Linkuri accesibilitate

„Vrem legi, nu circ!”


Antonița Fonari: „Nu putem să facem faţă acestei situaţii, avem de achitat chirie în euro, dar primim salarii în lei.”

Pe rețelele sociale circulă în aceste zile chemări la proteste împotriva mai multor fenomene și evenimente din ultima vreme, de la căderea leului până la ieșirea lui Iurie Leancă din prim-planul vieții politice odată cu respingerea guvernului său în Parlament.

Imagine de pe pagina Facebook
Imagine de pe pagina Facebook

Îngrijorate de deprecierea continuă a leului moldovenesc, care provoacă scumpiri în lanţ, dar şi de activitatea noului legislativ care la aproape o lună de la formare nu a început să adopte legi, un grup de mame şi-au anunţat intenţia de a protesta sâmbăta în faţa Parlamentului. Îndemnul lansat pe o reţea de socializare „Vrem legi, nu circ!” a adunat câteva mii de posibili participanţi la miting. În susținerea organizatoarelor reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din mai multe state europene au lansat mesaje de solidaritate. La acest miting anunţat a fi unul paşnic şi-a anunţat prezenţa şi cunoscuta activistă, Antoniţa Fonari, vicepreşedinta Consiliului naţional pentru participare:

Antonița Fonar în studioul Europei Libere de la Chișinău
Antonița Fonar în studioul Europei Libere de la Chișinău

„În situaţia social-economică şi politică din ţară lucrurile nu pot să meargă înspre bine în sens de calm popular. Îmi pare rău că cetăţenii se revoltă doar acum, în al doisprezecelea ceas, pentru că ceea ce se întâmplă acum este rezultatul corupției pe care oamenii au tolerat-o. Situaţia e gravă inclusiv pentru cei ca mine, care facem parte din clasa de mijloc. Nu putem să facem faţă acestei situaţii, avem de achitat chirie în euro, dar primim salarii în lei. Dar ce să mai vorbim despre situaţia în care sunt pensionarii sau cei care primesc sub o mie de lei salariu. Altceva decât să ieşim în drum nu avem ce să facem. Suntem scoşi în drum de sărăcie, de lipsuri.”

Cu un set de revendicări similare un alt grup de internauţi cheamă oamenii să iasă duminică în Piața Marii Adunări Naţionale la un protest paşnic. Îndemnul de a protesta faţă de politica BNM şi de neelucidarea situaţiei de la BEM a fost lansat tot pe o reţea de socializare şi a adunat mii de susţinători în rândul internauților.

Între ei şi sociologul Petru Negură:

Petru Negură
Petru Negură

„Ceea ce se petrece în ultimul timp creează foarte multă frustrare, nemulţumire şi dezamăgire. Şi este foarte explicabil ca grupuri eterogene de oameni să-şi manifeste această nemulţumire public, pentru că nu este o afacere privată ceea ce se întâmplă în culisele, iar acum chiar în faţada scenei politice. prin urmare, este normal ca multă lume să vrea să-şi manifeste nemulţumirea în locuri publice, în centrul capitalei.

Evident că nu putem anticipa efectele care le va crea o manifestare de acest gen, dar dacă autorităţile nu vor găsi justificat să răspundă la aceste revendicări şi la aceste manifestări de nemulţumire, nu exclud că manifestările să-şi schimbe strategia şi să-şi adapteze intensitatea şi caracterul revendicărilor.”

Un partid extraparlamentar anunţă că îşi va continua şi în week-end acţiunile de protest demarate ieri împotriva guvernului minoritar în frunte cu Chiril Gaburici. De altfel, cabinetul de miniştri învestit ieri cu votul comuniştilor, a democraţilor şi liberal democraţilor a trezit un alt val de nemulţumiri.

Mai mulţi internauţi au creat platforme în sprijinul fostului premier Iurie Leancă, guvernul căruia a fost respins săptămâna trecută în parlament, iar unii chiar îl îndeamnă să plece din PLDM şi să-şi formeze un nou partid. Îndemn sugerat şi de fostul premier Ion Sturza într-un mesaj pe o reţea de socializare în care îşi exprimă suportul pentru Iurie Leancă spunându-i că „mai e o șansă să construiești un Olimp care să nu depindă de o funcție formală. Merită de încercat.”

Drept răspuns Iurie Leancă a spus că cel târziu săptămâna viitoare va anunţa cum va activa mai departe, după ce se va consulta cu cei care l-au votat şi care „şi doresc ca ţara să meargă pe o cale europeană reală, nu una mimată de o majoritate parlamentară netransparentă şi care are la bază înţelegeri oculte, care însă vor ieşi la iveala în scurt timp.”

Deocamdată nu e limpede dacă grupul de activişti de la mai multe ONG-uri care şi-au exprimat ieri nemulţumirea faţă de lipsa unei majorităţi parlamentare funcţionale şi faţă de felul netransparent în care a fost selectat şi înaintat noul premier îşi vor continua acţiunile de protest, dar se pare că Guvernul învestit ieri va avea de înfruntat nu doar o serie de probleme social-economice grave, dar şi un val de nemulţumiri populare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG