Linkuri accesibilitate

ISIS dorește să atragă America într-un conflict direct


Voluntari din Mosul la o sesiune de instrucție militară în Irak
Voluntari din Mosul la o sesiune de instrucție militară în Irak

Dacă orașul al-Baghdadi cade în mîinile ISIS, întreaga provincie Anbar, cea mai mare din Irak, i-ar putea urma.

Saptamina trecuta gruparea terorista ISIS a atacat orasul al-Baghdadi din Irak, in apropiere de o baza aeriana, in care se afla 300 de militari americani care sprijina fortele irakiene. Vor fi Statele Unite fortate sa recurga la forte terestre impotriva ISIS si in alte conflicte din regiune? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Atacul ISIS a coincis cu cererea presedintelui Obama, adresata Congresului, sa autorizeze actiuni militare impotriva gruparii teroriste, inclusiv posibilitatea recurgerii la forte terestre. ISIS doreste sa atraga America intr-un conflict direct, asta ar mari considerabil atractivitatea organizatiei si atrage noi militanti, cu toate riscurile militare care ar urma. In provincia Anbar, unde se afla orasul al-Baghdadi, sunitii inca mai sprijina guvernul central siit impotriva ISIS, dar experti sustin ca acest sentiment este fragil si vulnerabil.

Daca orasul al-Baghdadi cade in miinile ISIS, intreaga provincie Anbar, cea mai mare din Irak i-ar putea urma. Asta ar avea consecinte grave asupra unitatii tarii, amenintind din nou capitala, intre altele. La asta se adauga situatia din Yemen, unde al-Qaeda avanseaza si ambasada americana a fost inchisa. La fel ca si in cazul ISIS, aceasta factiune a gruparii al-Qaeda considerata cea mai periculoasa stie a profite de imprejurari. Dupa ce puterea in Yemen a fost preluata de gruparea Houthi, care e siita si sprijinita de Iran, al-Qaeda a sesizat potentialul de a mobiliza pe suniti si a-si extinde influenta.

Haosul din Yemen este o veste foarte proasta pentru lupta impotriva terorismului. Capacitatea Statelor Unite de a colecta informatii acolo, in conditiile inchiderii ambasadei se reduce considerabil. Presedintele inlaturat de la putere Abd Rabbuh Mansour Hadi era un sprijinitor activ al Statelor Unite impotriva al-Qaeda. Groupare Houthi este periculoasa si pentru ca e sprijinita de Teheran, la fel ca si Hezbollah in Liban si Sadr in Irak, cu acelasi potential destabilizator. Iar triburile sunite privesc acum catre al-Qaeda pentru protectie. Toate aceste evolutii ar putea solicita un alt nivel de participare americana pentru care insa, in Statele Unite exista foarte putin sprijin.

XS
SM
MD
LG