Linkuri accesibilitate

Incompatibilității de interese de grup și resentimentele personale împiedică structurarea unei majorități parlamentare clare


Un punct de vedere săptămînal în dialog între Gheorghe Cojocaru și Vasile Botnaru.

În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre discuțiile de la prima ședință plenară a noului Parlament.

Gheorghe Cojocaru: „Luările de cuvânt ale liderilor celor cinci fracțiuni parlamentare din deschiderea sesiunii instituției legislative au reliefat diferențele de optică mai mult din sfera politicii externe. Dacă socialiștii au fost cei mai virulenți în criticile la adresa guvernări, tot ei au fost și cei care au pledat deschis pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică și s-au pronunțat vehement împotriva NATO.

La alt pol, liberalul Mihai Ghimpu a arătat că salvarea Moldovei e în aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Asumându-și rolul de „opoziție constructivă”, fracțiunea comuniștilor s-a arătat mai mult preocupată de gravitatea problemelor social-economice cu care se confruntă societatea, lansând, surprinzător, un apel la unitate națională.

Democrații lui Marian Lupu vor „să crească” o Moldovă Europeană, același vector european fiind susținut și de Partidul Liberal Democrat, care, prin vocea deputatului Valeriu Streleț, a cerut și retragerea trupelor străine din teritoriul național.”

Europa Liberă: Platformele celor trei partide politice declarate pro-europene sunt, practic, aceleași, cu excepția atitudinii față de NATO. Ar merita să ne întrebăm, a câta oară, de ce nu s-a ajuns totuși la formarea unei majorități parlamentare pro-europene?

Gheorghe Cojocaru: „În deschiderea ședinței de astăzi a Parlamentului, dar și pe parcursul dezbaterilor pe marginea programului de guvernare prezentat de primul ministru desemnat, Iurie Leancă, s-a văzut că numai Partidul Liberal își mai pune, a pus problema formării unei majorități parlamentare, pentru celelalte două partide, liberal-democrat și democrat, această chestiune nefiind de actualitate, cel puțin până în acest moment. Nu s-a ajuns la o majoritate clară parlamentară, mai curând din cauza incompatibilității de interese de grup și, nu în ultimul rând, din cauza resentimentelor personale, care nu-și au locul în asemenea situații complicate prin care trece Republica Moldova.”

Europa Liberă: Însuși premierul desemnat Iurie Leancă s-a arătat îngrijorat de lipsa unei majorități parlamentare și a subliniat că programele celor trei partide pro-europene consună.

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, din postura responsabilității sale, premierul desemnat a realizat cu acuitate toate vulnerabilitățile la care se expune din start un guvern minoritar și a simțit nevoia să împărtășească această îngrijorare a sa cu membrii Parlamentului. Îngrijorarea premierului desemnat, Iurie Leancă, însă nu a fost însoțită și de punerea în practică a unor pași care să-i asigure o majoritate confortabilă de voturi.”

Europa Liberă: Deci, guvernul propus de Iurie Leancă a luat un scor de 42 de voturi la panou. În aceste condiții, mai există șanse să se revină asupra formării unei majorități parlamentare autentice, la care să fie parte și liberalii?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat vor dori să revină la masa negocierilor cu Partidul Liberal, probabil că există șanse să se ajungă la un compromis în vederea formării unei majorități parlamentare. Liderul liberal, Mihai Ghimpu, îi așteaptă pe Vlad Filat și Marian Lupu, după cum a declarat, să discute acest subiect, dar o majoritate parlamentară se va realiza doar cu condiția ca animatorii unei guvernări minoritare să învețe lecția eșecului de astăzi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG