Linkuri accesibilitate

Estul Ucrainei devine încă un conflict înghețat, în spațiul fost sovietic, la fel ca și Transnistria și Abhazia


Un comentariu din The Wall Street Journal.

Care sint reactiile din presa americana la recent incheiatul acord de la Minsk? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Intr-un comentariu publicat in Wall Street Journal se arata ca angajamentele asumate de Rusia nu sint noi si au mai fost nesocotite si anterior. Editorialistul arata ca, in conditiile actuale de pe teren este un moment propice pentru ca Putin sa accepte un nou acord de incetare a focului, care-i consolideaza avansurile militare, obtine concesii suplimentare din partea Kievului, stopeaza noi sanctiuni occidentale si-i ofera presedintelui Obama inca un alibi sa nu inarmeze armata ucrainiana, demoralizata si prost echipata.

Este interpretarea pe care o da acordului de la Minsk, The Wall Street Journal. Cotidianul arata ca toate angajamentele Moscovei au mai fost incalcate si in trecut. Acordul cere Ucrainei sa asigure o forta de politie independenta in regiunile separatiste si sa plateasca salariile lucratorilor de stat. In schimb Putin se obliga sa permita Ucrainei sa redobindeasca controlul asupra frontierei cu Rusia.

In felul acesta – apreciaza editorialistul – estul Ucrainei devine inca un conflict inghetat, in spatiul fost sovietic, la fel ca si Transnistria si Abhazia. Amenintarea ruseasca se va mentine, mai ales daca Kievul dezvolta legaturi mai apropiate cu Uniunea Europeana si mai ales NATO. Graba cu care Franta si Germania s-au precipitat sa rezolve criza, in ciuda faptului ca in trecut Rusia a nesocotit promisiuni similare ii demonstreaza lui Putin ca poate nesocoti angajamente fara sa sufere consecinte majore – se arata in Wall Street Journal.

Ziarul se pronunta in acest conext pentru noi sanctiuni impotriva Rusiei si inarmarea Ucrainei pentru a a-l face pe Putin sa plateasca un pret mai greu, data viitoare daca isi nesocoteste angajamentele. Dar – crede editorialistul – Occidentul se va folosi de recentul acord pentru a nu face nimic sau prea putin. Wall Street Journal scrie ca Putin isi va consolida victoria, va gasi punctele slabe in arhitectura europeana si va face o noua miscare ofensiva pina cind un nou presedinte se va instala la Casa Alba, care ar putea face mai mult sa reziste agresivitatii Rusiei.

XS
SM
MD
LG