple de indepartare de normele democratice sint Putin in Rusia, Erdogan in Turcia dar si regimuri din Venezuela, Tailanda, Botswana, Bangladesh si Kenya. Larry Diamond scrie in eseul sau, ca autocratii au invatat repede si s-au adaptat. Ei au dezvoltat si raspindit noi strategii de cenzura si de limitare a societatii civile. Diamond mai arata ca, in anii '90 si inceputul mileniului, coruptia si abuzul de putere au fost tinute mascate, pentru ca acum sa se simta din ce in ce mai putin ingradite.

O a doua ratiune este ca Statele Unite au fost înlocuite de China nedemocratica in calitate de cel mai pretuit donator de ajutor international in Africa si in alte parti. In plus, Rusia a devenit mai agresiva, subminind orice inclinatie democratica la frontierele sale.

In sfirsit, in perioada care a urmat atentatelor teroriste din 2001, scrie Friedman „am permis razboiului impotriva terorismului sa inlocuiasca promovarea democratiei ca prioritate principala a politicii noastre externe”, situatie in care orice autocrat care se impotriveste terorismului scapa de presiunea Statelor Unite, impotriva abuzurilor sale.

Diamond, citat de Friedman, mai scrie ca poate cea mai daunatoare tendinta este faptul ca democratia si-a pierdut eficacitatea, energia si increderea in sine. Asta pentru ca America cunoaste blocaje decizionale, care creaza pe alocuri senzatia ca nu poate fi guvernata asa cum ar trebui. Presa aservita unor regimuri totalitare – scrie Diamond – foloseste aceasta situatie pentru a discredita democratia si imuniza conducerea autoritara in fata criticilor americane. Diamond cere in eseul sau, democratilor sa nu-si piarda increderea. Conditia credibilitatii - scrie Friedman - este ca marile democratii ale lumii sa se dovedeasca exemple de urmat.

XS
SM
MD
LG