Linkuri accesibilitate

Noul candidat la funcția de premier în R.Moldova e omul de afaceri Chiril Gaburici, propus de PLDM


Chiril Gaburici.

Deocamdată el are sprijinul explicit al PLDM și PD.

Președinția a anunțat că a semnat un decret prin care îi încredințează lui Gaburici sarcina de a forma guvernul în termen de 15 zile.

Deocamdată Gaburici are sprijinul explicit al PLDM și PD.

Marian Lupu a spus că democraţii susţin propunerea PLDM, apreciind faptul că Gaburici cunoaşte economia Republicii Moldova şi are o experienţă îndelungată de manager. Potrivit lui Marian Lupu, guvernul ar urma să fie învestit în prima jumătate a săptămânii viitoare.

„Programul, fiind elaborat cu participarea echipelor celor două partide, nu trebuie să sufere schimbări. Obiectivele, priorităţile, conţinutul rămân acelaşi. Dacă se vor întâmpla anumite schimbări de garnitură guvernamentală, nu cred că sunt nişte lucruri arhicomplicate”.

Socialiştii au declarat că nu vor vota un cabinet condus de Gaburici, deoarece, potrivit lui Igor Dodon, acesta vine pe o perioadă foarte scurtă. „Probabil va fi sacrificat în câteva luni, aşa cum a fost sacrificat şi dnul Leancă”, a declarat preşedintele Partidului Socialiştilor.

Liberalii au reiterat că vor vota un guvern numai în cadrul unei alianţe PL-PLDM-PD.

„Ieri n-am fost invitaţi, astăzi - nu, înseamnă că rămâne în continuare o alianţă tacită cu comuniştii. Şi această candidatură, dacă va amintiţi, undeva două-trei săptămâni, Vladimir Voronin a zis că vede un businessman la putere, iată şi ceea ce spuneam: C şi G”, a spus liderul PL Mihai Ghimpu.

Vineri, președinta grupului parlamentar al comuniştilor, Violeta Ivanov, a afirmat că PCRM şi-ar dori ca viitorul candidat să fie din sfera afacerilor, „ţinând cont de situaţia în care ne aflăm – blocaj economic şi criză în toate domeniile”.

Candidatul Chiril Gaburici a declarat că îşi doreşte să continue direcţia pro-europeană şi să colaboreze cu toate partidele care vor binele Republicii Moldova.

El a spus că are mai multe idei şi propuneri legate de programul de guvernare şi de echipa cabinetului de miniştri, dar vrea mai întâi să se consulte cu formaţiunile politice.

Gaburici a mai spus că va discuta inclusiv cu premierul în exerciţiu Iurie Leancă, despre care afirmă că-i este prieten foarte bun.

Gaburici a venit la preşedinţie însoţit de preşedintele PLDM, Vlad Filat, care l-a şi propus în acest post. Filat speră că cea de-a doua propunere a liberal-democraţilor să întrunească numărul necesar de voturi.

Totodată, Vlad Filat a declarat că „PLDM şi PD nu fac coaliţie cu comuniştii şi nu vor guverna împreună cu PCRM”.

Tot sîmbătă Gaburici a negat afirmațiile din presă că ar fi rudă prin alianță cu liderul PCRM Vladimir Voronin.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG