Linkuri accesibilitate

Integrare europeană zigzagată


Integrarea europeană e dinamitată de jocul de-a coaliţiile al guvernanţilor, de mişmaşurile financiare îndărătul cărora se întrezăresc tot marii conducători.

Şi doar au existat clipe în care povestea integrării europene părea realitate! Au existat clipe mirifice în care ni se părea că societatea, în frunte cu marii conducători, păşeşte cu fermitate spre UE!

Acum nimic nu mai e sigur. Integrarea europeană e dinamitată de jocul de-a coaliţiile al guvernanţilor, de mişmaşurile financiare îndărătul cărora se întrezăresc tot marii conducători. Despre ce integrare europeană se mai poate vorbi acum cu seriozitate, dacă chiar unul dintre marii conducători, liderul unui partid pro-european, a luat în derîdere oportunitatea depunerii unei cereri de aderare la UE? Cică ar fi o formalitate şi nu e cazul să ne grăbim, ci să muncim şi să transformăm ţara. În ce chip se munceşte pentru primenirea ţării se vede bine ani de zile. Nu se face mai nimic.

Colega de breaslă, Natalia Morari, a publicat deunăzi un articol despre sistemul politic vicios din RM, despre trăinicia sistemului oligarhic. Reproduc îndemnul din finalul articolului: „Oameni buni, căutaţi-vă de treabă. Deveniţi profesionişti în ceea ce faceţi, cîştigaţi bani, căpătaţi experienţă, aveţi grijă de cei apropiaţi şi încercaţi să nu vă mai creaţi eroi. Eroii sînteţi voi. Va veni timpul şi voi veţi face schimbarea!

Împărtăşesc decepţia autoarei în raport cu clasa politică autohtonă. Nici eu nu mai am de multă vreme aşteptări. O precizare însă mi se pare importantă. Să-ţi cauţi de treabă şi mai ales să cîştigi bani, ignorînd clasa politică, e destul de greu aici, ba chiar imposibil uneori. Tu te detaşezi de politică, dar sistemul vicios se insinuează oricum în cotidianul tău, îţi otrăveşte viaţa, la policlinică, la şcoală, în instituţiile statului, la locul de muncă. Ar mai trebui deci ceva.

Că nu mai trebuie să ne creăm eroi şi idoli e limpede. Dar nici nu nu poţi fi erou într-o lume guvernată de nişte oameni incorecţi. Mai curînd eşti un personaj demn de milă. Şi nici timpul cînd vei face schimbarea s-ar putea să nu mai vină, dacă făcătorii de mişmaşuri nu sînt băgaţi în puşcărie. Dar cum să ajungă ei în puşcărie dacă toată lumea îşi caută de treabă?

XS
SM
MD
LG