Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate de la Kiev susţine iniţiativa introducerii pacificatorilor ONU în estul ţării


Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a susţinut iniţiativa preşedintelui Petro Poroşenko privind introducerea unui contingent de pacificatori cu mandat ONU în estul ţării. Poroşenko este de părere că pacificatorii ONU ar fi o garanţie optimă a securităţii în actuala situaţie şi că formatul cel mai bun ar fi o misiune de poliţie a Uniunii Europene.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksandr Turcinov, a declarat că mizează pe sprijinul Radei supreme în această chestiune. Potrivit lui, pacificatorii ar trebui să stea pe linia ce delimitează părţile în conflict din regiunea Donbas, precum şi de-a lungul segmentului necontrolat al hotarului dintre Rusia şi Ucraina.

Intenţia Kievului a fost criticată de reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. În opinia sa, Kievul ar încerca în acest mod să evite respectarea ultimelor înţelegeri de pace de la Minsk.

Între timp, Statul Major al Ucrainei a anunţat că din oraşul Debalţevo din estul ţării au fost retrase deja 90% din contingentul şi tehnica militară ucrainene. Coridorul de retragere este apărat de artilerie. Potrivit aceleiaşi ruse, în ultimele 24 de ore, separatiştii au încălcat de 46 de ori armistiţiul din Donbas.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG