Linkuri accesibilitate

Incapacitatea europenilor de a-l opri pe Putin (contributors.ro, Dilema Veche)


Gaburici, un premier „bun ca apa sfințită” (Evenimentul zilei)

Noul premier desemnat la Chișinău, omul de afaceri Chiril Gaburici, este o variantă care ar putea satisface toate părțile, scrie Iulian Chifu în Evenimentul zilei. Comentatorul nu crede însă în noul compromis. Gaburici are toate șansele să fie „profund subordonat intereselor şi liderilor de partid care l-au promovat” și „înclinat spre afaceri”. Perspectiva e agravată și de faptul că va fi un guvern minoritar. Cel puțin teoretic, prima consecință va fi că scad așteptările la capitolul reforme. Iulian Chifu notează însă cu amărăciune că o asemenea temperare a apetitului de reforme s-ar putea să convină chiar marilor state europene, care se tem că Moldova chiar se poate da iute peste cap și să bată, bine pregătită, la porțile Uniunii. Odată ajuns la cârma guvernului, Chiril Gaburici ar îndepărta de politicienii moldoveni spaima reformelor în justiție după model românesc și ar lăsă şi afaceriştilor şi oligarhilor din spatele politicului spaţiu de manevră, să-și poată vedea de afaceri şi să prospere. Cu alte cuvinte, scrie Iulian Chifu, va fi un premier „bun ca apa sfințită”. Comentariul se încheie totuși pe o notă de bună îndoială: dar dacă tânărul om de afaceri chiar se apucă de reforme?

„Incapacitatea europenilor de a-l opri pe Putin (în Ucraina) îți îngheață sângele în vene – a încetat de mult să fie ridicolă, nu mai e nici măcar jenantă, e direct înspăimântătoare” - scrie Sever Voinescu în Evenimentul zilei. El crede că „Putin e la doi pași de a da lovitura decisivă a întregii sale domnii: provocarea directă a Alianței euro-atlantice” și că „deocamdată, politic vorbind, UE și NATO sunt îngenuncheate”. Nimeni nu are dispus să aplice celebrul articol 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice. Textul spune că, dacă o țară a Alianței este atacată, atunci Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie sau oricare alt stat membru trebuie să o apere ca pe propriul teritoriu. Sever Voinescu crede că Putin pregătește marele test: atacarea unei țări mici, dar membră NATO. Una din țările baltice, de pildă.

Pentru Cristian Ghinea, Dilema Veche, singura soluție ar fi înarmarea Ucrainei, unde mor pe capete civili iar armata are pierderi imense, pentru că e subdotată din punct de vedere militar. Numai că americanii stau încă în dubiu: armament non-letal sau letal? Până atunci, Putin va face ceea ce știe că trebuie să facă: va rupe de-a binelea o parte din Ucraina, va face din ea o nouă Transnistrie, lăsând Occidentul să se ocupe cu negocierile diplomatice în următoarele decenii.

Nici Valentin Naumescu, care scrie pe site-ul contributors.ro, nu e mai optimist. Încercările diplomatice ale cancelarului german Angela Merkel și ale președintelui francez François Hollande sunt numite în articolul său „scâncete”. Niciunul dintre scenariile posibile acum nu apără integritatea Ucrainei. Țara e deja în zona gri dominată de Rusia pentru câteva zeci de ani de acum încolo. În consecință, niciuna din ţările Parteneriatului Estic (Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan) nu va adera la Uniunea Europeană sau la NATO, scrie Naumescu. În planul teoriei relaţiilor internaţionale, ceea ce se întâmplă acum ar putea îngropa „conceptul parfumat de soft power” și reinstaura ideea de hard power, adică, „tot ceea ce contează cu adevărat într-o confruntare directă este superioritatea militară a statelor”.

XS
SM
MD
LG