Linkuri accesibilitate

Ceea ce dă la iveală revoluția juridică este putregaiul, care a caracterizat toate regimurile post-decembriste.

In România se inmultesc stirile avind drept element vizual cătușe si odata cu ele se profileaza o dezbatere publica despre semnificatia acestor evolutii. Cum se vede aceasta dezbatere de la Washington? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ce se intimpla in aceasta perioada in România este unic in spatiul post-comunist si foarte rar in lume. Puterea judecatoreasca este in prim plan si in ofensiva. Si daca asta poate sa para la prima vedere disproportionat si amenintind echilibrul puterilor, trebuie sa ne amintim ca fenomenul apare in contextul in care, timp de peste 25 de ani, clasa politica si acolitii ei au evoluat aproape singuri pe teren ca si cum domnia legii nu ar fi existat. Si nici nu a existat de cele mai multe ori.

Acum, aflam incet-incet, ce s-a intimplat in toti acei ani. Si arata inspaimintator. Nu interventia oamenilor legii e socanta si disproportionata, ci acea realitate, care a facut-o necesara e socanta. Apare - pe acest fond - temerea ca politicul sau „serviciile” inca ar manipula aceasta dezlantuire a puterii judecatoresti. Experienta mea cu teoria conspiratiilor este ca, de obicei, conspiratiile sint mult prea sofisticate ca sa poata fi puse in aplicare cu succes de grupuri de oameni, mai ales cind acestia lucreaza pentru stat.

Regimuri succesive, emanate mai mult sau mai putin vizibil din realitatea comunista, au invatat generatii in România sa nu aiba incredere in ce vad pentru ca realitatea ar distorsiona. Dar depasind acest reflex mental exista si posibilitatea ca revolutia juridica din Romania sa fie nimic mai mult decit un stimul extern, vizind statul de drept, care in timp s-a luat in serios si a capatat forta in sine.

Pentru a raspunde unor criterii internationale, in special europene, regimul Basescu a pus bazele unui sistem, care acum functioneaza, cu imperfectiuni, dar functioneaza. Pentru regimul Basescu, sistemul a devenit un boomerang, a se vedea insinuarile si lamentarile Elenei Udrea. Ceea ce da la iveala revolutia juridica este putregaiul, care a caracterizat toate regimurile post-decembriste, de la eterni jucatori ca Voiculescu, Cocos si Vantu, pina la produse specifice cite unui regim - Nastase sau Udrea - sau o lista cit o echipa de fotbal, de fosti ministrii, in puscarie sau aproape de ea.

Fostul presedinte Basescu deplinge in acest context, esecul tinerei generatii din politica. Aici, in America si in Europa stim cit de multe valori tinere exista in România si cit de spectaculos se manifesta ele in programe ale Uniunii Europene, de exemplu. Exista o generatie tinara de valoare in România. Cei care au controlat sistemul insa, Iliescu, Nastase, Basescu nu au lasat oameni tineri de valoare sa patrunda sau sa ramina in sistem. Ei au avut nevoie de tineri care sa joace cum li se cinta, loiali unui regim, nu unor principii, cum este proaspat condamnata, Monica Ridzi. Cei care au condus timp indelungat politica din Romania nu au insa dreptul moral, decit poate dupa o necesara si indelungata introspectie sa se declare dezamagiti de tinara generatie din politica. Pentru ca, nu intimplator, le seamănă.

XS
SM
MD
LG