Linkuri accesibilitate

Pluralismul și obiectivitatea presei în atenția guvernanților


P. Macovei: „cum va fi contracarată propaganda rusească şi manipularea informaţională care vine din Est nu e clar, pentru că este vorba de interese clare pe care le au unii politicieni”.

Ce vor comuniștii în schimbul susținerii guvernului Gaburici, pe care l-au votat ieri în Parlament? Potrivit speculațiior din lungile săptămâni de interimat politic, PCRM ar fi interesat printre altele să-și poată plasa oamenii în Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Așa să stea lucrurile? Ce efecte ar avea o asemenea prezență?

„Situaţia Republicii Moldova este foarte complicată sub aspectul securităţii, inclusiv celei informaţionale”, a declarat liderul PLDM, Vladimir Filat, imediat după investirea guvernului condus de Chiril Gaburici, adăugând că se impun măsuri urgente pentru combaterea propagandei care funcţionează în dezavantajul cetăţenilor moldoveni.

Programul de guvernare prezentat de premierul Gaburici pentru următorii patru ani conţine mai multe prevederi menite să diminueze lipsa de pluralism şi obiectivitate în presă, amendamentele fiind coordonate cu un şir de ONG-uri media. La prima vedere, asumarea unor obligaţii nu poate decît să bucure, însă de la zis până la făcut e cale lungă, constată directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei:

Petru Macovei
Petru Macovei

„S-a făcut public recent un studiu potrivit căruia 53% dintre cetăţenii moldoveni consideră că acţiunile Rusiei în estul Ucrainei sunt justificate. Asta, din perspectiva mea, este rezultatul manipulării şi a dezinformărilor transmise de televiziunile ruseşti. La modul practic cum se va întâmpla acest lucru, adică cum va fi contracarată propaganda rusească şi manipularea informaţională care vine din Est şi care influenţează la modul direct cetăţenii moldoveni, nu prea îmi dau seama, pentru că este vorba de interese foarte clare pe care le au unii politicieni.”

E lesne de presupus că aluzia îl vizează pe fruntaşul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar deţine un adevărat imperiu mediatic, cu radiouri şi televiziuni, printre care şi Prime TV, post ce retransmite Pervîi Canal din Federaţia Rusă. Un alt patron de media este şi liberal-democratul Chiril Lucinschi, care deţine postul de televiziune TV7, ce retransmite în Republica Moldova canalul rusesc NTV. De altfel, cele două posturi TV au fost sancţionate anterior de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru lipsă de pluralism şi obiectivitate în prezentarea ştirilor .

Anatolie Golea
Anatolie Golea

S-ar părea că stabilirea unor măsuri clare de contracarare a ceea ce opinia publică numeşte „propagandă” ar putea curăţi spaţiul informaţional din Republica Moldova. Temerea expertului media şi comentatorului politic Anatol Golea este însă că pentru a duce la bun sfârşit aceste măsuri, partidele din Alianţa pentru o Moldovă Europeană ar avea nevoie de susţinerea Partidului Comuniştilor care s-ar putea împotrivi unor decizii ce nu ar fi pe placul Moscovei.

În plus, zilele trecute Comisia parlamentară responsabilă de mass-media a anunţat concurs pentru trei fotolii de membru al CCA. Pentru că anterior, fruntaşi ai PCRM au vorbit despre interesul pentru funcţii cheie în instituţiile statului, între care şi CCA, l-am întrebat pe Anatol Golea ce ar schimbări ar aduce prezenţa unor membri loiali comuniştilor în Consiliul Coordonator al Audiovizualului:

„Eu nu văd mari diferenţe între reprezentanţii PCRM şi reprezentanţii celorlalte două partide, dat fiind faptul că oricum poziţiile vor fi coordante cu partidele care i-a delegat încolo.”

Europa Liberă: Credeţi că PCRM va accepta securizare informaţionale care, de exemplu, în subiectul ucrainean nu poate fi decît antirusească?

Anatol Golea: „Nu, desigur, nu va fi acceptată şi se va merge la compromis. S-a văzut ieri, în Parlament, că deja Partidul Comuniştilor înaintează anumite condiţii...”

Europa Liber: În cazul dlui Efrim, de exemplu.

Anatol Golea: „Exact, iar aceste condiţii vor fi respectate.”

Un alt aspect care pune la îndoială intenţia sinceră a politicienilor de a consolida securitatea informaţională, în opinia lui Anatol Golea, o reprezintă şi tergiversarea alegerii membrilor Consiliului de Observatori ai „Teleradio-Moldova”, instituţie care, în primul rând, ar trebui să contracareze propaganda din exterior prin emisiuni profesioniste. Mai mult experţi afirmă la unison că relaţiile guvernării înnoite cu presa o să fie cea mai bună dovadă a europenităţii pe care o pretind drept carte de căpătâi şi stea călăuzitoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG