Linkuri accesibilitate

Marginalii cu prof. Alexandru Corlățeanu la Conferința de medicină a somnului care începe joi la Chișinău.

La Chişinău începe joi prima conferinţă de medicină a somnului, un for cu participare internaţională prin care, altfel spus, somnologia îşi face debutul şi în Republica Moldova. De ce este importantă această conferinţă pentru specialişti, dar şi pentru numeroase persoane care nici măcar nu-şi imaginează, poate, că sunt pacienţi în acest sens. Una din întrebările pentru convorbirea cu Alexandru Corlăteanu, conferenţiar universitar, de la Catedra Pneumologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu.

Europa Liberă: Aşadar, dle Corlăteanu, prima conferinţă de Medicină a Somnului la Chişinău, organizată de Societatea Română de Pneumologie în colaborare cu mai multe organizații și instituții din Republica Moldova. Dvs. sunteţi unul dintre moderatorii acestui for. Intenționam la început nici să nu vă întreb ce explicație am putea să oferim majorității ascultătorilor despre Somnologie o ramură a medicinii mai puțină cunoscută acum și totuși, am să vă rog să ne dați poate o definiție scurtă de la bun început, ca să înțeleagă toată lumea.

Alexandru Corlăteanu: „Somnologia în Republica Moldova într-adevăr acum are un debut. De fapt la nivel global Somnologia a debutat și are succese foarte mari în ultimii 20-30 de ani. Din păcate, în Republica Moldova noi am avut și avem la momentul actual rezerve foarte mari. Somnologia se ocupă de mai multe patologii. În literatură au fost descrise peste 80 de tulburări ale somnului care au fost clasificate de Asociația Americană de Medicină a Somnului. Pe noi ne preocupă ca atare o patologie care este frecventă care se numește „sindromul apneelor de tip obstructiv în timpul somnului”.”

Europa Liberă: Deci, altfel spus întreruperile de respirație, dacă îmi dau bine seama?

Alexandru Corlăteanu: „Da. Deci, apneele reprezintă și întreruperea respirației în timpul somnului și ca și manifestare majoră - sforăitul. Sforăitul care tradițional este ignorat de populația generală și, din păcate, și de mai mulți medici.”

Europa Liberă: Revenind acum la conferința, la forumul care începe astăzi. Ce menire are această conferință în condițiile în care, cum spuneam, Somnologia este o ramură medicală nouă în Republica Moldova?

Alexandru Corlăteanu: „Da. Somnologia reprezintă o știință multilaterală și necesită colaborarea mai multor specialiști. Pentru că pacienții care au probleme în timpul somnului au și probleme cu respirația, deci pneumologii tradițional se preocupă de aceste probleme. Dar sunt și probleme neurologice, și cardiovasculare, și metabolice, și din aceste considerente vrem să avem o abordare multilaterală a acestor patologii. Ne ajută și Societatea Română de Pneumologie, avem chiar opt spikeri din România, inclusiv vine și dl profesor Florin Mihalțan care este președintele Societății Române de Pneumologie.”

Europa Liberă: De ce, contrar prejudecăţilor şi necunoaşterii, este important ca tulburările de somn să fie diagnosticate şi tratate în modul cuvenit?

Alexandru Corlăteanu: „În primul rând pentru că sunt complicații foarte severe și complicațiile pot fi fatale. Pot duce la accidente rutiere, profesionale sau casnice. Un alt simptom foarte important este somnolența diurnă. Alte posibile complicații sunt moartea subită în timpul somnului sau atacuri ischemice cerebrale sau coronariene. Infarctul miocardic acut de asemenea este foarte frecvent întâlnit la acești pacienți. Hipertensiunea arterială, hipertensiunea pulmonară, problemele metabolice, diabet zaharat și scăderea libidoului și impotența de asemenea.”

Europa Liberă: În general, în ce măsură se fac cercetări, investigaţii aici în Republica Moldova ca să se poată evalua situaţia sub aspectul tulburărilor de somn, numărul suferinzilor, proporţiile problemei? Se știe în general câtă lume, măcar cu aproximație, suferă din cauza diverselor, numeroaselor tulburări ale somnului cu consecințe firești din asemenea cazuri pentru sănătatea lor?

Alexandru Corlăteanu: „Deci, e foarte greu de apreciat la nivelul Republicii Moldova, pentru că noi abia de doi ani am început aceste investigații. Deci poligrafia cardio-respiratorie este accesibilă și o investigație mai complexă - polisomnografia. Dar la nivel global prevalența este de 5%-6%. La noi probabil tot 5%-6% din populația generală adultă.”

Europa Liberă: Somnologia, cum spuneați, este un domeniu interdisciplinar, aici se întâlnesc diferiți specialiști din diferite ramuri ale medicinii. În Republica Moldova în general, dacă spuneți că e o chestiune nouă de doi ani abia, cum stau lucrurile cu pregătirea specialiştilor în Somnologie, vorbind de specializare mai îngustă, mai dedicată să spunem așa sau nu se produc specialiști deloc în acest sens?

Alexandru Corlăteanu: „Deocamdată în clasificațiile specialităților Ministerului Sănătății nu există, dar noi deja am început activitatea și am modificat curricula pentru studii post universitare și am introdus și Somnologia. Și astăzi, chiar în timpul conferinței noi avem mai multe workshop-uri, organizăm patru workshop-uri pentru specialiști din diverse domenii care vor lucra pe aplicații practice. Lucru cu echipament diagnostic și lucru cu echipament de tratament.”

Europa Liberă: O persoană îşi poate da seama că suferă şi este în stare de risc dacă sforăie sau are un somn neodihnitor şi senzaţia asta de oboseală în timpul zilei. Ce are de făcut la modul practic pentru a-şi da seama ce i se întâmplă?

Alexandru Corlăteanu: „Sunt mai multe simptome. Sunt simptome diurne și sunt simptome nocturne. Ca simptom nocturn principal, cum deja am discutat, deci este sforăitul și somnul agitat de asemenea. Sunt și simptome clinice de urne ca somnolență de urnă excesivă, de asemenea oboseală matinală, cefalee, situații de adormire la volan care sunt foarte periculoase, dificultăți de concentrare, sistarea memoriei, tulburări de atenție, deci aceste simptome trebuie să alerteze o persoană.”

Europa Liberă: Cu celelalte ca celelalte, dar sforăitul am putea crede că fiecare a două persoană adultă sforăie în somn. Înseamnă asta că fiecare a doua persoana adultă are probleme?

Alexandru Corlăteanu: „Nu. Există sforăitul habitual și sforăitul obișnuit, dar există sforăit care prezintă risc pentru sănătate care necesită investigații. În primul rând poligrafia cardio-respiratorie este o investigație foarte simplă care poate fi efectuată și ambulatoriu, adică la domiciliul pacientului și a doua zi este realizată descifrarea și în funcție de numărul apneelor, deci opririlor de respirație timp de o oră se pune diagnosticul și noi evaluăm pacientul, și în funcție de asta elaborăm individual conduita.”

Europa Liberă: Și ați putea să ne dați un exemplu, de o vorbă, dacă omul se constată prin toate investigațiile deja accesibile acum că are disfuncționalități ale somnului, ce poate face? Ce poate oferi medicina? Care sunt posibilitățile în Republica Moldova de a diminua cel puțin acest risc la care se expune? Pentru că cum spuneați, există sforăit și sforăit… unul mai grav, altul mai ușor, dar soluția care este? Deci, ce face omul dat vine la Dvs.? Urmează un curs? Există echipament? Ce face?

Alexandru Corlăteanu: „Da, pentru cazuri severe există echipament special, deci tratamentul ventilator. Exista așa numita terapia CPAP și pacientul urmează să doarmă cu acest echipament fiecare noapte și acest echipament special previne apariția opririlor respirației în timpul somnului. În cazuri mai ușoare putem să recomandăm măsuri mai generale ca igiena somnului, pacientul trebuie să se culce la o oră anumită, să respecte anumit orar.”

Europa Liberă: Echipamentul de care spuneați, este accesibil pentru pacientul simplu, să spunem așa, adică sunt echipamente la care poate avea acces practic fiecare cetățean sau e mai sofisticat și complicat?

Alexandru Corlăteanu: „Echipamentul este costisitor. Dar sunt mai multe companii care dau și în chirie și nu necesită procurarea acestui echipament și prețurile sunt destul de accesibile.”

Europa Liberă: Somnul în general, tulburările de somn inclusiv n-au fost, până acum cel puţin, chiar un izvor de îngrijorare pentru locuitorii Republicii Moldova. Dvs. cum ați aprecia totuși starea de lucruri? Se doarme mai rău ca în altă parte, mai puțin sau mai bine?

Alexandru Corlăteanu: „Eu cred că la momentul actual mai rău, dar sperăm că o să putem să schimbăm mentalitatea oamenilor. Oamenii la noi din păcate nu prea sunt preocupați de sănătate față de celelalte probleme, dar sănătatea totuși este principală.”

Europa Liberă: Lumea ia cam în șagă seriozitatea problemelor care țin de disfuncționalitățile somnului. Ce ar fi de făcut eventual… pentru a schimba așa cum se cuvine această situație?

Alexandru Corlăteanu: „Cum noi am făcut mai mulți pași, în primul rând vrem să informăm societatea medicală care din păcate tot nu este pregătită încă. Și prin intermediul conferinței tot vrem să informăm și societatea medicală și populația generală despre probleme care sunt foarte frecvent întâlnite la pacienții noștri care noi putem să le prevenim, de exemplu, complicațiile care sunt fatale ca ictusul sau infarctul miocardic acut.”

XS
SM
MD
LG